Cetatea Histria poate fi reabilitată, după un deceniu de blocaje birocratice
Camera Deputaților a votat modificarea OUG 57/2007, referitoare la regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice. Astfel, se permite și reabilitarea Cetății Histria.
Modificarea legislației a fost posibilă în urma demersurilor instituționale constante ale Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța (ADDJC). Aceasta a deblocat proiectul reabilitării Cetății Histria, inițiativă ce valorează 10 milioane de euro, finanțarea fiind identificată prin fondurile europene provenite din mecanismul I.T.I „Delta Dunării”.
„La nivelul ADDJC, am avut această inițiativă de a găsi varianta legislativă potrivită, împreună cu o echipă extinsă de experți din mai multe instituții, după ce am constatat că, timp de aproape un deceniu, problema care privea reabilitarea Cetății Histria era blocată în diverse hățișuri birocratice. În nouă ani, administrația publică locală nu a reușit să găsească o soluție pentru a reabilita monumentul istoric inclus în zona protejată a Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD)”, a declarat Ana-Maria Vătămanu, președintele ADDJC.
Proiectul de lege votat de Camera Deputaților, care a trecut de Senat, în aceeași formă, prevede modificarea Art. 23 (1) din OUG Nr. 57/2007, care acum are următorul cuprins: „În rezervaţiile ştiinţifice sunt interzise orice activităţi umane, cu excepţia activităţilor de cercetare, protejare, reabilitare, promovare, punere în valoare și asigurare a continuității existenței obiectivelor pentru care au fost constituite, cu limitările descrise în planurile de management, cu acordul Academiei Române şi al administratorului ariei naționale protejate”.
Intrarea în vigoare a actului normativ oferă posibilitatea ca de anul viitor să se organizeze lucrări de reabilitare a Cetății Histria, iar aceste atribuții vor reveni excusiv Consiliului Județean Constanța.
„Așa cum am precizat, finanțarea pentru Cetatea Histria există, legislația a fost actualizată, deci lucrările de reabilitare ar putea începe chiar de anul viitor, nu ne mai ține nimic în loc. Tot ce mai trebuie făcut este transmiterea de către Consiliul Județean Constanța a unei scrisori de intenție și a celorlalte documente necesare obținerii finanțării prin I.T.I. Este doar o procedură, însă trebuie urmată cât mai repede de CJC, pentru a fi semnat contractul de finanțare, evitând riscul pierderii banilor”, a mai informat Ana-Maria Vătămanu, potrivit cugetliber.ro.