Când vom trece la cărţile de identitate cu cip. Ministerul de Interne a stabilit calendarul
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/buletine-electronice.jpg)
Noile acte de identitate cu cip vor fi implementate în toată ţara, potrivit unui proiect lansat în transparenţă de Ministerul Afacerilor, după ce un proiect-pilot va fi implementat mai întâi în judeţul Cluj.
Noile cărți electronice de identitate, așa-numitele buletine cu cip, vor fi eliberate începând cu data de 20 martie pentru persoanele cu vârste de peste 14 ani, la început în judetul Cluj, unde a fost lansat proiectul-pilot, iar în următoarele maxim două luni se vor emite și în București și în restul județelor, potrivit unui calendar lansat în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI)
Implementarea noilor acte de identitate reprezintă un obiectiv urmărit prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României. Ministerul are ca obiectiv atingerea numărului de 5 milioane de cetăţeni pentru care se eliberează noua carte de identitate electronică.
„În contextul derulării proiectului-pilot de eliberare a cărții electronice de identitate demarat la nivelul Direcției de Evidenţă a Persoanelor a municipiului Cluj-Napoca şi extins ulterior la nivelul Direcției Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj, s-au desfăşurat activități de testare a funcționalității și a modului de interacționare a noului document electronic. În acest etapă au fost constatate elemente care necesită îmbunătățire inclusiv din punct de vedere al formei și conținutului documentului, aplicabile de asemenea şi pentru cărțile de identitate simple.
Extinderea proiectului-pilot, aflat în faza finală de testare a noului prototip al cărții electronice de identitate, contribuie la îndeplinirea măsurilor și a obiectivelor urmărite prin Planul Național de Redresare şi Reziliență al României (PNRR), Componenta C7 – Transformare Digitală, Investiția 8 -Carte de identitate electronică și semnătura digitală calificată. Obiectivul investiției este atingerea numărului de 5.000.000 cetățeni pentru care se eliberează cartea de identitate electronică, pentru care au fost alocate 150 milioane de euro”, se arată în proiectul citat.
Calendarul asumat de MAI
Ministerul spune că a finalizat toate măsurile tehnice pentru emiterea noilor cărți electronice de identitate (CEI) și că la 1 martie 2025 erau operaționale la nivel național 674 de Servicii Publice Comunitare de Evidență a persoanelor (SPCEP).
„Întrucât producţia CEI se realizează exclusiv în municipiul Bucureşti, este necesară eşalonarea extinderii la nivel naţional, urmând ca iniţierea extinderii să se realizeze la nivelul Judeţului Cluj (în toate SPCEP operaţionalizate), având în vedere şi experienţa dobândită de funcţionari în cadrul Proiectului Pilot. După realizarea tuturor optimizărilor necesare pentru asigurarea transportului de la nivelul municipiului Bucureşti, precum şi a testelor de volum în ceea ce priveşte procedura de verificare a calităţii, procedura de activare şi procedura de gestionare a eventualelor rebuturi, va fi iniţiată emiterea la nivelul municipiului Bucureşti.
După realizarea optimizărilor necesare la nivelul infrastructurilor implicate, va fi realizată extinderea la nivelul judeţelor, potrivit unei programări realizate de către Ministerul Afacerilor Interne prin Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor în urma consultării cu autorităţile publice locale implicate în vederea determinării nivelului de pregătire pentru îndeplinirea condiţiilor tehnice necesare pentru emiterea CEI la nivelul SPCEP implicate”, se arată în nota de fundamentare a proiectului MAI.
Începând din 20 martie 2025, MAI estimează ca va începe emiterea noilor cărți electronice de identitate cu suport electronic pentru persoanele cu vârste de peste 14 ani. Începând cu 2 iunie 2025, vor fi emise cărți electronice de identitate și pentru minorii cu vârste între 0-14 ani. Începând cu 20 mai 2025, vor fi eliberate cărți de identitate simple (CIS) în noul format, pentru cei care nu doresc buletine electronice.
Documentele puse în transparenţă decizională, pe site-ul MAI:
Proiect act normativ (descarcă fişier în format ‘pdf’)
Anexa (descarcă fişier în format ‘pdf’)
Nota de fundamentare (descarcă fişier în format ‘pdf’)