Live Text: Candidații la prezidențiale, din nou față în față. O nouă dezbatere electorală scoate la iveală adevăruri crunte

Publicat: 29 apr. 2025, 19:15, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Candidații la prezidențiale, din nou față în față. O nouă dezbatere electorală scoate la iveală adevăruri crunte
Foto: Libertatea.ro
Actualizări
22:29, 29 Apr. 2025

Nicușor Dan

Întrebare: O decizie pe care predecesorii au evitat-o și dumneavoastră o veți lua?

Nicușor DanKlaus Iohannis a evitat să lupte cu adevărat, cu corupția. Președintele are obligația și are atributele să lupte prin faptul că poate să participe la ședințele CSM, numește procurorii șefi, are atributele de a duce Parchetul general către zonele mari de corupție.

Când greșești trebuie să îți ceri scuze. Deci, am greșit, cer scuze tuturor alegătorilor care ar vota cu oricare dintre contracandidații mei dacă prin afirmațiile făcute s-au simțit desconsiderați de persoana mea. Nu am vrut să fac asta. Am vrut să răspund unei șicane pe care un contracandidat mi-a făcut-o.

22:29, 29 Apr. 2025

La cine sună președintele în cazul unei tragedii?

ÎNTREBARE: În cazul unei situații dificile- politică, economică, catastrofă- la cine ați apela pentru sprijin politic, sfat? Trei personalități:

Antonescu: Orice înalt responsabil, președintele oricărui stat aliat. Sun la cine trebuie, pentru că președintele trebuie să fie un lider, să fie vocea, chipul, fața României în afară.

Lasconi: M-am întâlnit cu mulți șefi și persoane importante. Am vorbit cu destul de mulți oameni, sunt o fire sociabilă și pretenoasă. Îmi plac oamenii. Președintele este un slujitor al poporului lui. Într-o situație dificilă aș vorbi cu oamenii.

Terheș: Am destule contacte după 17 ani în SUA, am avut și am acces în medii foarte înalte. Nu le-am folosit, pentru că un candidat suveranist nu are nevoie de telefon de la un străin. Noi de 35 de ani ne plecăm, așteptăm un străin să vină să zică „ăsta e candidatul”.

Ponta: Sunt 3 tipuri de situații în care sunăm pe cineva din afară. În caz de amenințare militară, îl cunosc personal pe fiul lui Trump.

2 – criză economică – Ursula și Lagarde

3 – aș suna vecinii – Ungaria, Bulgaria, Serbia, etc. Suntem într-o criză mai mare decât în 2010, ne putem ajuta doar dacă suntem uniți.

Popescu: N-aș suna personalități, ci decidenți politici cu care România are relații diplomatice. Aș suna vecinii naturali ai Ro.

Predoiu: Apelez în străinătate doar după ce am epuizat toate resursele interne. Trump, președintele Turciei și al Chinei

Banu: Nu știu ce se întâmplă, nu știu pe cine aș chema.

Funeriu: Trebuie să găsim rezolvare la problemele noastre în România.

Nicușor Dan: Noi avem o uriașă resursă de expertiză pe care nu o folosim în diaspora. Și în Republica Moldova avem oameni de afaceri care fac cinste României peste hotare.

22:26, 29 Apr. 2025

Cum vede Funeriu România sub conducerea lui

Fără impostură, fără manipulare

22:23, 29 Apr. 2025

John-Ion Banu, mulțumit de sistemul medical românesc

Banu a fost impresionat de modul în care a fost tratat la Spitalul de Urgență din Ploiești și recomandă românilor să se mândrească cu medicii noștri.

22:18, 29 Apr. 2025

Ponta o acuză pe Lasconi că se folosește de copii pentru campanie

Ponta o acuză pe Lasconi că se folosește de copii pentru a-și face campanie și pentru a emoționa alegătorii. Ulterior, aceasta s-a apărat, amintind cum a construit locuri de joacă sau o școală pe fonduri europene pentru minorități.

22:16, 29 Apr. 2025

Cum explică Lasconi unui copil de ce trebuie să se mândrească cu țara lui?

Lasconi nu a oferit răspunsul așteptat, dar a precizat că are încredere în tineri și iubește mult copiii, pe care s-ar fi bazat dacă aveau drept de vot.

