Campania electorală online, sub lupa Biroului Electoral Central: sute de materiale ilegale înlăturate
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Biroul-electoral-central.-Foto-Inquam-Photos-George-C.jpg)
În perioada 13 – 20 aprilie, Biroul Electoral Central (BEC) a intensificat supravegherea campaniei electorale desfășurate în mediul online, emițând un total de 354 de decizii în urma sesizărilor primite. Dintre acestea, 153 de plângeri au fost admise, iar 201 au fost respinse, conform unui comunicat transmis marți de BEC.
Biroul Electoral Central a eliminat conţinutul ilegal
Ca urmare a deciziilor de admitere, au fost înlăturate nu mai puțin de 376 de materiale publicitare politice cu conținut ilegal, publicate pe conturi de social media care nu pot fi atribuite unor persoane fizice sau juridice – așadar, conturi neasumate, al căror scop propagandistic este dificil de verificat, arată un comunicat remis de BEC.
De asemenea, 141 de materiale ilegale aparțineau unor actori politici – fie formațiuni politice, fie persoane care ocupă funcții publice. În aceste cazuri, încălcările s-au referit, în principal, la lipsa etichetării legale a conținutului ca fiind publicitate politică, dar și la alte abateri de la reglementările legale privind desfășurarea campaniei electorale.
Totodată, 17 materiale publicitare ilegale au fost atribuite unor persoane fizice fără funcții oficiale, dar cu influență în mediul politic. Și aici, neregulile au fost legate în special de lipsa marcării corespunzătoare a materialelor ca fiind publicitate politică, aspect esențial pentru transparența în spațiul online.
BEC a subliniat că poate interveni pentru înlăturarea conținutului ilegal doar la sesizarea persoanelor interesate, neavând dreptul legal de a acționa din oficiu. În același timp, instituția a reafirmat că nu a eliminat conținut jurnalistic sau opinii exprimate de persoane fizice fără calitate politică, acestea nefiind considerate materiale de publicitate politică.
Până în prezent, doar 19 decizii ale BEC (aproximativ 3% din totalul emise din 4 aprilie, când a început oficial campania) au fost contestate în instanță. Dintre acestea, 16 au fost menținute, în timp ce restul se află în curs de soluționare.
„Precizăm că, în exercitarea atribuției de a emite ordine de înlăturare de pe platformele online foarte mari a materialelor de publicitate politică cu conținut ilegal, BEC acționează doar la plângerea persoanelor interesate, neavând competența de a se sesiza din oficiu. De asemenea, BEC reiterează că, atât comunicările care se circumscriu în limitele activității jurnalistice de informare a publicului, cât și opiniile publice exprimate în nume personal, în mediul online, de către persoane fizice care nu sunt actori politici nu constituie materiale de publicitate politică și că, în nici un caz, nu a dispus înlăturarea unor astfel de comunicări ori opinii de pe platformele online foarte mari“, se arată în comunicatul semnat de președintele BEC, judecătorul Cristinel Grosu.