Când ducem copiii la urgență?
Părinții își duc copiii la urgență mult mai des și mai repede decât la medicul de familie. Este justificat acest gest de îngrijorarea părinților față de sănătatea copiilor. Dar, Anda Voica, medic la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), ne spune în interviul de la Dialogurile Puterii, când și ce e urgent pentru a duce copiii la spital de urgentă.
” Valoarea febrei nu este direct proporțională cu gravitatea bolii. Poți să ai febră mare până la 40 într-o afecțiune virală banală, spune medical Anda Voica. Important este cum este copilul între puseele febrile. Dacă copilul între puseele febrile e vioi, mănâncă, e present, acesta este semn că ești în fața unei infecții banale, nu în fața unei infecții de tip, să zicem, meningită. Într-o afecțiune severă, însoțită de febră între puseele febrile, copilul cu stare generală extrem de proastă, atunci, da, ai într-adevăr nevoie să te prezinți de urgență cu el la spital. Am avut extrem de multe cazuri de gripă. Camerele de gardă și unitățile de primiri urgențe au fost supraaglomerate. Ideal ar fi ca începând cu luna septembrie a anului anterior, să începem vaccinarea antigripală. Vaccinul antigripal este extrem de simplu de administrat. Există un tip de vaccin care este sub formă de picături nazale. El este gratuit, cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Vaccinarea se poate începe de la 6 luni de viață ale copilului și contraindicațiile sunt foarte puține. Ideal ar fi să ne vaccinăm ca să nu ajungem la Unitatea de Primiri Urgențe cu gripă.”
Vaccinuri sau urgență?
Unii dintre părinții preferă să ajungă la urgențe în loc să-i vaccineze pe copii. De ce? Poate din cauza contraindicațiilor și din teama de reacții adverse. Medicul Anda Voica ne spune:” Contraindicații la vaccin sunt ca la orice medicament și nu putem folosi vaccinul intra nazal, dacă ai dezvoltat o reacție adversă în trecut la medicamentul respectiv, la copiii născuți cu astm bronșic și cu bronșiolită repetate. Dar este indicat vaccinul sub formă injectabilă. Copiii cu boli respiratorii bronho obstructive cu teren atopic sunt la risc pentru infecția cu virus gripal. Deci și pentru ei există această variantă. Cam astea ar fi contraindicațiile și sigur că există cazuri extrem de rare ale bolilor autoimune cunoscute, dar care sunt foarte, foarte rare și sunt mai ales ale adulților.”
Despre bolile copiilor pentru care părinții trebuie să meargă la urgențe, despre medicamente și vaccinuri și contraindicații, despre suplimente alimentare pentru copii, aflați urmărind Dialogurile Puterii de la ora 19.00 cu medicul Anda Voica.