Întrebare Lasconi: Cum ați explica unui copil de 10 ani că ar trebui să fie mândri că sunt români?

Lasconi: Eu iubesc copiii. Dacă votau copiii, eram președintă. Să rămână în România pt că avem nevoie de ei. Nu există viitor fără ei. Eu voi avea o atenție fixă pe ideea de a ține copiii și tinerii, de a le arăta luminița de la capătul tunelului. Nimeni nu face nimic pentru ei. Eu am soluții și o să am un consilier pt tineret.

22:12, 29 Apr. 2025

Antonescu, despre departamentul de stat al SUA

Întrebare pentru Antonescu: Vă mai temeți de departamentul de stat al SUA? Cum să înțelegem mesajul de azi al acestora?

AntonescuSpaimele mele nu pot dura atât de mult. Am vrut atunci să spun limpede, cu curaj, acest lucru. Așa cum am spus că ambasadorul este exagerat de speriat și nu e cazul. Aceste atitudini dezinvolte i-au cam speriat pe unii. A fost un joc de cuvinte. Astăzi spusele lui J.D. Vance le luăm cum trebuie luate, le urmărim, dar ce e important cu adevărat este ca procesul democratic să fie real și complet cu ocazia acestor alegeri.

22:09, 29 Apr. 2025

Întrebare Ponta: Spuneați că ați avut grijă ca toate persoanele să fie bine îngrijite în spitalele din România. Însă la Colectiv lumea a trebuit să iasă în țară. Dvs v-ați tratat în Turcia, nu ați rămas în Ro. De ce ar avea încredere românii că acum veți face ceva pt asta?

Ponta: După tragedia de la colectiv, înainte să depun demisia, am semnat ordonanța prin care personalul medical a primit creșterile promise de salarii. Cred că sănătatea este cea mai importantă pentru toți românii. Aceste servicii trebuie să fie mult mai ușor accesibile. Bugetul vine din cotizațiile românilor. Trebuie să primească servicii pe măsura contriuțiilor.

22:03, 29 Apr. 2025

Ponta, Antonescu și Lasconi, despre atingerea intereselor proprii

Întrebare Ponta: În 2014, soția dvs a primit un loc eligibil pe lista PSD pt Europarlamentere. Antonescu – același lucru, Lasconi – același lucru. Ce mesaj le-ați transmis românilor când ați lucrat pentru propășirea materială a partenerilor de viață?

Ponta: Irina e în sală, mama ei e mai deșteaptă decât mine și merită orice poziție politică. Uneori PSD-ul are șefi care greșesc dar nu există partide care trebuie blamate.

Antonescu: Soția mea a devenit europalamentar în 2007. Nu era soția mea, nu eram președinte al PNL. În 2009 eram în poziția de a valida o listă pe care era și ea, alături de alte doamne. Nu puteam nici să o pun, nici să o scot de pe listă pentru că e soția mea. A avut multe realizări în PE, a fost comisar european, a avut proiecte cu beneficii pentru toți românii. Cred că am făcut bine că am lăsat-o pe listă și fiica mea știe că maică-sa e mai deșteaptă decât mine.

Lasconi: Mă întristează că m-ați băgat în aceeași oală cu acești combinatori. Diferența majoră este că la grupurile parlamentare lucrează membri de partid. Soțul meu a ieșit din barou pt a pune umărul la construcția USR-ului și sunt foarte mândră de el pt asta. În 2020 aveau nevoie de consilier juridic.

21:57, 29 Apr. 2025

Oamenii lui Nicușor Dan i-au cerut lui Funeriu să se retragă?

Întrebare pentru Nicușor Dan: Reporter Realitatea Tv pentru Nicușor Dan-
Dintre susținătorii dumneavoastră, Ludovic Orban i-a oferit, i-a solicitat, mai bine spus, domnului Funeriu să se retragă din cursă în favoarea dumneavoastră.

În urma aranjamentului politic, ar fi urmat să primească funcția de șef al Serviciului Român de Informații. Ar mai fi fost și alte persoane în această situație sau cel puțin persoane care, în favoarea dumneavoastră, ar fi încercat să scoată alți candidați din cursă. Spre exemplu, un aranjament cu domnul Alen Coliban ca să o trădeze pe doamna Lasconi și în acest mod i s-ar fi promis tot funcția de șef al Serviciului Român de Informație. Mai aveți persoane cărora le oferiți această funcție?

