Cancerul de prostată depistat la domiciliu cu un test de salivă
Testul de salivă, efectuat acasă, este mai eficace, comparativ cu testul de sânge, pentru a identifica bărbații care prezintă un risc mai mare de cancer de prostată, susține un nou studiu.
Testul de salivă ar putea depista factorii genetici care fac ca unii bărbați să fie predispuși la acest tip de cancer, transmite Sky News.
Studiul a fost realizat de Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra și The Royal Marsden NHS Foundation Trust, care speră ca prin aceast test să modifice cursul cancerului de prostată.
Cercetătorii spun că testul de salivă este mai sigur, mai ieftin și mai simplu și ar putea ajuta la detectarea bolii în faze incipiente, salvând astfel numeroase vieți. „Este simplu din punctul de vedere al pacientului: primiți un tub, puneți proba de salivă în el și o trimiteți prin poștă, spune prof. Caroline Moore, urolog consultant. Specializată în detectarea și tratamentul minim invaziv al cancerului de prostată, prof. Moore a precizat la BBC Radio 4 ce se întâmplă cu aceste probe. „ADN-ul este extras din acea [salivă] și este analizat pentru a depista o combinație de variații genetice care sunt legate de cancerul de prostată”.
În acest studiu au fost implicați peste 6.000 de bărbați europeni cu vârste între 55 și 69 de ani, categorie de vârstă la care riscul de a dezvolta cancer de prostată este crescut.
Cercetătorii au folosit apoi teste de sânge și saliva pe un grup mai mic de bărbați cu variații genetice în ADN-ul lor, indicând o probabilitate mai mare de a dezvolta boala.
Rezultatele preliminare ale cercetării arată că testul cu saliva a produs mai puține rezultate false pozitive și a detectat o proporție mai mare de cancere agresive.
În prezent, bărbații care doresc să fie testați pentru cancerul de prostată trebuie să facă un test de sânge, care măsoară nivelul de antigen specific de prostată (PSA) din sânge.
„[Dar] știm că testul PSA nu depistează toate cancerele”, precizează prof. Moore, adăugând că bărbații din studiu au făcut testul, dar aveau niveluri normale de PSA.
În urma unei scanări RMN și a unei biopsii, 40% dintre bărbații cu scoruri mari la testul cu salivă au fost diagnosticați cu cancer de prostată.
Cu testele de sânge standard, doar în cazul a 25% dintre bărbații cu un nivel ridicat de PSA s-a confirmat cancerul de prostată, au precizat cercetătorii.
Directorul executiv al Institutului de Cercetare a Cancerului, profesorul Kristian Helin, a explicat că testul de sânge standard poate determina ca unii bărbați să facă tratamente inutile și, mai îngrijorător, la unii bărbații să rateze faptul că au cancer.
Studiul nu a fost publicat într-o revistă de specialitatate, dar concluziile preliminare ale acestuia au fost prezentate la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) de la Chicago.