Campion olimpic amendat cu 10.000 de dolari pentru consum de marijuana
Înotătorul Joseph Schooling (foto), campionului la 100 m fluture în 2016, la Olimpiada de la Rio, a fost amendat cu 10.000 de dolari de Consiliul Naţional Olimpic din Singapore „pentru încălcarea codului său de conduită”. Sportivul a recunoscut că a consumat marijuana în străinătate, informează EFE, citat de Agerpres.
Forul olimpic singaporez, care a dezvăluit amenda într-un comunicat dat publicităţii luni, i-a transmis un avertisment campionului olimpic încă din luna august, după ce a recunoscut că a consumat marijuana în afara ţării.
Amenda vine după interdicţia emisă la momentul respectiv de Ministerul singaporez al Apărării, conform căreia Schooling nu va putea solicita permise pentru a se antrena sau concura în timp ce efectuează serviciul obligatoriu de doi ani, impus de oraşul-stat asiatic.
Ce interdicții va avea sportivul
În urma acestei decizii, înotătorul va rata probabil Jocurile Asiei de Sud-Est programate anul viitor în Cambodgia, precum şi Jocurile Asiatice din 2023 de la Hangzhou (China).
În vârstă de 27 de ani, campionul singaporez a recunoscut că a consumat marijuana în luna mai, când se afla în Vietnam pentru a participa la Jocurile Asiei de Sud-Est, deşi Ministerul Apărării a recunoscut că „testele de urină pentru droguri controlate efectuate de Joseph Schooling au fost negative”.
Consiliul Naţional Olimpic din Singapore a a mai aplicat amenzi de 2.800 de dolari, respectiv 3.200 de dolari înotătorilor Amanda Lim şi Teong Tzen Wei, care au mărturisit că au consumat droguri, după dezvăluirea lui Schooling.
Legi anti-drog draconice în Singapore
Singapore are una dintre cele mai draconice legi antidrog de pe planetă, care include pedeapsa cu moartea prin spânzurare pentru traficanţii de droguri, iar cetăţenii singaporezi sau rezidenţii permanenţi care consumă droguri în străinătate pot fi pedepsiţi în acelaşi mod ca şi cum ar fi făcut acest lucru în interiorul ţării.
Astfel, o primă infracţiune poate duce la pedepse între un an şi zece ani de închisoare, deşi majoritatea deţinuţilor sunt de obicei trimişi la dezintoxicare dacă nu mai există acuzaţii împotriva lor, potrivit Biroului pentru Narcotice.