Mai aveți propuneri pentru funcția asta, că este doar una. Și de ce trebuie să se retragă alți candidați, în condițiile în care dumneavoastră spuneți că sunteți în cursă. Sunteți acolo printre primii, aveți nevoie, vă e teamă că nu strângeți suficiente voturi?

Și dacă tot vorbim de transparență, vă rog să mă lăsați să mai adresez o întrebare. Toți colegii au respectat nume și prenume pentru donatorii din campania dumneavoastră, pentru că ați mai avut incidente la campania trecută, din 2020.

Nicușor DanN-am nimic de-a face cu ce-mi povestiți dumneavoastră. E prima oară când aud lucrurile pe care le spuneți. Evident, nu am solicitat să se retragă alt candidat din cursă. Adică nu a solicitat nimic, nimeni.

21:54, 29 Apr. 2025

Funeriu, despre subiectul dronelor

Întrebare FuneriuNe tot cad drone pe teritoriu. Aliații ne ajută. Dacă o dronă pică pe o casă dintr-o localitate și avem morți, ce ați face?

Funeriu: Președintele e comandantul forțelor armate. Ar trebui să prevenim acest lucru prin legea care acum e supusă unor proceduri. Apărarea țării nu trebuie supusă unor proceduri. Forțele armate au dreptul să intercepteze aceste drone. Ar trebui să ne consultăm cu aliații NATO. Art 4 și art 5 spun că aliații pot interveni pentru apărare. România trebuie să fie capabilă să se apere singură. Sunt adeptul creșterii cheltuielilor bugetare pentru armată

21:47, 29 Apr. 2025

John-Ion Banu, despre armata obligatorie

John-Ion Banu a vorbit despre obligativitatea armatei în România. Acesta ar opta pentru voluntariatul plătit, în cazul femeilor și bărbaților și militează pentru dreptul românilor de a purta arme în caz de război, pentru apărarea lor.

Întrebare Banu: Avem război la granițe, în Marea Neagră. Dacă ați ajunge președinte ați lua în calcul 2-4 luni de armată pentru bărbați, iar pentru femei voluntariat?

John-Ion Banu: Orice stat are nevoie de o forță pentru apărare. Aș merge pe voluntariat plătit. Nu tragere la sorți. Poate sunt foarte deștepți ca Nicușor Dan și nu vor să facă armată. În ceea ce privește războiul, dacă vom fi agresați, eu sunt pentru dreptul cetățenilor de a purta arme. Este un drept democratic al cetățenilor la apărare. Guvernul trebuie să respecte acest drept. Dacă fiecare român ar avea armă, nu cred că rușii vor îndrăzni să vină dacă știu că am face război de gherile.

21:47, 29 Apr. 2025

Predoiu, despre armele nucleare tactice

Întrebare Predoiu: Americanii vă spun că vor să aducă în ro arme nucleare tactice. Ce ați face?

Predoiu: Există aliați care solicită să fie detașate pe teritoriul lor. Poziția mea ar fi reținută. Decizia s-ar lua în CSAT. Dar poziția mea ar fi negativă. Cu ce ne-ar ajuta? Ne-ar transforma într-o țintă, nu ar fi o garanție de secutritate

21:40, 29 Apr. 2025

Nicușor Dan, acuzații fără dovezi

Nicușor Dan, întrebare pentru Antonescu: Care este implicarea lui Măgureanu și Hellvig?

Antonescu Mințiți, domnule Dan, cum ați mințit și aseară. Pe Virgil Măgureanu nu îl cunosc, facem parte din epoci politice diferite. Am achiziționat la prețul pieței, în rate, un apartament de la o companie la care am înțeles că Măgureanu era acționar. Nu a fost un preț preferențial. Domnul Helvig? Nu este partenerul meu, aveți grijă la cuvinte că se pot înțelege multe.

Nicușor Dan: Antonescu a înstrăinat mai multe baze sportive când era ministrul tineretului și sportului. Pot să prezint toate actele

Antonescu: Suntem aici să vorbim despre securitate, economie, politică externă. Omul minte la modul patologic. Nu are niciun act. Vă rog să îi cereți documentele dnului Dan. Domule Dan, reveniți-vă, încetați! Mințiti total!

