Călin Georgescu, în aprilie 2023: Schengen este ”temnița cea mai temătoare” și „o scenă unde toți sunt spălați pe creier”
Călin Georgescu, fost candidat la prezidențiale, a declarat în aprilie 2023, că aderarea României la Spațiul Schengen ar reprezenta o formă de subordonare a țării la un sistem globalizat, uniformizat.
În cadrul unui podcast cu Sorin Constantinescu, fost consilier guvernamental, Georgescu a comparat Schengenul cu o „temniță temătoare” și a descris acest spațiu ca fiind o „scenă unde toți sunt spălați pe creier”.
„Intrarea în Schengen înseamnă să fii pe o scenă unde toți sunt spălați pe creier”, a afirmat Georgescu, argumentând că integrarea completă în acest spațiu ar duce la pierderea identității naționale și a libertății de gândire. El a criticat modul în care țările membre Schengen sunt forțate să adopte un sistem uniformizat care impune anumite norme economice și sociale. „Schengen înseamnă să fii într-o temniță, dar o temniță cea mai temătoare, pentru că tu crezi că acolo trăiești bine”, a continuat fostul candidat, subliniind faptul că libertatea adevărată nu înseamnă conformism și subordonare la structuri impuse din exterior.
Georgescu a susținut că România nu a intrat în Schengen tocmai din cauza „oamenilor liberi” care încă mai există în țară, referindu-se în special la „țăranii autentici” care, în viziunea sa, reprezintă adevărata forță a națiunii. „Datorăm acest lucru oamenilor liberi din această țară. Mă înclin în fața țăranului român, care este regele neîncoronat al acestei țări”, a spus Georgescu, menționând că aceștia sunt cei care au rezistat în fața presiunilor externe și care au păstrat tradițiile și valorile naționale de-a lungul istoriei.
Criticând societatea modernă, Georgescu a continuat să descrie un sistem în care libertatea individuală este o iluzie. „Liber nu înseamnă că mă scol dimineață, îmi beau cafeaua venită dintr-un sistem mafiotic, că apa nu e a mea și tot ce fac este să mișc lucruri pe care mi le dă o corporație”, a spus el, criticând modul în care viața cotidiană este reglementată de interesele economice ale marilor corporații și de consumismul exagerat.