Pârtia de la Câmpulung Moldovenesc a alunecat spre interesele de la pensiunea primarului Mihăiță Negură
Ceea ce s-a petrecut în ultimii 10-12 ani cu pârtia de la Câmpulung Moldovenesc pare desprins dintr-un film cu gangsteri, în care rolul principal este jucat de primarul liberal Mihăiță Negură.
15.000.000 de euro a investit Ministerul Turismului în pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc
La începutul lunii 2019, cu puțin înainte de alegerile europarlamentare, ministrul PSD al Turismului de la acea vreme, Bogdan Trif, anunța cu mare tam-tam inaugurarea pârtiei de la Câmpulung Moldovenesc, mai exact din Masivul Rarău. Această pârtie, în care s-au investit circa 15 milioane de euro, din care 90% au provenit de la Ministerul Turismului, are o lungime de 2.850 de metri, plecarea fiind de la 1.220 de metri iar sosirea la 765 de metri, diferenţă de nivel de aproximativ 500 de metri. Dificultatea acestei pârtii de la Câmpulung Moldovenesc este medie și dispune de o instalaţia de 33 de telegondole, lac de acumulare de 10.000 de metri cubi, pentru nouă tunuri de zăpadă, și iluminat nocturn.
Lucrările la pârtia de schi din Cîmpulung Moldovenesc au demarat în 2009, pe vremea când Elena Udrea era ministrul Turismului, și ar fi trebuit finalizate la sfârşitul anului 2012, dar au fost sistate din lipsa finanţării la 80% grad de execuţie, fiind reluate în septembrie 2016. Proiectul acestei pârtii din Munții Rarău prevedea a se desfășurarea Traseul de la cota 1.564 metri, pe o distanţă de 4.200 de metri, până la cota 765 de metri, pe două tronsoane continue, separate doar de gradul de dificultate şi de staţiile de telegondolă. Lăţimea pârtiei variază între 27 de metri la cota de plecare şi ajunge până la 86 de metri în preajma staţiei intermediare a telegondolei.
„Primarul Mihăiță Negură a fost interesat mai mult de accesul la investiția personală de sub Rărău”
Din proiectul inițial nășit de Elena Udrea și baronul de Suceava, Gheorghe Flutur, s-a realizat doar primul tronson de 2.850 de metri și așa a rămas până în zilele noastre.
De ce? Răspunsul este dat de un document exploziv ajuns la mai multe instituții ale statului, prin intermediul unui avertizor de integritate, care semnalează că dezvoltarea pârtiei de la Câmpulung Moldovenesc s-a blocat din cauza intereselor edilului PNL Mihai Negură, aflat la al patrulea mandat.
„Pentru că primarul Mihăiță Negură a fost interesat mai mult de accesul la investiția personală de sub Rarău, zona Crăciunești. A tras curentul electric până la pensiunea pe care a inaugurat-o de Revelionul 2025, cu noul președinte PNL, Ilie Bolojan, chiar dacă acolo nu locuiește stabil decât o familie.
Distanța față de oraș este de aproape 2 km, iar în municipiul Câmpulung Moldovenesc sunt străzi cu peste 30 de familii cu domiciliu stabil și nu au curent electric. Tot până la pensiune s-au dus alte utilități, cum ar fi fibra optică, iar acum este în proiect să se ducă gaze, apă și asfalt, cu toate că drumul, în multe locuri, nu era deținut de primărie, la data când s-au făcut demersurile de finanțare”, se menționează în sesizarea avertizorului de integritate.
Polițistul Dan Negură, la petreceri cu interlopul „Beleaua” Corduneanu
Totodată este semnalat și faptul că pensiunea edilului PNL de la Câmpulung Moldovenesc, evaluată la circa un milion de euro, este pe numele fiului său, Dan Negură, ofițer la IJP Suceava, retrogradat după ce a postat pe Facebook fotografii de la diverse petreceri în compania interlopului ieșean Adrian Corduneanu, zis Beleaua.
Fiul primarului de la Câmpulung Moldovenesc a fost cununat de actualul lider PNL, Ilie Bolojan, și Marin Barbu, cunoscut pentru emisiunile TV unde apare sub numele de Nea Mărin. Pensiunea fiului edilului de la Câmpulung Moldovenesc a fost inaugurată la Revelionul din acest an, în prezența lui Ilie Bolojan.
Redevența anuală de 50.000 de euro se încasează într-un weekend
Avetizorul de integritate atrage atenția că „În cele trei mandate, primarul Mihăiță Negură nu a fost capabil să rezolve problema terenurilor existente în Natura 2000 pentru tronsonul doi, fapt ce ar fi transformat pârtia Rarău în cel mai captivant traseu de ski. Dar, din cauza faptului că nu s-a realizat tronsonul doi, iar calitatea zăpezii din primul tronson este mediocră, turiștii au ales să meargă către pârtia de ski din localiltatea Borșa și pârtia Cârlibaba”. De asemenea, este semnalat și faptul că „redevența pentru administrarea pârtiei este de 50.000 euro/an, sumă infim de mică ținând cont că doar într-un weekend se încasează mai mult de 50.000 de euro”. Rămâne de văzut dacă instituțiile statului, sesizate de avertizorul de integritate, vor să scaneze investiția din bani publici de la pârtia de schi de la Câmpulung Moldovenesc, dar și afacerile edilului Mihăiță Negură, inclusiv pensiunea fiului din zona Crăciunești.