21:34, 29 Apr. 2025

Nicușor Dan, pus la zid

După ce a declarat că nu toate candidaturile sunt importante, Antonescu și Popescu l-au pus la zid pe Nicușor Dan, amintindu-i că, în acest moment, sunt egali, pentru că decizia finală o iau doar alegătorii.

Popescu: Sunt deranjat de ceea ce a spus Nicușor Dan. Dacă nu își cere scuze, voi părăși această dezbatere. Nicușor dan a stabilit care sunt cei 4 importanți. Haideți să nu mai facem alegeri, să facem un sondaj de opinie să stabilim cine e președinte de mâine.

Antonescu: Nu putem jigni colegii de candidatură, care, până în momentul numărării voturilor, sunt cât suntem și noi. Noi am beneficiat de mai multă mediatizare. Aceasta e singura emisiune în care avem toți drepturi egale. Ceea ce ați spus arată din nou că nu vă potriviți profilului prezidențial.

Nicușor Dan: Nu am făcut ceea ce dl Antonescu a spus că am făcut. Am invitat oamenii la un vor util. Atât.

21:28, 29 Apr. 2025

Nicușor Dan nu dă importanță tuturor candidaților la prezidențiale

Funeriu: Pe Nicușor Dan vreau să îl întreb de ce mi-a sunat toată ziua telefonul să mă retrag în favoarea lui?

Nicușor DanAm apreciere pentru dvs ca om de știință implicat în societate. Nu cred că trebuie să dăm așa de multă importanță candidaturii dvs.

Elena Lasconi: E adevărat că i-ați cerut prin interpuși să se retragă?

Nicușor Dan: Evident că nu. România are nevoie de un președinte, doar 4 dintre candidați pot ajunge acolo.

21:25, 29 Apr. 2025

Cine îi donează lui Nicușor Dan?

Predoiu pentru Nicușor Dan: Promovați o campanie sub titulatura România onestă. Este o campanie în care dl Dan cheltuiește foarte mulți bani. Mai mulți interlocutori l-au întrebat cine sunt sponsorii dumnealui. Am intenționat să îl întreb acest lucru pentru că a menționat mafia imobiliară. Cine îl sponsorizează ca să părăsească Primăria și să vină la Cotroceni. Nu să aflăm după ce este ales. Care sunt primii trei sponsori ai Domniei sale?

Nicușor Dan: Vă asigur că mafiei imobiliare îi va fi mai greu cu mine președinte decât primar. Am făcut apel la oameni să doneze. Mai mult de 10000 de oameni au avut încredere în mine și au donat din buzunarul lor. Statul român este informat cu privire la acești oameni. Pentru toate campaniile găsiți numele acestor în declarația mea de avere. Campania mea e despre mine, nu despre ei.

21:23, 29 Apr. 2025

Victor Ponta poate colabora cu unul dintre contracandidați?

Întrebat dacă va alege consilier pe cineva dintre candidații la prezidențiale, Victor Ponta a precizat că are nevoie de o echipă nouă.
Popescu: În cazul în care veți ajunge președinte, dincolo de interese politice, veți alege dintre contracandidați consilieri, ca dovadă că vă doriți unitate?
Ponta: Știu cum funcționează administrația prezidențială. Cred că va fi nevoie de noi consilieri ca să te adresezi unor probleme exact. Un consilier pt militari și polițiști care să le onoreze onoarea, demnitatea și drepturile. Un consilier pt cultele religioase, să reprezinte toate cultele.
21:19, 29 Apr. 2025

Ce măsuri economice are în plan Nicușor Dan

Victor Ponta: România a avut timp de 10 ani un președinte absent. Domnule Dan, sunteți de acord că avem nevoie de alt Guvern. Guvernul actual i-a înșelat pe români. Dvs dacă vă mutați la Cotroceni de la Primăria Generală aveți un plan concret cu măsuri economice? Aveți un plan pentru legea militarilor? Aveți un plan pentru creșterea subvențiilor pentru agricultori?

Nicușor Dan: Domnul Ponta, ați fost consilier economic în Guvernul pe care îl criticați. Îi rog pe români să se uite ce au făcut ceilalți candidați. Eu am preluat o primărie cu 3 miliarde de lei datorie și am reușit să câștig încrederea investitorilor. Trebuie să atragem fonduri europene, să eliminăm cheltuielile inutile, să stimulăm dezvoltarea acolo unde contează. Lumea viitorului va fi în AI și semiconductori. Pe zona de energie avem nevoie de prețuri predictibile.

