Cancerul sânului: O descoperire salvatoare pentru milioane de femei
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au anunțat recent descoperirea a încă patru gene care ar mări riscul de cancer al sânului.
În cancerul mamar, care face multe victime, esențial este diagnosticul în faze incipiente, ceea ce mărește șansele de învingere a bolii. Descoperirea a încă patru gene care măresc riscul de cancer al sânului va permite prevenirea sau depistarea precoce a bolii, ceea ce ar putea duce la salvarea vieții a milioane de femei.
În prezent, testele genetice se concentrează cu precădere pe genele BRCA. Totuși, recent, cercetătorii au descoperit alte patru gene care ar mări riscul de cancer al sânului.
În studiul, publicat în revista Nature Genetics, autorii acestuia, citați în The Sun, au comparat ADN-ul a 26.000 de femei afectate de cancer al sânului cu cel al 217.000 femei sănătoase.
Rezultatele au arătat că patru mutații genetice (MAP3K1, LZTR1, ATR și BARD1 erau prezente frecvent în cazul femeilor afectate de cancer.
Autorii studiului sugerează că aceste femei ar trebui testate mai des sau li se poate propune o intervenție chirurgicală preventivă.
Această descoperire ar putea ajuta la o mai bună depistare a femeilor susceptibile de a dezvolta un cancer al sânului, a declarat dr. Kotryna Temcinaite, din cadrul organizației Breast Cancer Now.
În țara noastră, cancerul sânului este cel mai frecvent și reprezintă una din principalele cauze de deces la femei.
Pentru tratarea acestei forme de cancer sunt folosite chirurgia, radioterapia, hormonoterapia, chimioterapia și terapiile țintite.