Când se depun actele pentru ajutorul de încălzire și cine se încadrează. Tipurile de ajutoare
De la 1 noiembrie se acordă ajutorul de încălzire pentru sezonul rece, potrivit noii Legi a consumatorului vulnerabil. Astfel, persoanele eligibile, vor primi ajutorul pe parcursul întregului sezon rece (noiembrie – martie 2021). Dar numai dacă depun actele necesare în intervalul 1-20 noiembrie. Cei care nu se încadrează vor pierde cel puțin banii alocați pentru luna noiembrie, potrivit avocatnet.ro.
De la 1 noiembrie, venitul mediu net lunar până la care se va acorda ajutorul pentru încălzire va fi de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei. Și de 2.053 lei, în cazul persoanei singure.
Dacă consumatorii vulnerabili îndeplinesc condițiile necesare, stabilirea dreptului se va face prin dispoziția primarului, astfel:
- Începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective;
- Începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după data de 20 a lunii respective.
„Pentru cei care depun documentele până la data de 20 noiembrie a.c., stabilirea dreptului se face începând cu luna noiembrie a.c. Iar pentru cei care depun documentele după data de 20 noiembrie a.c., stabilirea dreptului se face începând cu luna decembrie”, au transmis reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale sursei citate.
Ce tipuri de ajutoare se oferă
Documentele necesare pentru acordarea ajutorului sunt stabilite de primar. Acestea sunt, de regulă, cele care reflectă componența familiei, veniturile membrilor acesteia, modul de deținere a locuinței și o factură (în cazul persoanelor care folosesc pentru încălzire energie termică/ gaze naturale/ energie electrică).
Categoriile de ajutoare pentru încălzire
- ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat;
- ajutor pentru gaze naturale;
- ajutor pentru energie electrică;
- ajutor pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.
Ce alte ajutoare mai pot fi solicitate
Cei care depun actele între 1-20 noiembrie și se-ncadrează în criterii, potrivit noilor reguli vor primi ajutorul pentru încălzire pentru toate cele cinci luni ale sezonului rece.
Dacă nu depun actele necesare până pe 20 noiembrie, ci după această dată, cei interesați vor primi ajutorul de încălzire doar pentru perioada decembrie – martie, adică doar pentru patru luni.
Pe lângă bani pentru încălzirea locuinței, persoanele vulnerabile vor putea primi, potrivit noii legi, un ajutor financiar suplimentar pentru energie. Acesta este destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei. Suma se va acorda lunar, pe parcursul întregului an și se va putea cumula cu ajutorul pentru încălzire.