Cancerul hepatic: Tratament care mărește rata de supraviețuire în cazul a aproximativ 90% dintre pacienți
Un nou tratament pentru cancerul hepatic, care izolează organul și protejează părțile sănătoase ale corpului, s-a dovedit eficient în cazul a aproape 90% dintre pacienți, transmite Sky news.
Procedura, lansată în Marea Britanie, la Spitalul Universitar Southampton, implică folosirea a două baloane mici pentru a devia sângele din ficat aproximativ o oră, timp în care medicamentele sunt administrate direct în ficat.
Tehnica, cunoscută sub numele de terapie de chimio-saturare sau perfuzie hepatică percutanată (PHP), permite medicilor să administreze doze mult mai mari de medicamente decât ar primi pacienții prin chimioterapia standard, deoarece nu intră în fluxul sanguin și nu provoacă leziuni în părțile sănătoase ale corpului.
Odată ce medicamentul a fost administrat, sângele din ficat este drenat de la pacient și procesat printr-o mașină de filtrare pentru a reduce toxicitatea înainte de a fi returnat pacientului prin vena jugulară.
Dr. Brian Stedman, consultant radiolog intervențional, a declarat că echipa sa a efectuat 300 de tratamente de chimio-saturare pentru 100 de pacienți a căror formă de cancer ocular, numit melanom ocular, s-a extins la ficat.
În studiul, publicat în jurnalul Melanoma Research, autorii acestei procedurii au declarat că neoplasmele hepatice au fost controlate la 88,9% dintre pacienții care au primit terapie de chimio-saturare.
Un purtător de cuvânt al organizației de caritate pentru cancer PLANETS, care a contribuit la finanțarea cercetării, a declarat că durata medie de supraviețuire a pacienților incluși în studiu a fost de 15 luni, dar, în unele cazuri, ciclurile continue de terapie de chimio-saturare au dus chiar la eliminarea aproape completă a cancerului.