Cancerul colorectal explodează la tineri. Care sunt primele semne?
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/cancer-colorectal.jpg)
Cancerul colorectal, considerat cândva o boală care afectează în primul rând persoanele de peste 50 de ani, se răspândește acum alarmant în rândul adulților tineri.
În Statele Unite și în întreaga lume, numărul de cazuri în rândul persoanelor sub 50 de ani crește cu 2 până la 4% în fiecare an, potrivit unor studii recente.
Din anii 1990, incidența cancerului colorectal cu debut precoce (EOCRC) a crescut cu peste 50%, făcându-l principala cauză de deces prin cancer la bărbați și a doua cauză de deces la femeile sub 50 de ani, a declarat dr. Liska pentru Daily Mail.
Semnale
Cancerul colorectal poate evolua foarte discret, simptomele timpurii fiind adesea atribuite unor probleme precum hemoroizii sau sindromul colonului iritabil. Cu toate acestea, anumite semnale ar trebui să ne alerteze:
- probleme de tranzit (diaree persistentă sau constipație),
- scăderea în greutate inexplicabilă,
- oboseală intensă,
- durere abdominală,
- prezența sângelui în fecale.
Potrivit unui sondaj realizat de Alianța pentru cancerul colorectal, aceste simptome sunt frecvent observate la pacienții tineri cu această formă de cancer.
Factori de risc
Medicii pun acest fenomen pe seama mai multor factori de risc, printre care:
- Dieta: consumul excesiv de carne roșie (mezeluri, hamburger, hotdog) ar putea fi o cauză a apariției tumorilor. Un studiu efectuat la Centrul Clinicii pentru cancerul colorectal cu debut la tineri din Cleveland a constatat că pacienții tineri au un nivel mai mare de metaboliți din aceste alimente în sânge.
- Sedentarismul: lipsa activității fizice mărește riscurile.
- Obezitatea: excesul de grăsime abdominală poate provoca inflamații care promovează dezvoltarea cancerului.
- Alcoolul și tutunul sunt substanțe care favorizează mutațiile celulare.
- Expunerea la microplastice: o analiză a Universității din California arată că microplasticele se pot acumula în colon și pot afecta producția de mucus protector, mărind riscul de cancer.
Paradoxal, un număr mare dintre tinerii diagnosticați cu acest cancer nu prezintă acești factori de risc, ceea ce sugerează că sunt alte cauze de mediu sau genetice care încă nu au fost descoperite.
Stilul de viață
Medicii spun că, printr-un stil de viață echilibrat, reușim să reducem în mod semnificativ riscurile de cancer colorectal. Astfel, se recomandă:
- alimentație bogată în fibre (legume, fructe, cereale integrale);
- reducerea consumului de carne procesată;
- activitate fizică zilnic,
- limitarea consumului de alcool și renunțarea la fumat,
- menținerea unei greutăți normale.