Cancer: Chimioterapie orală, la domiciliu, cu ajutorul unei aplicații pe smartphone
Cu ajutorul unei aplicații pe smartphone, mulți bolnavi de cancer vor putea face chimioterapie orală la domiciliu, în deplină siguranță.
În următorii trei ani, aproximativ 15.000 de francezi afectați de cancer vor putea face chimioterapie la domiciliu. Este o măsură revoluționară pentru bolnavi și pentru cadrele medicale care deja își demonstrează efectele. Cu ajutorul unei aplicații, bolnavii pot fi monitorizați și, în plus, nu se vor simți izolați.
Monitorizare atentă
În Franța, anul, 382.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer. O parte dintre aceste persoane, tratate pentru cancer de sân, pulmonar, de prostată sau colon, vor putea face chimioterapie orală la domiciliu. Medicul curant, un farmacist și o infirmieră coordonatoare vor asigura legătura dintre pacient și centrul de luptă contra cancerului, aflat la distanță. Obiectivul este ca pacientul să beneficieze de asistență personalizată. Este cazul Institutului Bergonie din Bordeaux care participă la acest experiment. Pentru oncologul Odile Duguey-Cachet, este vorba de participarea mai multor ”actori”: atunci când pacientul se află la distanță de spitalul unde i s-a prescris tratamentul, intră în ”joc” medicul care tratează pacientul și farmacistul care-l ajută să gestioneze tratamentul, transmite Europe1.
De la distanță, pacientul este monitorizat îndeaproape de acești specialiști, cu ajutorul unei aplicații instalate pe smartphone. Betty Lemaire, infirmieră coordonatoare, consultă în fiecare dimineață calculatorul și vede care sunt alertele. ”De exemplu, un pacient poate anunța ca a vomitat de mai mult de trei ori pe noapte. Atunci, eu iau legătura cu el. Nu este lăsat”, spune infirmiera.