Când începem să luăm în greutate și de ce?

Publicat: 24 oct. 2024, 06:17, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Când începem să luăm în greutate și de ce?

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, kilogramele se adună și parcă e din ce în ce mai dificil de a scăpa de ele. Întrebarea este când începem să luăm în greutate și de ce?

Femeile au tendința de a lua în greutatate la vârsta între 35 și 40 de ani, mai ales dacă au un stil de viață dezechilibrat, sunt sedentare și au avut mai multe sarcini. Acest fenomen se accelerează la menopauză, când, în medie, o femeie poate lua în greutate între 5 și 7 kilograme. La bărbați, kilogramele se acumulează în general după vârsta de 40 de ani.

De ce este dificil să slăbim după vârsta de 40 de ani?

Metabolismul de bază, respectiv capacitatea de a arde calorii în repaus, se domolește pe măsură ce înaintăm în vârstă. La 20 de ani, metabolismul nostru este la maxim, deoarece corpul nostru a produs toate celulele necesare pentru dezvoltarea deplină, spune Raphael Gruman, nutriționist, citat de Sante magazine. Ulterior, reînnoirea celulară scade treptat, metabolismul încetinește și ne este din ce în ce mai dificil să scăpăm de kilogramele în plus. La menopauză, fenomenul este accelerat. Mecanismul este mult mai rapid și mai brutal în cazul femeilor odată cu încetarea producției de estrogeni și progesteron, mai spune specialistul. Deoarece această  producție hormonală scăzând, nu se mai consumă energie.

Înainte de menopauză, stocarea de grăsime se observă la nivelul feselor și coapselor. După menopauză, este o stocare de tip android, adică la nivelul abdomenului, ca în cazul bărbaților.

Dar nici bărbații nu sunt scutiți. Și în cazul lor, în perioada andropauzei, metabolismul încetinește și țesutul adipos se acumulează în zona abdomenului.

Pentru a evita apariția acestor depozite de țesut adipos specialiștii au o serie de recomandări:

  • reducerea aportului de carbohidrați,
  • intensificarea activității fizice, cu precădere pentru întărirea musculaturii,
  • scăderea consumului de biscuiți, prăjituri,  produse de patiserie, pâine industrială,
  • reducerea consumului de alcool.