Cancerul, a doua cauză de deces în România. Poate fi combătut prin prevenție, screening și depistare precoce
Cele mai eficiente metode de combatere a cancerului sunt prevenția primară, screeningul și depistarea precoce, transmite INSP, vineri, cu ocazia Zilei mondiale de luptă contra acestei boli, în condițiile în care aceasta este a doua cauză principală de deces în țara noastră.
”Cancerul este a doua cauză principală de deces în România, după bolile cardiovasculare, reprezentând 19% din totalul deceselor. În anul 2019, 50.324 de persoane au murit prin cancer în România. Rata de mortalitate prin cancer standardizată în funcţie de vârstă a fost cu 7% mai mare decât media UE în anul 2019 şi a avut un progres foarte modest faţă de anul 2011 comparativ cu media UE, arată Profilul de ţară privind cancerul – România 2023, publicat pe 1 februarie 2023″, menţionează Institutul Național pentru Sănătate Publică (INSP).
Mortalitatea prin cancer este peste media UE (264 la 100.000 de locuitori faţă de media de 247) şi a crescut pentru şase tipuri de cancer din anul 2000 – de sân, pancreatic, de prostată, colorectal, hepatic şi al vezicii urinare.
Fumatul, consumul de alcool, supraponderalitatea, obezitatea și poluarea sunt principalii factori care măresc riscul de cancer.
”Prevalenţa majorităţii factorilor de risc de cancer este mai mare în România decât în alte ţări ale UE, ceea ce indică necesitatea intensificării eforturilor de a reduce prevalenţa factorilor de risc pentru cancer.
În ultimii cinci ani, România a depus eforturi şi a alocat resurse pentru dezvoltarea unor programe de screening populaţional (screening oferit unei populaţii-ţintă specifice expuse riscului) pentru cancerul de col uterin, de sân şi de colon, elaborând şi punând în aplicare programe-pilot finanţate din fonduri UE.
Aceste programe-pilot au ca obiective dezvoltarea infrastructurii şi elaborarea ghidurilor naţionale de screening, formarea profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi adresarea cu prioritate a grupurilor de populaţie vulnerabilă.
Se preconizează că rezultatele programelor-pilot de screening pentru cancerul colorectal, cancerul de sân şi cancerul de col uterin, aflate în curs de dezvoltare, vor demonstra fezabilitatea extinderii lor la nivel regional şi naţional după 2023″, explică INSP.
La nivel Uniunii Europene, estimările privitoare la cancer sunt îngrijorătoare. Se estimează că, până în 2035, în UE numărul bolanvilor de cancer va crește cu 24%, această afecțiune devenind principala cauză de deces.