Calendar Bacalaureat 2021. Încep înscrierile pentru BAC 2021
Calendar Bacalaureat 2021. Absolvenții claselor a XII-a și a XIII-a susțin în această vară examenul de Bacalaureat 2021. Primul pas este înscrierea, care începe pe 31 mai. În ciuda faptului că anul școlar 2020-2021 s-a desfășurat într-o incertitudine permanentă, Ministerul Educației a decis să păstreze calendarul examenului de Bacalaureat 2021 așa cum era stabilit inițial.
După un an școlar plin de incertitudini, cu cursuri desfășurate atât în format fizic, în școli, cât și online, elevii din clasele a XII-a și a XIII-a se pregătesc să susțină examenul de maturitate.
Bacalaureat 2021 se va desfășura normal, iar Ministerul Educației a decis să nu organizeze nici măcar o sesiune specială pentru elevii care sunt în carantină pe perioada sesiunii de vară a Bacului.
Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat că elevii care nu pot da Bacalaureatul în sesiunea de vară, iunie-iulie, au posibilitatea să o facă în sesiunea de toamnă.
Înscrierea pentru Bacalaureat 2021
Luni 31 mai începe înscrierea pentru susținerea examenului de Bacalaureat 2021. Elevii claselor a XII-a și a XIII-a, dar și cei care au picat examenul în anii anteriori, se pot înscrie până pe 4 iunie, pentru a susține Bacul în sesiunea de vară.
Procedura de înscriere la examenul de bacalaureat 2021 poate fi concultată AICI
Instrucțiuni pentru completarea cererii
Prima etapă obligatorie este absolvirea liceului și confirmarea din partea profesorilor/ dirigintelui că situația școlară a fost încheiată. Apoi toți candidații, atât cei care au terminat liceul acum, cât și cei din seriile anterioare trebuie să completeze cererea de înscriere la Bacalaureat 2021. Atenție, toți candidații completează partea I.
Candidaţii care solicită recunoaşterea/echivalarea unor probe susţinute în anii anteriori sau sesiunile anterioare completează atât partea I cât şi partea a II-a din cererea de înscriere.
Candidaţii care, în cel puţin una din clasele a IX-a – a XII-a, au obţinut premii individuale la concursuri/olimpiade şcolare internaţionale, recunoscute de către Ministerul Educaţiei și Cercetării la o disciplină inclusă în lista disciplinelor de Bacalaureat, şi care solicită echivalarea probei scrise respective, completează partea I şi partea a III-a din cererea de înscriere.
Candidaţii care au obţinut o certificare cu recunoaştere internaţională a competenţelor lingvistice şi care solicită recunoaşterea şi echivalarea acestora cu proba C completează cererea de înscriere, precum și o cerere de recunoaștere și echivalare.
Candidaţii care au obţinut o certificare cu recunoaştere europeană a competenţelor digitale şi solicită recunoaşterea şi echivalarea acestora cu proba D completează cererea de înscriere, precum și o cerere de recunoaștere și echivalare.
Probele de competențe de la Bac 2021 nu se mai țin anul acesta
Ministerul Educației a decis ca probele de competențe de anul acesta să se echivaleze, la fel cum s-a întâmplat și la ediția trecută a examenului de Bac.
Astfel, media aritmetică a celor 4 ani de liceu a mediilor de la limba și literatura română va deveni calificativ la proba orală de la Bac 2021. Astfel, mediile între 5 și 6,99 sunt „utilizatori medii”, mediile între 7 și 8,49 primesc calificativ „utilizator avansat” iar mediile între 8.50 și 10 primesc calificativul „utilizator experimentat”
În mod similar vor fi calculate și calificativele pentru competențele în limbă străină. nivel A1 – pentru media cuprinsă între 5 și 5.99, nivel A2 – pentru media cuprinsă între 6 și 6.99, nivel B1 – pentru media cuprinsă între 7 și 8.49, nivel B2 – pentru media cuprinsă între 8.50 și 10.
Pentru competențele digitale se face media aritmetică a mediilor anuale obţinute la disciplina tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a.
În ce condiții vor avea loc Bacalaureatul și Evaluarea Națională în localitățile carantinate
Calendar Bacalaureat 2021: sesiunea iunie-iulie
- 31 mai – 4 iunie 2021 – Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
- 28 iunie 2021 – proba scrisă la Limba și literatura română
- 29 iunie 2021 – proba obligatorie a profilului – Istorie/Matematică
- 30 iunie 2021 – proba la alegere a profilului și specializării – Geografie, Informatică, Fizică, Chimie, Biologie, Economie, Psihologie, Sociologie, Filosofie, Logică
- 1 iulie 2021 – proba scrisă la Limba și literatura maternă
- 5 iulie 2021 – afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00
- 6 – 9 iulie 2021 – rezolvarea contestațiilor
- 9 iulie 2021 – afișarea rezultatelor finale
Calendar Bacalaureat 2021 – sesiunea august-septembrie
- 19-26 iulie 2021 – Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
- 16 august 2021 – proba scrisă la Limba și literatura română
- 17 august 2021 – proba obligatorie a profilului – Istorie/Matematică
- 19 august 2021 – proba la alegere a profilului și specializării – Geografie, Informatică, Fizică, Chimie, Biologie, Economie, Psihologie, Sociologie, Filosofie, Logică
- 19 august 2021 – proba scrisă la Limba și literatura maternă
- 31 august 2021 – afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00
- 1-3 septembrie 2021 – rezolvarea contestațiilor
- 3 septembrie 2021 – afișarea rezultatelor finale
Reguli de desfășurare a examenului de Bacalaureat 2021
Examenul de bacalaureat are o serie de reguli stricte pe care candidații trebuie să le respecte din momentul în care ajung în sala de examen și până părăsesc școala în care au susținut pestele. În caz contrar, ei sunt eliminați din examen.
Absolvenții care susțin Bac 2021 trebuie să știe care este lista cu obiectele interzise la Bacalaureat 2021:
- telefoane mobile
- căști audio
- mijloace electronice de calcul sau de comunicare
- ghiozdane, rucsace, sacoșe, poșete
- manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare
- notițe, însemnări, rezumate, ciorne lucrări ale altor candidați sau orice tip de document ce ar putea fi folosit pentru rezolvarea subiectelor.
Tinerii care se prezintă la Bac sunt obligați să lase toate obiectele menționate mai sus în sala de depozitare stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.
Liceenii care refuză să depoziteze obiectele NU sunt primiți în examenul de Bac.
Odată ajunși în sălile de examen, absolvenților de liceu li se interzice să vorbească între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.
Ce pățesc candidații la Bac 2021 care copiază
Absolvenții de liceu care refuză depozitarea obiectelor interzise nu sunt primiți în examen.
Candidații care încalcă regulile de mai sus sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.
Încălcarea regulilor este considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.
Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.