21:15, 29 Apr. 2025

Cât costă viața unui copil?

Lavinia Șandru a amintit de cazul copilului din Târgu-Jiu care nu a fost operat de medici și lăsat să moară, sugerând cât de mare este corupția și că, din sete de bani, unii sunt obligați să plătească cu viața.

Antonescu a înțeles mesajul transmis de contracandidata sa și a precizat că va face tot posibilul ca astfel de situații să nu se repete.

Lavinia Șandru: Atâta ură, răutate, dezbinare, egoism, sete de putere simt în seara aceasta aiaic. Ce credeți, domnule Antonescu, că se poate cumpăra cu 1000 de lei?

Antonescu: Pâini, etc.

Șandru: Voturi, puciști, o viață de copil de 16 ani lăsat să moară pentru că un medic nu l-a operat. Asta este România acestui sistem, în care nu nu vreau să trăiesc. Votați pentru copiii voștri. Vă rog să îmi spuneți cât costă o viață de copil. 1000 de lei?

Antonescu: Nu are preț o viață de om. Episodul relatat este îngrozitor. Din păcate, nu este unic. Dincolo de acest fapt cumplit trebuie să vedem cum facem să nu se mai întâmple.

21:11, 29 Apr. 2025

Ce este sistemul?

Terheș pentru Lasconi: Suntem astăzi aici pentru că, în urmă cu câteva luni, un întreg proces electoral a fost anulat. Sunt primul în 35 de ani care a contestat la CCR. Lasconi și Dan să explice ce sistem există în această țară când reprezentanții USR fac campanie după ce se închid urnele și cheamă la vot românii din State. Voturile pentru Orban au fost mutate la Lasconi. Acum partidul lui Lasconi îl susține pe Dan.

Lasconi: Este sistemul pe care îl ținem în spatele nostru. Plângerea dvs la CCR a fost un abuz. A contestat 3 secții de vot, unde rezultatele au fost aceleași după renumărare, însă s-a decis renumărarea tuturor voturilor. Eu mă lupt pentru că sunt revoltată de ce au făcut cei care au fost la butoane. 250000 de copii se duc la culcare flămânzi în fiecare seara. M-am săturat de nedreptatea din România

21:06, 29 Apr. 2025

Lasconi arată cu degetul către Antonescu și Ponta

Elena Lasconi: Din cauza lor nu am intrat în Schengen. Au dat o lovitură de stat. E incredibil că din cauza dumneavoastră, domnul Ponta, am ieșit în stradă. Au murit copii la Colectiv. Să vă fie rușine! Mi se pare abject felul în care oamenii ăștia au decis să facă politică, cică să ne reprezinte pe noi. Ei sunt doar pt ei. Mi se pare incredibilă pofta voastră de putere. Dacă ați avea o cocoașă, ați putea să-l jucați pe Richard al III-lea

Antonescu: Nu a fost în discuție în 2012 intrarea în Schengen. Dnul Barroso l-a chemat pe dnul Ponta acolo. Nu a fost vorba de Schengen, dna Lasconi, prezentați un fals. Nu eram pe punctul de a intra în Schengen și l-am compromis noi prin suspendare, conform Constituției. Guvernul ăsta care și-a bătut jos de veterani v-a avut consilier.

21:03, 29 Apr. 2025

Crin Antonescu, despre impostorul Ponta

Crin Antonescu i-a amintit lui Victor Ponta cât de dezechilibrat a fost de-a lungul anilor și că nu a reușit să aibă o identitate, nici măcar să urmească interesele până la final, alegând să trădeze și să fie foarte schimbător.

