Cancerul la copil: Un tratament cu laser contra efectelor secundare ale chimioterapiei
La CHU (Centre Hospitalier Universitaire) din Toulouse este în studiu un nou protocol pentru a atenuarea efectelor secundare ale chimioterapiei la copilul oncolgic, în special a mucozitei, leziune inflamatorie ulcerativă la nivelul cavității bucale.
Țesutul mucos de la nivelul cavității bucale este extrem de sensibil la factorii externi, inclusiv la chimioterapie și radiații. Aproape toți pacienții oncologici se confruntă la un moment dat cu apariția acestor leziuni ulcerative.
Apariția acestor leziuni se adaugă la numeroasele efecte ale chimioterapiei: vărsături, căderea părului, stare de epuizare fizică, amețeli…
Mucozitele, care apar pe peretele interior al cavității bucale, sunt nelipsite în cazul pacienților oncologici. Prof.dr. Marlene Pasquet, medic hemato-oncolog la spitalul pentru copii din Toulouse spune că aceste leziuni sunt echivalentul a ”o sută de afte”.
Copilul bolnav de cancer, care face chimioterapie și se confruntă cu acest tip de leziuni bucale, practic, nu poate mânca și nu poate bea. Singura soluție pentru a calma durerea produsă de aceste leziuni este morfina.
Iată că prof. Pasquet s-a inspirat din tehnica folosită de unii dentiști contra aftelor: laserul aplicat pe leziune. Copiii care au beneficiat de acest tratament au confirmat atenuarea durerii. Laserul acționează pentru calmarea durerii în câteva minute, ca și morfina. Cu mențiunea că în cazul laserului efectele secundare sunt mult mai reduse, comparativ cu morfina.
Studiul a fost lansat pentru evaluarea frecvenței cu care trebuie aplicată terapia cu laser. Protocolul se va extinde în 18 centre spitalicești din Franța și va include peste 400 de pacienți.