Toma Sandu, un apropiat al familiei Bădălău, s-a prezentat miercuri în fața procurorilor DNA pentru a fi informat cu privire la calitatea sa de inculpat într-un mega dosar de corupție, alături de alte persoane influente. Acest dosar vizează acuzații de corupție legate de activități în care omul de afaceri Toma Sandu este implicat, inclusiv prejudicierea primăriei Bucșani. Cercetările procurorilor DNA continuă, iar averea lui Toma Sandu a fost pusă sub sechestru.
Omul de afaceri din județul Giurgiu – Toma Sandu, apropiat familiei baronului Bădălău din județul Giurgiu, a fost surprins de jurnaliștii Puterea.ro intrând și ieșind din sediul central al DNA, fiind implicat într-un caz grav de corupție pentru care este cercetat de procurorii DNA.
Dosarul penal vizează reabilitarea drumului comunal DC 191 din comuna Bucșani și construirea drumurilor comunale în perioada 2017-2019, în cadrul extins al proiectului PNDL. Deși lucrările au fost necorespunzătoare, iar firmele implicate au fost radiate înainte ca recepția să aibă loc, acestea au încasat întreaga sumă de bani, prin abuzul în serviciu al fostului primar PSD al comunei Bucșani.
Prejudiciul estimat se ridică la nu mai puțin de 57 de miliarde de lei vechi, conform surselor noastre. Omul de afaceri Toma Sandu este investigat în prezent alături de alte persoane implicate pentru complicitate la abuzul în serviciu, coroborat cu Legea corupției pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.
În fața jurnaliștilor, Toma Sandu nu a recunoscut motivul pentru care s-a prezentat în fața procurorilor DNA, declarând că a venit la DNA „cu cineva”, iar în legătură cu sechestrul asupra imobilelor, acesta ”a mințit de a crăpat asfaltul” susținând că nu s-a impus niciun fel de sechestru asupra bunurilor sale. (VEZI VIDEO)
Întrucât omul de afaceri „corect” și „ostil” putea să aibă dreptate, am verificat dacă autoturismele sale și proprietățile sunt puse sub sechestru. Și ce credeți? Am verificat la OCPI Giurgiu cărțile funciare, iar domnul Toma Sandu s-a ales cu sechestru pe bunurile mobile și imobile, mai exact pe autoturismele și pe imobilele precum Lebăda Neagră Resort, o proprietate cu lac de pescuit, salon de nunți, spații de cazare, piscină și spații de relaxare, ce se întinde pe nu mai puțin de 32.000 de metri pătrați.
În cartea funciară, la data de 13/02/2024, a fost notată Ordonanța nr. 293/P/2022, din 08/02/2024, emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DNA; Actul Administrativ nr. DOSAR 166/II-I/2024, din 12/02/2024, emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DNA; Se menționează sechestrul asigurator asupra imobilului de sub A1, până la concurența sumei de 5.583690,92 lei, dispus prin ordonanța din 08.02.2024, instituit de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DNA. De asemenea, la data de 05/03/2024, a fost notat Actul Administrativ nr. PV nr. 166/II-1/2024 în dosarul penal nr. 293/P/2022, din 29/02/2024, emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – D.N.A.; Actul Administrativ nr. 166/II-1/2024, din 01/03/2024, emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – D.N.A.; Se menționează procesul verbal de aplicare a sechestrului asigurator în dosarul penal nr. 293/P/2022, instituit de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DNA.
Terenul și resortul de lux pe care Toma Sandu s-a ales cu sechestru.
PNDL le-a venit mănușă baronilor din Giurgiu și Teleorman
Se pare că programul PNDL nu a adus beneficii locuitorilor din comunele României, ci mai degrabă firmelor de partid, care primesc fondurile și efectuează lucrări de proastă calitate. Documentele de achiziții arată modul în care se fură în cadrul acestor lucrări de dezvoltare, iar investigațiile relevă că asfaltarea drumurilor nu respectă standardele necesare pentru a rezista în timp. Constructorii, în complicitate cu autoritățile locale, taie din grosimea straturilor sau chiar renunță la unele dintre acestea, în scopul de a economisi bani. În unele cazuri, asfaltul este turnat direct pe pământ, iar banii alocați materialelor sunt încasați de constructori fără ca lucrarea să fie realizată corespunzător.