Antonescu pentru Ponta: A traversat multe identități, s-a schimbat, travestit, a copiat, a trădat, a trădat trei partide, două guverne, cel puțin o țară. Nu vreau să întreb nimic pentru că e proverbial – minte. Dar aș vrea să știu ce a simțit când, în miezul campaniei electorale, când era purtător de cuvânt al lui Geoană, a intrat în cabină și a acordat votul altui candidat…

Ponta: Oamenii știu ce am făcut, în primul rând, ca prim-ministru. Am luat o țară în criză, cu pensii și salarii tăiate, cu TVA 20% și am reușit să dăm din nou speranță oamenilor. De fiecare dată am fost de partea schimbării. Cred că acum țara merge într-o direcție greșită. Votul a fost pentru schimbare. Sistemul nu a vrut să accepte votul românilor. Acum putem să ieșim din nou din criză. Am făcut multe lucruri bune, multe greșeli, întotdeauna am muncit și voi munci pentru cei dragi mie.

Antonescu: Când ești singurul președinte de partid căruia îi dă salariu din banii publici, e ușor să nu fii șomer niciodată

20:48, 29 Apr. 2025

Cum gestionează John-Ion Banu un incendiu major

Întrebare: Incendiu de proporții – ați cere direct ajutor extern sau v-ați baza pe locurile de la arși, care sunt pe hârtie?

John-Ion Banu: Aș convoca CSAT-ul și aș cere ajutor din sistemul european de ajutor reciproc dacă situația o impune, pentru a reduce pagubele. Sunt doctor veterinar. De la Colectiv încoace toți au promis secții și paturi de arși. Doar au promis. Aș vrea ca sistemul să învețe să prevadă.

20:45, 29 Apr. 2025

Cum ar gestiona Ponta o nouă pandemie

În cazul unei pandemii, Victor Ponta spune că ar gestiona situația altfel decât s-a întâmplat în cazul celei de coronavirus. Consideră că, atunci, oamenii nu au avut dreptul la libertate și autoritățile nu și-au făcut bine treaba, deși nu a spus, exact, ce măsuri ar adopta în calitate de preșesinte.

Întrebare: O nouă pandemie, specialiștii spunsă luam aceleași măsuri. Ce ați face?

Victor Ponta: Nu aș face același lucru. Au fost măsur pompieristice. Nu aș vrea să văd oameni luați de poliție că nu poartă mască. România ar trebui să se pregătească mai bine, să nu mai încalce drepturile fundamentale. A fost groaznic că s-au încălcat drepturile fundamentale. Specialiștii care nu știau ce să facă nu erau specialiști. Niciodată nu aș aproba încălcarea drepturilor fundamentale.

20:42, 29 Apr. 2025

Lavinia Șandru crede în relația României cu SUA

Întrebare: Ați afla, ca președinte, că Trump a retras miitarii din România.

Lavinia Șandru: Pe zona de securitate trebuie să avem o relație cu SUA. Prima deplasare pe care aș face-o ar fi la Washington. Aș face în așa fel încât să mă cheme. Nu s-ar ajunge la momentul în care să vrea să retragă trupele. Dacă ar vrea, aș merge la Washington. Relația cu SUA trebuie să fie puternică, serioasă, bazată pe încredere

20:39, 29 Apr. 2025

Ce face Terheș în cazul unor proteste masive

Cristian Terheș spune că este complet de acord cu protestele, în care crede, exact cum crede în libertatea oamenilor de a-și cere drepturile, de a lupta pentru ele.

Întrebare: Dacă ar fi proteste de stradă masive, iar serviciile v-ar spune că sunt alimentate de rețelele sociale, le-ați suspenda?

Cristian Terheș: Nu. Eu am produs proteste în diverse capitale Europene. Am ieșit în stradă să protestăm pentru drepturi și libertăți fundamentale. Dreptul la protest e un drept fundamental. În momentul în care cei de la putere violează aceste drepturi, oamenii au dreptul să protesteze. Nu sunt de acord cu cenzura. În pandemie am fost cenzurat pe internet, iar acum s-a descoperit că ce am spus era adevărat.

20:36, 29 Apr. 2025

Elena Lasconi, impunătoare?

Elena Lasconi susține că toți știu despre ea că este un om integru și, de teama ei, nici măcar nu ar îndrăzni să vină în România.

Întrebare: Dacă ar veni Netanyahu în România, ați pune în aplicare mandatul de arestare?

Lasconi: Nu cred că ar veni. Aș respecta legea. Președintele dă exemplu, aș respecta legea. Nu ar risca să vină în România știind ce om integru sunt eu și că aș respecta legea.

Jurnalist: Chiar dacă ar presupune probleme cu un aliat?

