Campioni la chiul, parlamentarii USR – PLUS cer condiții mai grele de motivare a absențelor
După ce au dat cel mai mare număr de chiulangii la lucrările parlamentare din ianuarie și februarie, reprezentanții USR – PLUS au ajuns la concluzia că trebuie modificat regulamentul: prea se motivează ușor absențele.
Inițiativa aparține chiar unuia dintre cei sancționați, care oferă și o explicație: a decis, împreună cu mai mulți colegi din Camera Deputaților, să nu semneze prezența în zilele de joi la comisiile parlamentare atunci când nu sunt activități.
„Am refuzat să semnez prezența pentru că nu vreau să încasez diurna pentru activitatea denumită “studiu individual”. Din punctul meu de vedere, analiza proiectelor de lege pe care le primim e o activitate normală, de bun simț și o putem face de acasă, de la Parlament, de pe tren sau din biroul parlamentar. Absențele pot fi motivate foarte ușor dacă depui o simplă cerere. Eu n-am trimis cerere de motivare pentru că îmi asum “absența” din zilele în care nu au fost activități în Parlament”, susține Cristian Brian, unul dintre cei șase parlamentari USR – PLUS sancționați pentru chiul.
Acesta a inițiat, împreună cu mai mulți colegi, un Proiect de Hotărâre privind modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor care prevede, printre altele, că motivarea absențelor se va face pe baza unor documente justificative.
„După adoptarea proiectului, parlamentarii nu vor mai putea motiva așa ușor absențele. Vor avea nevoie de documente justificative, nu de simple cereri scrise și aprobate la repezeală pentru a nu pierde bani din indemnizație”, susține Brian.
Deputatul chiulangiu Rodeanu: „am lipsit că era înainte de ziua mea”
Nu toți colegii săi împărtășesc aceleași scuze cu deputatul Brain. Colegul său, Bogdan Rodeanu, are altă explicație.
„Recunosc. Am avut 1 (una bucată) absenta NEMOTIVATĂ, cred că singura în ultimii 4 ani și jumătate. Și am REFUZAT să fac cerere de motivare. Era zi de comisii. Nu de plen. Era 6 ianuarie. Înainte Sf. Ion, ziua mea onomastică. Eram acasă, la Galați.
PS: Cu părere de rău pentru unii, chiar și în plină Carantină națională, am fost fizic în plenul Camerei Deputaților, alături de Cătălin Drulă și alți câțiva colegi. Da, sunt unul din acei parlamentari care și-au asumat și coordonarea ședințelor de plen. Și o fac cu onoare, săptămânal, din martie 2016”.
Asta spune Rodeanu. Catalogul electronic al Camerei Deputaților zice cu totul altceva: a fost absent de 36 de ori doar în această legislatură, mai exact în cele două luni scurse de la începutul lui februarie și până în prezent.
Cei șapte sancționați
Conducerea Camerei Deputaților a decis reţinerea din indemnizaţia lunară pentru șapte deputaţi din cauza absenţelor nemotivate pe care le-au înregistrat. Șase dintre ei sunt parlamentari USR – PLUS.
„Supunem Biroului permanent, spre examinare şi decizie, situaţia privind absenţele nemotivate ale unor deputaţi de la lucrările parlamentare din lunile ianuarie şi februarie 2021, pentru care nu s-a solicitat motivarea. În conformitate cu prevederile din Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi ale Regulamentului Camerei Deputaţilor, neparticiparea la cel puţin o activitate parlamentară desfăşurată în cadrul programului de lucru, are drept consecinţă reţinerea a 1% din indemnizaţia lunară brută a deputatului, cu excepţia absenţelor motivate de drept sau la cerere în condiţiile legale şi regulamentare”, arată nota transmisă către Biroul permanent de secretarul Camerei Deputaţilor Daniel Suci, conform news.ro.
Parlamentarii cărora le va fi reţinut din indemnizaţie sunt Norbert Apjok (UDMR), Cristian Brian (PLUS), Andrei-Iulian Drancă (USR), Ionel-Bogdan Rodeanu (USR), Cristian Seidler (USR), Eugen Terente (USR) şi Daniel-Liviu Toda (PLUS).