Cancerul esofagian: cauze, simptome și tratament

Publicat: 25 sept. 2024, 11:48, de Publyo.ro, în Advertoriale , ? cititori
Cancerul esofagian: cauze, simptome și tratament

Cancerul esofagian este o afecțiune gravă care afectează esofagul, partea tubului digestiv care transportă alimentele mestecate din gură până în stomac, unde vor fi digerate. Există două tipuri de cancer de esofag: adenocarcinomul esofagian și carcinomul scuamo-celular. Majoritatea cazurilor de cancer esofagian sunt carcinoame scuamo-celulare. Este un tip de cancer mai frecvent întâlnit la bărbați decât la femei și are o mortalitate foarte ridicată. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre această boală!

De ce apare cancerul esofagian?

Cancerul esofagian este o afecțiune gravă care apare atunci când celulele din esofag, sub acțiunea factorilor chimici, fizici și biologici, se transformă în celule disfuncționale și, ulterior, în celule neoplazice, formând o tumoră. Ca și în cazul cancerului faringian sau laringian ori al altor tipuri de cancer, nu a fost identificată o cauză exactă a cancerului esofagian, ci doar anumiți factori de risc.

De exemplu, apariția adenocarcinomului este strâns legată de esofagul Barrett, o afecțiune în care celulele care tapetează esofagul sunt transformate în celule de tip intestinal, mai sensibile la apariția cancerului esofagian. Alți factori de risc includ boala de reflux gastroesofagian, obezitatea și fumatul.

Carcinomul scuamo-celular este mai frecvent asociat cu fumatul și consumul cronic de alcool, precum și cu consumul regulat de maté (un ceai cu efect stimulant). Consumul excesiv de carne procesată este considerat un factor de risc pentru toate tipurile de cancer esofagian.

Un alt factor de risc este reprezentat de sex: după cum menționam mai sus, acest tip de cancer este mai frecvent întâlnit la bărbați. În cazul lor, cancerul esofagian este al șaptelea cel mai comun tip de cancer. Pentru comparație, la femei acest tip de cancer ocupă poziția 13 ca incidență.

Simptomele și semnele cancerului esofagian

Simptomele cancerului esofagian variază în funcție de stadiul bolii. În stadiile incipiente, apar simptome precum disfagia sau dificultățile la înghițire, vărsăturile la scurt timp după ingerarea alimentelor, senzația de „nod în gât” sau arsurile în zona pieptului, în spatele sternului.

În stadiile avansate, apar simptome cum ar fi durerea acută în regiunea sternului, scăderea în greutate neintenționată, durerea hepatică și tulburările neurologice. Un alt semn alarmant este lipsa poftei de mâncare.

Oricare dintre aceste simptome poate avea multiple alte cauze. De aceea, oricând observi simptome îngrijorătoare, indiferent de natura lor, este indicat să te adresezi unui medic pentru a se putea stabili cauza exactă a acestora.

Opțiuni de tratament pentru cancerul esofagian

Tratamentul cancerului esofagian este personalizat, fiind stabilit în funcție de tipul histopatologic al cancerului, localizarea acestuia, extensia locală, stadiul bolii și comorbiditățile pacientului.

Opțiunile de tratament disponibile includ: tratamentul chirurgical (presupune îndepărtarea chirurgicală a fragmentului care conține tumora), radioterapia (folosește radiații gamma pentru a distruge celulele tumorale) și chimioterapia (presupune utilizarea de substanțe farmacologice citotoxice pentru a distruge celulele tumorale de la nivelul tumorii sau din întreg organismul).

Alte opțiuni de tratament sunt tratamentele țintite și imunoterapia, care se administrează în anumite tipuri de tumori esofagiene și care au mai puține reacții adverse severe și permit administrarea pe durate mai lungi de timp. Vrei să afli mai multe despre această boală? Vezi simptomele și tratamentul cancerului esofagian!

Cancerul esofagian este o boală gravă care afectează esofagul, tubul muscular care transportă alimentele și lichidele de la gură la stomac. Deși poate fi dificil de diagnosticat în stadiile incipiente, cunoașterea cauzelor, simptomelor și opțiunilor de tratament este esențială pentru o abordare eficientă a acestei afecțiuni.

Disclaimer: Acest articol are caracter informativ și nu poate înlocui vizita la medic. Pentru a beneficia de un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat, programează-te la o consultație de specialitate!

Surse:

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/cancer-esofagian-cauze-simptome-tratament

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/cancer-laringian-cauze-simptome-tratament