Cancer de sân: O nouă strategie de radioterapie!

Publicat: 16 sept. 2024, 21:02, de Autor: Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Cancer de sân: O nouă strategie de radioterapie!
radioterapie cancer de sân efecte secundare studiu

Mai puține ședințe de radioterapie, dar în doze mai mari în cazul pacientelor diagnosticate cu cancer de sân, propune un recent studiu, prezentat duminică, 15 septembrie, la congresul anual al Societății Europene de Oncologie Medicală de la Barcelona.

Studiul, realizat de dr. Sofia Rivera, oncolog-radioterapeut francez, șef de departament la Institutul francez Gustave-Rousy, ar putea duce la modificarea managementului cancerului de sân.

Studiul de fază 3, condus de dr. Rivera, a evaluat 1.265 de paciente pe parcursul a cinci ani și a comparat efectele radioterapiei standard de cinci săptămâni cu un nou regim, numit   ”hipofracționat” , adică scurtat la trei săptămâni.

Toate aceste femei au fost afectate de cancer de sân cu ganglioni pozitivi, ceea ce înseamnă că tumora nu mai era localizată, ci se răspândise la ganglionii limfatici. Unele dintre participante la studiu au primit doze puțin mai mari la fiecare ședință, dar au avut mai puține ședințe.

„Din studiile anterioare, știam că eficacitatea radioterapiei mai scurtă era aceeași în cazul unei tumori localizate, dar pentru femeile cu afectare a ganglionilor limfatici nu a existat până acum un studiu care să arate că am putea scurta numărul de ședințe”, a precizat dr.  Sofia Rivera pentru AFP.

Pentru a reduce ședințele la trei săptămâni, doza de iradiere a fost crescută puțin, de fiecare dată. „Când tratăm sânul, dar și ganglionii limfatici, atacăm volume mult mai mari, care includ țesuturi sănătoase, ca plămânul, inima sau esofagul”, explică dr. Sofia Rivera.

Deci, cu o doză mai mare, ne-am putea teme de mai multe efecte secundare legate de tratament. Dar rezultatele acestui studiu arată că nu sunt motive de temere: cu această terapie ”hipofracționată”, ”avem o rată de supraviețuire globală fără recidivă și fără metastaze mai bună”, spune medicul oncolog.

Asta înseamnă tratamente mai puțin dificile și mai scurte, în cazul femeilor cu cancer de sân cu ganglioni pozitivi, care reprezintă 30% din cancerele de sân.