Cancelaria Sfântului Sinod: Măsurile canonice contra corupției în Biserica Ortodoxă Română
Cancelaria Sfântului Sinod a transmis măsurile canonice împotriva corupției, aplicabile în Biserica Ortodoxă Română (BOR).
În comunicatul publicat sâmbătă, se precizează că în BOR ”nu se justifică sub nicio formă actele sau tentativele de corpuție”.
Documentul prevede măsurile privind hirotonia și numirea în parohii. Astfel, prin canonul 29 apostolic s-a stabilit că, „dacă vreun episcop, preot sau diacon ar dobândi această demnitate prin bani, să se caterisească el și acela care l-a hirotonit, și să fie scos cu desăvârșire și de la comuniune, precum Simon Magul de către Petru”, transmite Basilica.ro
De asemenea, sunt aspru pedepsite actele de corupție:canoanele Bisericii îi sancționează dur pe toți cei implicați în acte de corupție, deoarece corupția dăunează direct și grav vieții ecleziale și societății în general.
Numirea și transferul clerului
În Statutul pentru organizarea și funcționarea BOR se stabilesc condițiile pentru numirea și transferul preoților și a diaconilor . În acest sens, Sfântul Sinod a aprobat ”Ghidul (Îndreptarul) privind numirea și transferul clerului în parohii”.
Donațiile
Totodată, se mai transmite că donațiile care se fac Bisericii ”trebuie să fie înregistrate de responsabilul unității de cult care acceptă donația și, apoi, să fie justificate, precum și că donatorul nu are niciun drept asupra unității de cult căreia îi oferă o donație”.
Sfântul Sinod a hotărât că, „din momentul intrării în monahism sau în arhierie, monahii și ierarhii nu mai pot primi donații în nume personal, ci doar pentru mănăstirea sau eparhia în care își desfășoară activitatea”.
Potrivit documentului, simonia (corupția) se sancționează astfel:
- în cazul clericilor, cu destituirea din slujirea clericală sau caterisirea, în funcție de gravitatea faptei (art. 5 alin. 1 lit. a);
- în cazul mirenilor, prin retragerea binecuvântării (aprobării scrise) chiriarhale de a desfășura o anumită activitate în Biserică (art. 5 alin. 1 lit. b);
- în cazul monahilor, cu excluderea din monahism și interdicția de a purta haina monahală (art. 5 alin. 1 lit. c).