Cancerul pulmonar începe cu o tuse persistentă și la fumatori, și la nefumători!
Și fumătorul și nefumătorul care prezintă o tuse persistentă, trebuie să consulte medicul de urgență, transmite dr. Andra Stancu, oncolog.
Fumatul este un factor de risc pentru orice tip de cancer, nu doar pentru cancerul bronhopulmonar. În plus, fumatul nu este singurul factor de risc, la acesta adăugându-se expunerea la multe alte substanțe nocive, fumatul pasiv, instoricul familial de tumori pulmonare.
”Foarte mulți pacienți se gândesc că au acea tuse a fumătorului și că nu este nimică rău cu ei. Trebuie să meargă la un pneumolog, să facă o radiografie pulmonară simplă dacă observă că tușesc, spune dr. Andra Stancu, medic oncolog.
Principalele simptome care pot anunța un cancer pulmonar sunt tusea persistentă, dificultăți de respirație, pierderea inexplicabilă în greutate.
Un mit
Adesea pacienții ignoră aceste simptome și amână consultarea medicului din cauza impactului stigmatizării. Aici, un rol major îl are un mit conform căruia cancerul pulmonar este boala fumătorilor. Nefumătorii întârzie mult prezentarea la medic, considerând simptomele trecătoare, bazându-se în mod greșit pe faptul că nu au fumat. Fumătorii sau foștii fumători fac și ei greșeala de a amâna vizita la medic de teamă să nu fie judecați că s-au îmbolnăvit singuri cu țigara.
”Frica de judecata celorlalți privează pacienții, îngrijitorii și familiile acestora de ajutorul de care au nevoie, în momentele în care au nevoie de el cel mai mult”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Conform unui chestionar realizat de FABC, la care au răspuns 162 de persoane, 30% dintre respondenți consideră că pacienții cu cancer pulmonar sunt judecați mai aspru decât cei cu alte tipuri de cancere.
Date recente arată că peste 12.000 de români sunt diagnosticați anual cu cancer bronhopulmonar, iar rata de mortalitate este de 75%, subliniind amploarea acestei probleme de sănătate publică.