Cancerul prostatei: în curând, detectarea printr-un test de urină!?
Studiul numit „HOPE”, coordonat de Institutul Curie din Paris, ar putea revoluționa abordarea diagnosticului de cancer al prostatei.
„Ideea este de a dezvolta o modalitate simplă și ieftină de a detecta cancerul și de a direcționa pacienții cât mai devreme posibil la tratamente adecvate”, spune Antonin Morillon, director de cercetare la Institutul Curie.
Detectarea cancerului
Antonin Morillon și echipa sa, în colaborare cu profesorul Yves Allory, anatomopatolog la Institutul Curie, au dezvoltat un test capabil să detecteze noi biomarkeri ai cancerului de prostată printr-o probă de urină.
Studiul a început în 2021 și constă în demonstrarea posibilității de a obține un diagnostic rapid și neinvaziv al cancerului de prostată. Este vorba despre testarea directă în urina pacienților a prezenței unor markeri ai bolii. Aceasta este prima etapă: a fi capabil să detectezi un cancer al prostatei printr-o probă de urină.
În studiu au fost incluși participanți sănătoși, dar și unii bănuiți că au cancer de prostată. De la fiecare participant au fost colectate eșantioane de urină. „Azi, avem eșantioane și informații clinice. Suntem pe punctul de a realiza analize informatice și statistice pentru a defini semnătura moleculară a cancerului prostatei. În câteva luni, vom fi, sper, în măsură să propunem un instrument pentru diagnosticul precoce al cancerului prostatei”, a subliniat Antonin Morillon.
Dacă eficacitatea testelor este dovedită, ar putea fi lansat un nou studiu. De această dată, obiectivul este de a fi capabil să precizeze un prognostic de cancer cu risc înalt, cu risc intermediar sau scăzut. În acest sens, a putut fi identificată o semnătură moleculară direct în urină. Și dacă tumora nu este invazivă putem păstra prostata și se face o supraveghere activă. Dar aceasta, într-un mod simplu, printr-un test de urină efectuat periodic, pentru a vedea dacă boala progresează. Este vorba despre posibilitatea de a oferi instrumente pentru a se evita biopsiile inutile, mai spune Antonin Morillon.
Cancerul prostatei este cea mai frecventă formă de cancer la bărbați. Comparativ cu cancerul sânului, al colului uterin sau colorectal, cancerul prostatei este dificil de detectat. El este depistat prin tușeu rectal, test PSA – marker tumoral numit antigen prostatic specific – teste genetice, imagistică IRM și, dacă este necesar, prin efectuarea unei biopsii pentru confirmarea diagnosticului. Aceasta este o examinare invazivă, stresantă și, uneori, dureroasă, care poate fi la originea unor complicații.