Vezi mai jos cum ar trebui să arate o asfaltare corespunzătoare:
Comuna Bucșani a fost prăduită de Toma Sandu
În Comuna Bucșani din județul Giurgiu, această practică pare deja să fie respectată în detaliu. Lucrarea abia terminată nu a avut timp să fie recepționată, căci deja pe asfalt au apărut semne de degradare și surpare, inclusiv buruienile și ștevia din pământ, sugestie că s-ar fi aplicat doar un strat de asfalt sau chiar doar o pojghiță de pietriș. Ca bonus, ambele societăți comerciale, PRESCOM CONSTRUCT SRL și TEHNIC CONFORMYTI SRL au fost dizolvate înainte ca lucrările să fie finalizate și să aibă loc recepția, întrucât ambele societăți comerciale încasaseră deja toți banii pe lucrările respective. TEHNIC CONFORMYTI SRL s-a dizolvat la data de 18 decembrie 2019, iar PRESCOM CONSTRUCT SRL s-a dizolvat la un an distanță, la data de 31 decembrei 2020.
Toma Sandu, ca om influent în județul Giurgiu și președinte PSD în Bucșani, este asociat cu aceste practici corupte. În calitate de administrator și acționar într-o societate comercială, el este implicat în proiectele de infrastructură care sunt acum sub investigația procurorilor DNA pentru nereguli și fapte de grave de corupție.
Din sursele noastre, dl. Toma Sandu a efectuat lucrări neconforme și în județul Teleorman, trase la indigo cu cele din comuna Bucșani
Firmele lui Toma Sandu sunt cercetate într-un dosar de corupție. Sursa: Termene.ro
Se pare că urmărirea penală inițiată de DNA a survenit în urma unui control al Curții de Conturi Giurgiu și a unei sesizări a Primăriei Bucșani, în legătură cu prejudiciul adus de firmele lui Toma Sandu asupra banilor publici destinați pentru refacerea și construirea de drumuri în comuna Bucșani.
Pe drumurile din Bucșani, a ieșit ștevia corupției
Drumurile construite sub coordonarea firmelor lui Toma Sandu nu sunt conforme cu proiectul inițial, prezentând deja semne de degradare și neconformitate cu standardele necesare. De asemenea, lucrările nu au inclus toate elementele prevăzute, precum rigolele sau toate straturile necesare, iar lucrările nu au fost finalizate în conformitate cu planul inițial.
Este incredibil cum PSD Giurgiu susține candidatura unui personaj controversat, apropiat familiei Bădălău. Cu toate că este urmărit penal pentru fapte de corupție, Toma Sandu rămâne varianta PSD pentru Primăria Bucșani. În ciuda acestor fapte, el continuă să nege că ar fi urmărit penal sau că ar avea sechestru pe avere și chiar a afirmat că a mers la DNA însoțit de ”un prieten”! Este interesant dacă declarațiile lui Toma Sandu vor duce la mai multe investigații DNA în rândul liderilor din PSD Giurgiu.
Surse din comună susțin că Toma Sandu pompează bani grei în campania electorală pentru a provoca ulterior un nou BOOM în bugetul primăriei Bucșani.
Nici nu vreau să-mi închipui cum tocmai cel care a prejudiciat Primăria Bucșani cu suma de 57 de milioane de lei vechi dorește să devină primar. Practic, Toma Sandu dacă ar ajunge primarul comunei Bucșani ar trebui să recupereze de la el banii furați tot de el. Acum înțelegem de ce dl. Toma Sandu își dorește atât de mult să ajungă primarul comunei Bucșani.