Cancerul pancreasului: O nouă terapie care mărește speranța de viață în cazul tumorilor inoperabile
Viața pacienților afectați de cancerul pancreatic inoperabil ar putea fi prelungită cu mai mulți ani datorită unei noi abordări terapeutice. Cercetătorii britanici ar putea fi foarte aproape de ”cea mai mare descoperire făcută vreodată” în tratamentul cancerului de pancreas, potrivit Dailmail.
Echipa de specialiști de la Institute of Cancer Research din Londra au explicat noua metodă concepută de ei prin care rata de supraviețuire în cazul cancerului de pancreas inoperabil a crescut considerabil, comparativ cu tratamentul convențional. Ei au reușit să prelungească speranța de viață a șoarecilor cu 40% în raport cu cei care nu au beneficiat de noua metodă.
Tehnologia combină imunoterapia cu distrugerea prin ultrasunete focalizate de înaltă intensitate (HIFU). Prin prima abordare terapeutică, medicamentele nu atacă direct celulele tumorale, ci stimulează sistemul imunitar să le distrugă. Al doilea tratament constă în inducerea distrugerii țesuturilor canceroase prin ultrasunete.
Potrivit datelor publicate în Journal of the Royal Society Interface, șoarecii tratați cu această nouă abordare au trăit cu 25% mai mult comparativ cu cei care nu fost îngrijiți prin HIFU și cu 35% mai mult comparativ cu cei care nu au beneficiat de imunoterapie. Și încă un detaliu important: aceste rezultate au fost obținute după o singură încercare. Pentru viitor sunt programate testele pe oameni. Dacă vor ajunge la concluzii concludente, cercetătorii britanici speră că tratamentul combinat să devină uzual în următorii cinci ani.
Cancerul de pancreas este unul dintre cele mai severe. Simptomele se manifestă târziu și nu sunt specifice, motiv pentru care diagnosticul este pus de cele mai multe ori în stadii avansate, ceea ce reduce șansele de supraviețuire ale pacienților.
Rata de supraviețuire la cinci ani variază între 5% în cazul cancerelor inoperabile la 30%, când tumora poate fi operată atunci când fost depistată.