Călătorie cu trenul, într-un peisaj ca în Austria, pe Semmeringul bănățean, cu plecări din Oravița și Anina VIDEO

Publicat: 18 dec. 2021, 11:00, de Otilia Caloian, în LIFESTYLE , ? cititori
Călătorie cu trenul, într-un peisaj ca în Austria, pe Semmeringul bănățean, cu plecări din Oravița și Anina VIDEO

Nu trebuie să mergem până în Elveția sau Austria pentru a avea parte de viaducte, tuneluri și peisaje spectaculoase. În Vestul țării avem Semmeringul bănățean, o zonă de o frumusețe care-ți taie respirația. Iar ca să fie totul și mai frumos, aici găsim cea mai veche cale ferată din Sud-Estul Europei, între Anina și Oravița.

Doriți o vacanță inedită, cu peisaje superbe, exact ca în Alpi? Nu trebuie să cheltuiți nici foarte mult și nici să vă deplasați prea departe de casă. Județul Caraș-Severin, se poate lăuda cu locuri unice, precum Cascada Bigăr, Cascada Beușnița sau Lacul Dracului, dar și cu cea mai veche și spectaculoasă cale ferată din Sud-Estul Europei, între Anina și Oravița. Este o minunăție care străbate un peisaj mirific. Construită , în perioada 1856-1863, într-o regiune montană de vis, linia este în întregul ei un monument arhitectonic. Cu acea ocazie a fost ridicată şi clădirea celei mai vechi gări din România actuală, cea de la Oraviţa (1856), care are încă o caracteristică deosebită: este prima gară dotată cu lift-pasaj pentru acces la peronul situat mai sus decât nivelul străzii, pentru manipularea mărfurilor.

“Calea ferată Oraviţa-Anina face parte din patrimoniul european şi mondial al omenirii. Ea poate fi considerată un punct de reper în istoria circulaţiei feroviare şi o ilustrare grăitoare a geniului tehnic uman. Banatul şi România trebuie să se mândrească că deţin pe teritoriul lor un asemenea monument unic. El merită vizitat şi cunoscut de noi toţi, pentru a înţelege mai bine ce au reprezentat ştiinţa şi tehnica în mersul înainte al umanităţii”, afirmă profesorul Mircea Rusnac, pe portalul oficial al Semmeringului bănățean.

Se va circula zilnic cu trenul pe Semmeringul bănățean

Până de curând, cu acest tren se putea circula doar în weekend, însă de la jumătatea lunii, putem călători zilnic.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că trenul va circula zilnic, în toate zilele săptămânii, nu doar în weekend.

Un bilet cu trenul de la Anina la Oravița costă 13,9 lei

Prețul unei astfel de călătorii, pe cât este de frumoasă, pe atât este de accesibilă. Un bilet la clasa a doua costă 13, 9 lei, potrivit CFR Călători.

Trenul care pleacă din Oravița se numește Regio 9695. Acesta pleacă zilnic din Oravița la ora 11.15 și ajunge la Anina la 13.15.

Al doilea tren, Regio R 9694, pe relația Anina – Oravița, pleacă din Anina la ora 14.40 și sosește în Oravița la 16.40.

Începând cu data de 01.07.2021 se vor emite legitimații de călătorie cu anticipație de maxim 30 zile.

“În ziua plecării trenului, biletele se pot procura atât din staţia Oraviţa cât şi de la personalul de tren la același preț ( inclusiv cu rezervarea locurilor) în limita locurilor disponibile. Pe această rută se emit și legitimații de călătorie prin care se acordă ofertele comerciale SNTFC CFR Călători (Bilet dus-întors, Minigrup 2-5, Cartea VSD, Biletul de weekend, reducerea la procurarea cu anticipaţie a legitimaţiilor de călătorie etc), cât și facilități la călătoria pe calea ferată în baza unor acte normative (elevi, studenți, pensionari, revoluționari, veterani de război, persoane persecutate din motive politice sau etnice, persoane cu handicap, moți)”, informează site-ul CFR Călători.

De ce Semmeringul bănățean

Cea mai mare atracție a călătoriei cu trenul prin Semmeringul bănățean este chiar călătoria, în sine. Peisajele de vis sunt principala atracție. Acestui traseu i se spune Semmeringul bănățean, tocmai pentru că aseamănă foarte mult cu Semmeringul din Austria.

Marea artă a construcţiei aceste căi ferate consta în faptul că are o inclinare de 20 o/oo faţă de celelalte căi ferate care au avut o inclinare cu diferenţă de nivel de 14‰. De asemenea rază curbelor la această linie este de 114 m faţă de celelalte căi care au o rază de 150 m. Din aceste motive au fost nevoie de locomotive şi vagoane speciale. Trecerea peste văi adânci are o lungime totală de 843 m, iar tunelele masoară o lungime totală de 2084 m. A fost nevoie să se facă strapungeri şi taieturi în deal pe o distanţă de 21 km şi numai pe aproximativ 10 km trenul are o linie ferată normala. Tunelele au fost săpate cu dalta şi târnăcopul, dinamita nefiind inventată incă. Linia ferată Oravita-Anina are o lungime de 34 km, iar construcţia ei a costat în total 5.000.000 de guldeni. Au fost construite în total 10 viaducte cu o lungime totala de 843 m, tuneluri într-o lungime totala de 2084 m şi strapungeri de dealuri pe o lungime totală de 21.171 m. Trecerea peste văi se împarte între urmatoarele puncte: Oraviţa şi Maidan 6 treceri – dintre care viaductul cel mai lung este aşa numitul viaduct Racoviţă de 115 m lungime şi 26,5 m înăltime; Maidan şi Lişava au un viaduct, între Lişava şi Gârlişte(Caraşova) sunt doua viaducte dintre care ultimul este cel de la Jitin – acesta fiind o adevarată opera de artă, potrivit datelor de pe site-ul oravita-anina.eu.

Citește și Tren direct de la București la Istanbul. Care este traseul și cât costă un bilet