Cancer pancreatic: Descoperire ADN care ar putea duce la noi tratamente
Un grup de cercetători din SUA și Marea Britanie au făcut o descoperire ADN extraordinară, care ar putea contribui la vindecarea cancerului pancreatic, unul dintre cele mai grave, și la conceperea de noi tratamente.
Potrivit cercetătorilor implicați în acest studiu, cancerul pancreatic are capacitatea de a stopa moleculele unei importante gene din corpul nostru, ajutând astftel ca boala să se extindă rapid.
Cercetătorii de la Universitatea din Nottingham, Universitatea Stanford şi Universitatea din California şi Centrul medical Cedars-Sinai, Los Angeles au analizat mostre de ţesut sănătos și de cancer pancreatic. Astfel, ei au descoperit că aceste cancere pancreatice au declanşat un proces cunoscut sub numele de metilarea ADN-ului, care determină deconectarea moleculelor din gena HNF4A, în mod normal benefică, permiţând tumorilor să crească extrem de rapid.
Pentru protejarea sănătății omului, gena HNF4A are un rol esențial ajutând multe dintre organe să funcționeze corect. Or, cancerul pancreatic poate să dezactiveze acțiunea acestei gene și să întrerupă beneficiile asigurate de aceasta.
Dr. Maria Hatziapostolou, de la Centrul de Cercetare a Cancerului John van Geest al Universităţii Nottingham Trent, a declarat: „Această lucrare, care a oferit o nouă înţelegere şi cunoaştere a modului în care se comportă cancerul, va contribui, sperăm, la deschiderea drumului pentru tratamente potenţiale în viitor”.
În majoritatea cazurilor, cancerul pancreatic este diagnosticat într-un stadiu avansat, când opţiunile de tratament devin limitate, mai mult de jumătate dintre pacienţi murind în trei luni de la diagnosticare. Printre personalităţile răpuse de această boală se numără Alan Rickman, John Hurt, Steve Jobs şi Patrick Swayze
„Cancerul pancreatic are cel mai scăzut nivel de supravieţuire dintre toate cele 20 de cancere comune. Supravieţuirea pacienţilor la peste cinci ani s-a îmbunătăţit foarte puţin în ultimul timp şi, prin urmare, este extrem de important să găsim noi modalităţi de a înţelege mai bine această boală, cum se răspândeşte şi de ce este atât de agresivă”, subliniază dr. Maria Hatziapostolou.
Studiul a fost publicat în revista Gastro Hep Advances.