Când ar putea începe megaproiectul de un miliard de euro din inima Capitalei

Publicat: 16 feb. 2025, 22:15, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Când ar putea începe megaproiectul de un miliard de euro din inima Capitalei

Proiectul Cartierului Justiției, un ansamblu urbanistic destinat reunirii instituțiilor judiciare din Capitală, intră în faza finală de pregătire.

Arhitecții implicați în proiect estimează că piatra de temelie va fi pusă în aproximativ un an, iar construcția ar putea fi finalizată până în 2030. Situat în apropierea Bibliotecii Naționale, pe un teren de 55.000 de metri pătrați, complexul va aduce sub același acoperiș toate instanțele și parchetele din București.

Caracteristici ale proiectului

Viitorul Cartier al Justiției va include clădiri de până la 11 etaje, o sală de concerte cu 2.000 de locuri, spații verzi, fântâni arteziene și o piațetă pentru promenadă. Un element distinctiv al proiectului este conectivitatea dintre cele opt clădiri principale, care vor comunica prin pasaje subterane. Totodată, vor fi amenajate aproximativ 2.000 de locuri de parcare.

Costuri și surse de finanțare

Investiția se ridică la aproape un miliard de euro, bani proveniți dintr-un credit contractat de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Singurii care vor suporta costuri directe pentru utilizarea spațiilor vor fi avocații care doresc să înființeze birouri în complex.

Provocări administrative

Deși cea mai mare parte a terenului aparține statului, pentru aproximativ 10.000 de metri pătrați sunt necesare exproprieri. Potrivit lui Ion Claudiu Teodorescu, secretar de stat adjunct în Ministerul Justiției, toate avizele tehnice și administrative au fost obținute, iar procedura de expropriere va fi demarată imediat ce vor fi disponibile fondurile necesare.

Importanța proiectului

Senatorul Robert Cazanciuc, unul dintre inițiatorii proiectului, a subliniat că acesta reprezintă cea mai complexă investiție civilă de după 1989. Cartierul Justiției va moderniza infrastructura instituțiilor juridice și va oferi un mediu de lucru mai eficient pentru profesioniștii din domeniul justiției.