Lasconi: Nu sunt intimidabilă, respect legea în litera ei. M-aș consulta înainte de decizie

20:30, 29 Apr. 2025

Crin Antonescu ar merge în mijlocul unui cutremur major

Crin Antonescu a precizat că, în cazul în care ar avea loc un cutremur major, ar încerca să mobilizeze toate forțele responsabile și va sta în slujba cetățenilor în calitate de președinte, pentru că este obligația morală a acestuia să fie prezent în asemenea situații critice.

Întrebare: În cazul unui cutremur mare, ați merge în centrul de comandă sau în zonele calamitate? Cum ați pune presiune pe primari să rezolve problema bulinelor roșii de pe clădiri?

Crin Antonescu: În anumite situații e obligatorie prezența președintelui, situații militare sau calamități naturale. Comitetul pentru Situații de Urgență se află în subordinea prim-ministrului, însă președintele nu poate sta deoparte. Trebuie să se informeze, verifice, să acționeze și să comunice. Deci e simplu că într-o asemenea situație contactează imediat primul ministru, care este șef al acestui comitet pentru situații de urgență. Eventual și membrii acestui comitet se informează, verifică, este împreună cu ei, într-o formă sau alta, cum spuneți, la fața locului și așa mai departe. Dar principala atribuții sau cel mai important lucru pe care îl poate face președintele în această situație este să comunice, pentru că într-un moment de panică, lumea, evident se îndreaptă către sursa maximă de autoritate în comunicare. El trebuie deci să informeze, să liniștească și să organizeze reacția cetățenilor.

20:27, 29 Apr. 2025

A locuit sau nu Crin Antonescu la Monaco?

Crin Antonescu a oferit clarificări în cazul unui zvon tot mai răspândit în ultima vreme. Se spune că ar fi locuit la Monaco în perioada în care a lipsit din peisajul politic, însă, candidatul la prezidențiale susține că a mers acolo doar în calitate de turist. Recunoaște, de altfel, că a locuit la Bruxelles.

Întrebare: Pot fi relevanți cei 10 ani în care ați absentat din țară. Ați locuit cu chirie la Monaco. Vreunul dintre membrii grupului de la Monaco v-au finanțat sau ați plătit chiria din bugetul personal? E coincidență că aveați vecini mai mulți membri Nordis?

Crin Antonescu: Niciodată, nici o zi, nici o oră nu am locuit în Monaco. Doar în calitate de turist. Nici nu am înnoptat în Monaco. Regret că nu am locuit în Monaco – glumă. Nu știu de unde aveți informația. Nici în Franța. Am locuit cu chirie în Bruxelles împreună cu familia.

20:21, 29 Apr. 2025

Crin Antonescu și Lasconi, schimb dur de replici

David Bularca (HotNews): Domnule Crin Antonescu, aseară, în dezbaterea de la Digi 24, când o jurnalistă v-a pus o întrebare, ați spus, citez: „Sunteți atât de tânără, admirabil de tânără și de toate cele”. Ați vorbit cu fiica si soția dvs. dupa emisiune? V-au spus ceva despre cum au văzut acest moment? Dumneavoastră doriți să mai spuneți ceva despre acest moment?

Crin Antonescu: Cu toată considerația pentru dreptul de a pune întrebări, permiteți-mi să am sentimentul că e o ușoară provocare. Am discutat cu fiica mea despre emisiune, nimic despre acest citat. Am discutat cu Anca suciu, cu care am o relație absolut civilizată. Nu văd ce era de discutat pentru un schimb de cuvinte. Ce doriți dv să spuneți, vreau să spuneți.

Nu am avut niciun fel de nuanță nepotrivită în dialogul perfect civilizat cu dna Suciu. Dna Lasconi a avut un pasaj strict elctoral care nu are nimic legat de relația cu dna Suciu.

Lasconi a cerut un drept la replică și, așa cum ne-a obișnuit, a vorbit despre frustrări despre care nimeni nu a pomenit: Le rog pe toate femeile din sală să se gândească câț de des au fost claxonate în trafic, trimise la cratiță, etc. Aceste nuanțe au devenit normalitate. Dna Suciu mi-a mulțumit. Nu este o normalitate să ți se spună cât de tânără ești. Nu este în regulă

Antonescu: Vorbim despre probleme mari ale României, nu vreau să ne împotmolim. Am respectat mereu familia, mamele, fiicele, nu am avut nicio lipsă de respect. Nu are legătură cu cratița. O știu toate femeile care au interacționat cu mine. Admir femeile profesioniste, nu provocările și mahalaua.

