Când visul dă putere pentru a doua operație
Andreea e pasionată de make-up. A avut de mică o pasiune pentru design și s-a jucat cu păpușile până târziu, spre adolescență. Îi plăcea să le facă haine din ce materiale găsea prin casă. Acum, în timp ce tinerii de vârsta ei își aleg ținutele și makeup-ul pentru festivalurile verii, Andreea stă în salon și desenează, așteptând a doua operație. Are 18 ani și a fost diagnosticată cu cancer pulmonar.
Simptomele au început în februarie 2023, după moartea bunicului. Andreea a slăbit foarte mult, ajungând la 38 de kilograme de la 65, cât avea înainte. Era galbenă la față, nici buzele nu mai aveau culoare, când mama ei a dus-o la medicul de familie pentru analize. Într-o stare gravă de anemie, Andreea a fost internată de urgență la Spitalul Marie Curie, unde au urmat analize și ecografii care au depistat adenocarcinomul pulmonar, un tip de cancer care se dezvoltă din glandele celulare care căptușesc alveolele pulmonare.
”Când am aflat ce am, am vrut să mă opereze”, a mărturisit Andreea, ”nu voiam să fac tratament, să-mi cadă părul. Aveam un păr foarte frumos, lung și des”.
Medicamentele de chimioterapie inhibă sau distrug celulele canceroase, însă nu pot face diferența între celulele canceroase și cele sănătoase. Foliculii care sunt responsabili de creșterea și regenerarea firelor de păr sunt celule sănătoase, care se divid rapid și sunt afectate de aceste medicamente. Astfel, unul dintre efectele adverse ale chimioterapiei este căderea părului.*
Pierderea părului are un impact psihologic puternic, și afectează starea emoțională a pacientului, fiind chiar unul dintre aspectele de care persoanele diagnosticate cu cancer se tem cel mai tare.* Deși nu este un argument pe care medicii să-l ia în considerare, prioritară fiind starea de sănătate a pacientului, dorința Andreei s-a împlinit. Avea nevoie urgent de operație.
S-a întâmplat pe 27 iunie 2023, a durat 14 ore și a fost o operație riscantă, din cauza greutății foarte scăzute a Andreei.
”Îmi era foarte rău, făcusem și atac de panică, vomitam, aveam amețeli, nu mâncam, nu puteam să beau nici apă. În noaptea de dinainte, am visat două mese de operație, una argintie, una aurie. Eram în picioare, îmbrăcată în alb, și în spatele meu era cineva îmbrăcat în alb și el. Și m-am trezit liniștită, nici nu m-am mai gândit că mă duc la operație”, și-a amintit Andreea de un vis care parcă prevestea că va fi nevoie și de a doua operație.
Pe măsuța de lângă pat, Andreea păstrează o iconiță, alături de creioanele colorate și caietul de desen. ”Îmi iau puterea de la Dumnezeu, de mică am fost foarte credincioasă. Iau boala asta ca pe o încercare. După ce mi-am revenit, am aflat că, înainte să mă opereze, au luat-o pe mama deoparte și i-au zis că există riscul să nu mă mai trezesc, să nu rezist, și mama mea a zis că Dumnezeu e cu ea și-o iubește.”
După operație, cancerul a recidivat, iar acum Andreea este din nou în spital, așteptând să fie operată pentru a doua oară.
De la 1 iunie 2024, Andreea s-a internat în noul Spital pe care l-am construit la Marie Curie. Participă la activitățile pe care le organizăm regulat pentru toți copiii și se bucură de aceste momente când, împreună cu alți mici pacienți, uită pentru o vreme că se află într-un spital.
”E foarte drăguț și curat, cum trebuie să fie un spital. În cel vechi nu erau condiții, erau multe paturi în salon, e ca la privat aici. Te face să te simți ca acasă. Ar fi frumos să fie tot spitalul așa”, spune Andreea.
Primul lucru pe care vrea să îl facă după ce se însănătoșește este cursul de make-up. Era pe punctul de a-l începe, dar au intervenit analizele, tratamentul, operația. ”Ăsta e visul meu”, a spus, cu un zâmbet larg pe față. Dar cel mai mult îi lipsește cățelușa Bela Princess, un bichon de 2 luni, de care are grijă mama ei, cât timp Andreea este internată în Spital.
Caută în telefon să îmi arate o filmare cu Bela, dar ajunge la poze cu ea, de după tratament. ”Mi s-a subțiat părul, s-a rărit, zici că nici nu m-am spălat pe cap, dar nu e așa, e de la tratament”. Genele Andreei au rămas dese, lungi și negre și clipesc rapid când fata se amuză de ipostazele haioase în care o surprinsese pe Bela în film.
Andreea este doar unul dintre copiii care beneficiază de noile condiții de tratament din Spitalul pe care l-am construit împreună. Secția de oncologie, unde a început tratamentul, s-a mutat în totalitate în noul Spital, odată cu secțiile de chirurgie, neurochirurgie, ATI și blocul operator. Celelalte secții au rămas în actuala clădire, construită la sfârșitul anilor ’70. De aceea, continuăm inițiativa #NoiFacemUnSpital prin construcția unui Campus Medical Pediatric, pentru ca toți copiii care ajung la Marie Curie să beneficieze de aceleași condiții moderne de tratament.
Sursă: daruiesteviata.ro