Când și cu câtă mâncare trebuie hrănit câinele? Ce spun specialiștii

Publicat: 08 dec. 2024, 07:30, de George Andrei, în LIFESTYLE , ? cititori
Când și cu câtă mâncare trebuie hrănit câinele? Ce spun specialiștii

Potrivit specialiștilor de la VCA Hospitals, din Viena, câinii au o anatomie stomacală similară cu cea a oamenilor, și de aceea trebuie știut foarte exacat, câte mese sunt suficiente pe zi, pentru un cățel, pentru a-l menține sănătos.

Specialiștii spun că, după 8-10 ore fără hrană, stomacul trimite semnale creierului care induc senzația de foame. Din acest motiv, două mese pe zi, la un interval de aproximativ 12 ore, sunt considerate ideale, pentru animalul nostru de companie.

Această rutină ajută organismul să absoarbă și să proceseze corect nutrienții necesari. Unii câini pot beneficia și de trei mese pe zi, în funcție de preferințele animalului și de programul stăpânilor.

Pericolele unui interval prea mare între mese

Dacă intervalul dintre mese depășește 12 ore, stomacul câinelui poate deveni hiperacid, ceea ce poate duce la greață și alte probleme digestive. Consistența în orar și cantități este crucială pentru a evita astfel de situații. În plus, este important să măsurați porțiile folosind o cană gradată sau un cântar de bucătărie, pentru a vă asigura că animalul primește cantitatea adecvată de hrană.

Evitați să lăsați bolul plin toată ziua

Câinii nu ar trebui să aibă acces constant la mâncare, deoarece acest lucru poate duce la ronțăială excesivă și la dezechilibre în rutină. Nu umpleți bolul, și plecați la serviciu, liniștiți că patrupedul va fi mulțumit, și nu va roade papucii, de plictiseală, sau chiar de foame.

Este recomandat să stabiliți un program clar, cu mese la mic dejun și cină, pentru a crea un echilibru între nevoile câinelui și ritmul familiei. Respectarea unui program adecvat nu doar că previne problemele digestive, ci contribuie și la bunăstarea generală a prietenului vostru patruped, scrie ZiarulRomânesc.at.

Ce să faceți dacă observați schimbări în comportamentul alimentar

Dacă observați semne precum pierderea poftei de mâncare sau modificări în comportament, consultați un medic veterinar. Acesta poate identifica eventuale probleme de sănătate și vă poate oferi sfaturi pentru ajustarea regimului alimentar al câinelui.

Ați plecat cu câinele în concediu ? Nu este un lucru simplu, doar să-l urcați în mașină

Austria, ca și alte țări europene, este o țară destul de strictă în ceea ce privește regulile privind deținerea de animale de companie. De exemplu, dacă aveți un câine, trebuie să înregistrați animalul (cu cip și pașaport UE) și să plătiți o taxă anuală pentru el.

Pentru unele rase, este posibil să aveți nevoie chiar de o autorizație, iar regulile pentru deținerea animalelor de companie sunt pe cale să devină și mai stricte.

Cu toate acestea, atunci când vine vorba de șofatul cu câinele sau pisica în mașină, nu există o legislație specifică privind asigurarea corectă a câinilor și a altor animale în vehicule.

În schimb, li se aplică prevederile Legii privind vehiculele cu motor (KFG) și ale Regulamentului de circulație rutieră (StVO) privind asigurarea încărcăturii.

Care sunt regulile pentru transportul animalelor de companie. Valabile și în România

Aceasta înseamnă că „încărcătura” (în acest caz, animalul dvs. de companie) trebuie depozitată sau asigurată prin mijloace adecvate, astfel încât să poată „rezista forțelor care apar în timpul conducerii normale”.

De asemenea, șoferul trebuie să se asigure că „funcționarea în siguranță a vehiculului nu este afectată pentru ca nimeni să nu fie în pericol”.

Potrivit jurisprudenței Tribunalului Administrativ, frânarea de urgență face parte din „conducerea normală”, astfel că cerințele sunt riguroase. Într-o astfel de situație extremă, încărcătura (inclusiv câini sau pisicile) nu trebuie să alunece.

În plus, un câine (sau alte animale de companie) nu trebuie să se poată mișca liber în autovehicul. Potrivit guvernului federal, este interzis ca animalul să stea întins neasigurat pe bancheta din spate sau să stea pe scaunul pasagerului din față.

Ce amenzi se aplică pentru transportul inadecvat al animalelor

Încălcarea regulilor poate duce la o amendă de mii de euro – până la 10.000 de euro în cazuri extreme. Dacă o astfel de asigurare inadecvată a animalului are ca rezultat un accident rutier cu răniți, șoferul poate fi, de asemenea, urmărit penal.

Care este cel mai bun mod de a transporta animalele de companie. Valabil și în România

Clubul Auto Austriac – ÖAMTC a testat mai multe scenarii pentru transportul animalelor de companie în mașini.

„Adevărul este că atât oamenii, cât și animalele riscă răni grave în cazul unei frânări bruște sau a unei manevre evazive dacă animalul nu este asigurat corespunzător”, a rezumat tehnicianul ÖAMTC Steffan Kerbl.

Potrivit experților, transportul unui câine pe scaunul pasagerului nu este doar ilegal, ci și foarte periculos.

În timpul conducerii de testare, un manechin de câine a fost plasat neasigurat pe scaunul pasagerului, pe bancheta din spate și în portbagaj.

Când manechinul a fost pus pe scaunul pasagerului, acesta a zburat în poala șoferului în timpul unei manevre bruște și și-a înfipt capul între volan și bord. Vehiculul a ieșit apoi incontrolabil de pe pista de testare.

„În traficul rutier real, un accident grav ar fi fost consecința aproape inevitabilă”, a spus Kerbl. El clarifică: „Practic, scaunul pasagerului este complet nepotrivit pentru transportul animalelor – chiar dacă acestea sunt asigurate cu centuri”.

Cea mai bună soluție, a declarat expertul, a fost transportul câinilor într-o cușcă securizată în portbagaj. Cu toate acestea, dacă animalul stă confortabil, este potrivită și o cutie așezată între scaunele din față și bancheta din spate.

Cutiile ar trebui să fie potrivite animalului de companie (dacă sunt prea mari, animalul poate fi rănit la lovirea cu pereții) și să fie asigurată.

„Pentru câinii mai mici, cea mai bună este așezarea într-o cutie corespunzătoare în spatele scaunului pasagerului. În mod alternativ, coșulețele speciale atașate la bancheta din spate cu centura vehiculului sunt o soluție bună pentru câinii de talie mică și mijlocie”, a spus Kerbl. Dacă atașați câinele direct la sistemul de centură de siguranță, acesta ar trebui să poarte un ham sigur și confortabilă, arată ZiarulRomânesc.at.