Campanie pro masini electrice ? Rezervele de petrol la nivel mondial, insuficiente pentru a susține cererea
Într-o analiză publicată de Rystad Energy, ce pare a fi o campanie pentru industria autovehiculelor electrificate, se afimă că “rezervele de petrol rămase la nivel mondial sunt insuficiente pentru a susține cererea de petrol, dacă nu se trece la vehiculele electrice”
Datele Rystad Energy arată că membrii OPEC dețin, în prezent 657 de miliarde de barili de petrol recuperabil, echivalentul a aproximativ 40% din totalul mondial, dar cu mult sub rezervele de petrol raportate oficial de 1.215 miliarde de barili.
Cea mai recentă cercetare a Rystad Energy arată că rezervele globale recuperabile de petrol au rămas în mare parte stabile, la aproximativ 1.500 de miliarde de barili, în scădere cu aproximativ 52 de miliarde de barili față de analiza Rystad din 2023.
Din această scădere de la un an la altul, 30 de miliarde de barili se datorează unui an de producție, iar 22 de miliarde de barili se datorează în principal ajustărilor în scădere ale resurselor contingente din descoperiri.
Cele mai mari revizuiri în sens descendent se observă în Arabia Saudită, unde prioritățile de dezvoltare s-au mutat de la extinderea capacității offshore la forajul de umplere onshore. Singura țară cu o creștere semnificativă în 2024 este Argentina, cu un câștig de 4 miliarde de barili, datorită reducerii riscului proiectelor de șist din formațiunea Vaca Muerta.
Această resursă totală de petrol recuperabil de 1.500 de miliarde de barili oferă o limită superioară a cantității de petrol care poate fi produsă în următorii 100 de ani sau mai mult. Desigur, această limită superioară este realistă și economică numai dacă cererea de petrol nu este afectată de tranziția energetică, ceea ce înseamnă că prețul petrolului ar crește cu mult peste 100 de dolari pe baril. În acest „caz maxim” teoretic, producția totală de petrol ar atinge un nivel maxim de 120 de milioane de barili pe zi (bpd) în jurul anului 2035, apoi ar scădea brusc până la 85 de milioane de bpd în 2050.
Estimările Rystad Energy privind resursele totale de petrol recuperabile au scăzut cu 700 de miliarde de barili începând din 2019, din cauza reducerii activităților de explorare. Explorarea a scăzut deoarece investitorii se tem că noile descoperiri vor rămâne blocate din cauza electrificării continue a vehiculelor și a scăderii preconizate atât a cererii de petrol, cât și a prețurilor țițeiului.
“Rezervele de petrol rămase la nivel mondial sunt insuficiente pentru a susține cererea de petrol dacă nu se trece la vehiculele electrice. Încercările de a limita oferta de petrol nu vor avea aproape niciun efect asupra limitării încălzirii globale. În schimb, singura modalitate fezabilă de a menține creșterea temperaturii globale sub 2,0 grade Celsius este de a asigura electrificarea rapidă a transportului rutier”, arată Per Magnus Nysveen, director de analiză, Rystad Energy,
Potrivit Rystad Energy, cifrele anunțate de OPEC ar fi supraevaluate, și tările membre ale organizației nu ar deține, în total, 1.215 miliarde de barili de țiței
Aceste cifre oficiale, astfel cum au fost raportate de statele membre OPEC în BP Statistical Review 2022, ar putea fi umflate și supraevaluate de aproape două ori. Cele mai multe supra-raportări provin din Venezuela, Iran, Libia și Kuweit, în timp ce Canada este singura țară OCDE care aparent supraestimează rezervele de petrol, unde majoritatea resurselor de nisip petrolifer vor rămâne blocate din cauza costurilor ridicate de dezvoltare.
Primele cinci țări cu cel mai mult petrol recuperabil rămân aceleași ca în 2023. Arabia Saudită se află în fruntea listei cu 247 de miliarde de barili, urmată de SUA cu 156 de miliarde de barili. Rusia cu 143 de miliarde de barili, Canada cu 122 de miliarde de barili și Irakul cu 105 miliarde de barili completează top cinci. Țările din America Latină s-au descurcat destul de bine în comparație cu alte regiuni, Brazilia, Mexic, Argentina, Guyana și Venezuela rămânând relativ stabile sau crescând marginal.
Rezervele totale rămase indică faptul că nivelul superior pentru continuarea încălzirii globale cauzate doar de consumul de petrol este de 0,2 grade, cu plus sau minus 30% (abatere standard) din cauza incertitudinilor în modelarea bugetelor de carbon. Acest calcul al încălzirii presupune că un baril de petrol emite 400 kg de dioxid de carbon (CO2), că 85% din petrol este ars și că 222 de gigatone de CO2 emise conduc la o încălzire de 0,1°C (IPCC AR6 SPM D.1.1: „cea mai bună estimare pentru TCRE este de 0,45 grade pentru 1000 GtCO2”). Emisiile de metan nu sunt luate în considerare.
Într-un scenariu mai realist privind producția de petrol, producția totală ar atinge un nivel maxim de 108 milioane bpd în 2030 și ar scădea la 55 milioane bpd în 2050, cu prețuri ale petrolului de aproximativ 50 de dolari pe baril în termeni reali. În acest scenariu, aproximativ o treime din petrolul recuperabil la nivel mondial, adică 500 de miliarde de barili, ar rămâne blocat din cauza exploatărilor neprofitabile. Un astfel de scenariu realist de tranziție energetică ar limita încălzirea globală la 1,9 grade.
Rystad Energy anunță, de asemenea, rezerve dovedite de petrol de 449 de miliarde de barili, în conformitate cu standardele recunoscute. Aceasta oferă o limită inferioară pentru rezervele de petrol rămase dacă nu ar fi aprobate noi proiecte de dezvoltare și dacă toate activitățile de explorare ar fi oprite. Aceasta este o revizuire în creștere semnificativă din 2023, determinată de creșterea forajului de umplere onshore în Arabia Saudită.
Cu rezervele de petrol de 600 de milioane de barili, România se află pe primul loc printre țările din Uniunea Europeană.
Recent, România a anunțat descoperirea unor zăcăminte de țiței și gaze naturale de peste 30 de milioane de barili. Ca valoare de piață, la cotația actuală a barilului Brent, noile zăcăminte ar valora peste două miliarde de euro.
Noile zăcăminte se află la Verguleasa (Olt) – 20 milioane barili, Târgoviște – 6 milioane barili, Târgu Jiu – 7 milioane de barili.