Cale ferată reparată de mai mulţi români, pe banii lor (FOTO)

Publicat: 13 mart. 2025, 21:06, de Ionut Jifcu, în NECONVENTIONAL , ? cititori
Cale ferată reparată de mai mulţi români, pe banii lor (FOTO)

Voluntarii Asociației „Prietenii Mocăniței” au finalizat cea mai amplă lucrare de infrastructură realizată până acum, constând în reparația capitală a 75 de metri de cale ferată din gara Hosman.

Intervenţia a fost pe cea mai „rea” bucată a liniei de pe sectorul circulabil al mocăniţei, acolo unde era o înclinare laterală.

„Am terminat astăzi cea mai amplă lucrare de infrastructură pe care noi, voluntarii mocăniței sibiene, am întreprins-o până acum – reparația capitală a 75 de metri de cale ferată.

Linia 2 din gara Hosman era de departe cea mai rea bucată de linie de pe sectorul circulabil al mocăniței, cu o înclinare laterală serioasă cauzată de tasarea în timp a terasamentului datorată unui drenaj pluvial colmatat, pentru reparația căreia am înlocuit total prisma de balast și toate traversele, iar șinele vechi tip 34,5 au fost înlocuite cu șină tip 40 cu prindere directă cu plăci și tirfoane, cum era deja restul liniei 2 din Hosman”, transmite Asociaţia, pe Facebook.

Lucrările executate au fost:

îndepărtarea șinelor vechi și a resturilor de traverse;

decopertarea prismei de balast (mă rog, pământ cu ceva piatră prin el) până la 15cm sub talpa traversei;

așternerea unui material geotextil;

amplasarea a 89 de traverse noi;

montarea a 4,5 cupoane de șină tip 40;

balastarea cupoanelor cu 75 tone de piatră spartă nouă, toate lopătate manual;

alinierea și ridicarea la nivel a liniei;

burajul manual și mecanizat al traverselor.

Lucrările, desfășurate manual în mare parte pe timpul iernii, au inclus înlocuirea traverselor și șinelor, refacerea terasamentului și balastarea liniei, fiind finalizate la timp pentru reluarea curselor turistice cu mocănița din 30 martie.

„Lucrările s-au desfășurat pe timpul iernii și au presupus închiderea liniei, nemaipermițând rebrușarea locomotivei în gara Hosman. În afara decopertării, pentru care am închiriat un miniexcavator, toate lucrările au fost executate manual de către voluntarii și angajații mocăniței, din lipsa utilajelor motorizate, ele fiind încheiate la timp pentru deschiderea sezonului turistic și reluarea curselor cu mocănița de la sfârșitul acestei luni. În următoarele două săptămâni avem de făcut curățenie în gara Hosman și de adresat câteva probleme punctuale pe linie, iar din 30 martie vă așteptăm să dați o notă efortului nostru”, mai transmit voluntarii.

Istorie

Mocănița Sibiu-Agnita  este o cale ferată îngustă îngrijită de voluntari, ce unește polul turistic Sibiu de comunitățile rurale de pe Valea Hârtibaciului, șerpuind printr-o rezervație naturală presărată din abundență cu faună sălbatică și floră deosebită, într-un peisaj rural pașnic, dominat în depărtare de crestele înzăpezite ale Carpaților.

Calea ferată îngustă Sibiu-Agnita este de fapt doar jumătate din fosta linie care unea Sighișoara de Sibiu, prin Agnita. Construită între anii 1895-1910, Mocănița a circulat pe întreaga sa lungime până în anul 1965, când sectorul Sighișoara-Agnita se desființează, în 2001 închizându-se și restul liniei. În anul 2007 începe proiectul de restaurare.