Călin. File din poveste. Pe care nu o mai citește nimeni.
În contextul anulării fără precedent a alegerilor prezidențiale din România, candidatul independent Călin Georgescu a inițiat o serie de acțiuni legale menite să conteste deciziile autorităților electorale și să solicite reluarea procesului electoral.
Curtea de Apel București (CAB) a stabilit un nou termen pentru judecarea contestațiilor depuse de Călin Georgescu privind anularea alegerilor prezidențiale. Următoarea înfățișare este programată pentru 13 ianuarie 2025.
În cadrul ședinței anterioare, avocata lui Georgescu, Marina Alexandru, a solicitat chemarea în judecată a tuturor membrilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și a altor instituții relevante.
Anularea alegerilor prezidențiale
La 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a României (CCR) a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, invocând nereguli semnificative în finanțarea campaniei electorale a candidatului Călin Georgescu. Această decizie a generat controverse și a determinat autoritățile să planifice reluarea alegerilor la o dată ulterioară.
Contestațiile lui Călin Georgescu
În urma hotărârii CCR, Călin Georgescu a depus mai multe contestații în instanță, vizând anularea deciziilor Biroului Electoral Central (BEC) privind reluarea alegerilor. El a argumentat că aceste decizii sunt neconstituționale și a solicitat suspendarea punerii lor în aplicare.
Procedurile judiciare
Inițial, dosarul a fost înregistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), care, pe 16 decembrie 2024, a declinat competența soluționării către Curtea de Apel București (CAB). La 19 decembrie 2024, CAB a amânat judecarea cauzei pentru o dată ulterioară, permițând părților implicate să-și pregătească apărarea.
Reacțiile autorităților și ale societății civile
Anularea alegerilor și demersurile juridice ale lui Călin Georgescu au stârnit reacții diverse în rândul clasei politice și al societății civile. Unii lideri politici au susținut necesitatea reluării alegerilor pentru a asigura legitimitatea procesului democratic, în timp ce alții au criticat decizia CCR, considerând-o o amenințare la adresa democrației.
Implicarea instituțiilor internaționale
Călin Georgescu a anunțat că a sesizat organisme internaționale, precum Comisia de la Veneția și OSCE, solicitându-le să analizeze situația și să ofere recomandări pentru restabilirea ordinii constituționale în România.
Ce șanse sunt ca acest maimuțoi inventat pe TikTok să aibă câștig de cauză?
Având în vedere decizia Curții Constituționale a României (CCR) de a anula rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din cauza manipulării procesului electoral atribuite echipei lui Călin Georgescu, șansele ca acesta să obțină câștig de cauză în contestațiile sale par limitate.
CCR a luat această hotărâre fără precedent pe baza unor dovezi semnificative privind nereguli în finanțarea campaniei și influențarea alegătorilor prin intermediul platformelor de social media, în special TikTok.
Deși Georgescu a contestat în instanță decizia de reluare a alegerilor, argumentând că este neconstituțională, instanțele superioare, precum Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) și Curtea de Apel București (CAB), au menținut până acum hotărârile autorităților electorale.
În plus, investigațiile în curs privind sursele de finanțare și metodele de campanie utilizate de echipa sa ar putea diminua și mai mult credibilitatea și șansele sale de succes în demersurile legale.
Kremlin Georgescu nu a înțeles esențialul: că e bine să dispară.
Având în vedere gravitatea acuzațiilor și deciziile autorităților competente, perspectivele lui Călin Georgescu de a inversa hotărârile privind anularea alegerilor prezidențiale sunt reduse.