Când devine IA mai deștept decât orice ființă umană: ce crede Elon Musk
Elon Musk, liderul puternic din domeniul tehnologiei, dar și alte figuri publice au tras de multă vreme un semnal de alarmă cu privire la potențialele pericole ale tehnologiei IA. Elon Musk a contribuit major la dezvoltarea jucăriei IA și nu a fost niciodată tăcut în ceea ce privește această problemă.
Acum, CEO-ul multiplu susține că tehnologia va fi în curând capabilă să depășească chiar și cei mai inteligenți oameni. Părintele jucăriei IA, preferate astăzi de foarte mulți configuratori de conținut media, își adaptează din mers prognoza pentru viitorul acesteia.
Într-un interviu pe X, pe care îl deține, miliardarul a discutat cu Nicolai Tangen, CEO-ul Norges Bank Investment Management, despre progresul potențial al tehnologiei IA.
Încă departe, dar foarte aproape
„IA este cea mai rapidă tehnologie în avans pe care am văzut-o de orice fel, și am văzut multe tehnologii„, a spus Musk. „Părerea mea este că vom avea AI mai inteligent decât orice om în jurul sfârșitului anului viitor.„
Cu toate acestea, cererea uriașă de cipuri și energie electrică ar putea limita progresul, crede Musk.
În 2023, Musk a prezis un termen de cinci până la șase ani până la superinteligență, dar a comentat, atunci, graficul de creștere a tehnologiei în ultimele două decenii, spunând că reprezentarea vizuală „spune totul”.
Musk a cofondat OpenAI (creatorul ChatGPT) cu Sam Altman și Greg Brockman, dar a dat în judecată perechea luna trecută, acuzându-i că „au încălcat acordul fondator” al companiei, lucrând spre succesul comercial în loc să folosească tehnologia companiei pentru „beneficiul umanității.”
Elon Musk a stat și alături de alți titani ai tehnologiei, inclusiv CEO-ul Google, Sundar Pichai și CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, în septembrie anul trecut, la un summit IA guvernamental american pentru a discuta despre necesitatea reglementării.
„Există o anumită șansă – foarte puțin peste zero – ca IA să ne omoare pe toți. Cred că este mică, dar există o anumită șansă„, a spus Musk jurnaliștilor după sesiune. „Consecințele de a greși cu IA sunt grave.„
Dacă acest lucru se va întâmpla în următorul an, rămâne de văzut.
Un sondaj recent (realizat de Tata Consultancy Services) cu 21 de futuriști corporativi arată că superinteligența nu este locul unde majoritatea văd viitorul IA.
Futuristul și autorul Bernard Marr a declarat pentru CNBC, săptămâna aceasta, că, deși „suntem foarte departe de un IA devenit conștient, dacă se va întâmpla vreodată,” tehnologia IA a devenit „foarte, foarte bună la a face lucruri pe care în trecut doar oamenii le puteau face.„
E bine să începem să fim mai prudenți cu solicitările pe care le adresăm IA. Să-l rugăm mai rar pe nenea IA (sau tanti!) să ne scrie compunerile, tezele de doctorat, dizertațiile, prelegerile, discursurile de congrese sau lansări de candidatură. Fiindcă, într-o bună zi (iată, nu foarte îndepărtată) s-ar putea să înceapă să strecoare în texte idei proprii. Care să nu aibă nimic de-a face cu ceea ce vrem noi să comunicăm.