Când stranută America, restul lumii face gripă. Europa, cu febră 40

Publicat: 17 sept. 2024, 07:12, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Când stranută America, restul lumii face gripă. Europa, cu febră 40

Băncile centrale din Europa, dar nu numai, au frisoane, în așteptarea deciziei pe care o va lua Rezerva Federală a SUA (Fed), cu privire la dobânda de politică monetară, în ședința de două zile, care începe marți. Decizia Fed este în centrul atenției tuturor.

Mai multe bănci centrale importante vor organiza, la rândul lor, reuniuni de politică monetară în această săptămână, investitorii pregătindu-se pentru mișcări ale ratei dobânzii în ambele sensuri, scrie CNBC.

Întâlnirea mult așteptată de două zile a Rezervei Federale din SUA (FED), care începe marți, crează valuri mari pe piețele financiare.

Banca centrală a SUA este de așteptat să se alăture altor bănci centrale din întreaga lume pentru a-și începe propriul ciclu de reducere a ratelor. Singura întrebare rămasă pare să fie cât de mult va reduce Fed dobânda cheie, comentează CNBC.

Traderii văd în prezent o reducere de un sfert de punct drept decizia cea mai probabilă, deși până la 41% anticipează o mișcare de jumătate de punct, conform instrumentului FedWatch al CME.

De asemenea, banca centrală a Braziliei este programată să țină următoarea sa întâlnire de politică marți și miercuri. Banca Angliei, Norges din Norvegia și Banca Rezervelor din Africa de Sud vor urma toate joi.

O săptămână încărcată de ședințe ale băncilor centrale se va încheia vineri cu decizia Băncii Japoniei asupra ratei dobânzii, la încheierea reuniunii sale de două zile

„Intrăm într-o fază de reducere”, a declarat John Bilton, șeful global al strategiei multi-active la J.P. Morgan Asset Management, pentru „Squawk Box Europe” de la CNBC.

Vorbind înainte de cea mai recentă reducere a ratei dobânzii cu un sfert de punct de către Banca Centrală Europeană, Bilton a spus că Fed urmează să reducă ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază săptămâna aceasta, iar Banca Angliei „probabil să se alăture petrecerii” după ce economia Marii Britanii a stagnat pentru a doua lună consecutiv în iulie.

„Avem toate ingredientele pentru începutul unui ciclu de tăiere destul de extins, dar unul care probabil nu este asociat cu o recesiune – și aceasta este o configurație neobișnuită”, a declarat Bilton pentru „Squawk Box Europe” de la CNBC.

Factorii politici de la Fed au pus bazele pentru reducerea ratelor dobânzii în ultimele săptămâni. În prezent, rata țintă a Fed este de 5,25% până la 5,5%.

Unii economiști au susținut că Fed ar trebui să reducă dobânda cu 50 de puncte de bază în septembrie, acuzând banca centrală că a mers anterior „prea departe, prea repede” cu înăsprirea politicii monetare.

Alții au descris o astfel de mișcare ca fiind una care ar fi „foarte periculoasă” pentru piețe, solicitând în schimb banca centrală să reducă dobânda de 25 de puncte de bază.

În Regatul Unit, o reducere a ratei dobânzii de la Banca Angliei (BOE) joi este considerată a fi puțin probabilă. Un sondaj Reuters, publicat vineri, a constatat că toți cei 65 de economiști chestionați se așteptau ca BOE să mențină ratele constante la 5%. Banca centrală a efectuat prima reducere a dobânzii din ultimii patru ani la începutul lunii august.

De asemenea, nu se așteaptă ca Banca Japoniei să majoreze ratele dobânzilor la sfârșitul săptămânii, deși majoritatea economiștilor chestionați de Reuters se așteaptă la o creștere până la sfârșitul anului.