Lavinia Șandru: Toată viața mi s-a spus, ca femeie în politică, că sunt exagerat de tânără. Am spus că este singurul defect care trece.

20:19, 29 Apr. 2025

Victor Ponta, răspuns ezitant

Victor Ponta a oferit un răspuns ezitant la întrebarea primită și a ținut să amintească de presupusele reușite de pe vremea când era premier.

Întrebare: Ați avut pozitie pro Biden, acum pro Trump. Referitor la șefia parchetelor, ați declarat că nu veți face numiri, apoi ați numit-o pe Codruța Kovesi. Cine este Victor Ponta și cum putem avea încredere că, din parteneri SUA, nu vom ajunge pro Rusia.

Victor Ponta: Oamenii trăiesc din salarii, pensii. Firmele din taxe mici. Arată graficul deficitului bugetar al României vs UE. Ne îndreptăm spre o criză mai mare decât în 2010. Împreună am ieșit din aceacriză. Noul președinte trebuie să aibă un nou guvern alături de care să iasă din această criză. Trebuie să interzicem importurile agro-alimentare din Ucraina.

20:13, 29 Apr. 2025

Crin Antonescu, despre sprijinul României pentru Republica Moldova

Dacă Republica Moldova ar avea nevoie de sprijin militar, Crin Atonescu asigură că, în calitate de președinte, va fi responsabil, va urma toți pașii legali și se va asigura că vecinii noștri vor primi sprijin în situații critice.

Întrebare: Vreau un răspuns politic și unul tehnic. Dacă Maia Sandu solicită sprijin militar în cazul unei invazii Ruse iar NATO nu vrea să intervină, ce măsuri ați lua?

Crin Antonescu: În condițiile imaginate aș convoca Consiliul Suprem de Apărare a țării, contactez aliații NATO și SUA și fac tot ce pot face ca președinte pentru Republica Moldova ca sprijin. Măsurile vor fi corelate cu partenerii din NATO. România trebuie să discute garanții de securitate pentru Republica Moldova ca să nu ajungem acolo.

20:11, 29 Apr. 2025

John Ion Banu vrea măsuri la pensiile speciale

John Ion Banu a precizat că România nu are niciun motiv să se sperie din cauza Rusiei, pentru că apartenența la NATO este siguranța că vom putea face față oricărei provocări.

Cât despre cei care se pensionează la vârste mult prea timpurii, acesta spune că reprezintă o problemă reală.

Întrebare: Majorarea TVA, acord cu FMI? Ce lecții ați învățat care ne-ar putea salva?

John-Ion Banu-Muscel: Aș reduce bugetul pentru înarmare, nu văd niciun pericol din partea Rusiei, suntem parte din NATO. Pensii – nu sunt de acord ca oamenii să iasă la pensie la 40 și ceva de ani. Așa aș reduce deficitul și cheltuielile.

20:05, 29 Apr. 2025

Nicușor Dan, despre transformarea agriculturii în motorul economiei țării

Nicușor Dan a ținut să precizeze, pentru început, că nu are nicio legătură cu flyerele cu Iohannis care au circulat azi prin țară. Cât despre agricultura României, este încrezător și spune că știe cum să o ridice la un asemenea rang, însă răspunsul a fost unul destul de ezitant.

Întrebare: Satele dispar, ce strategie aveți pentru a scoate agricultura din zona de subzistență și a o transforma în motorul economiei?

Nicușor Dan: Flyerul cu Iohannis e un fake. În primul rând trebuie să ne concentrăm pe dezvoltarea unui ecosistem care să aducă procesarea aproape de locurile de producție. Avem nevoie de un sistem național de irigații. Trebuie să combatem evaziunea fiscală. Trebuie să ducem în sate sănătatea și educația de care e nevoie

20:05, 29 Apr. 2025

Cum protejăm România de atacurile cibernetice?

Ștefan Onică: Dle Predoiu, AI și rețelele sociale redefinesc puterea globală. Ce strategie veți avea ca România să fie protejată de atacurile cibernetice?

Silviu Predoiu: Amenințarea cibernetică este parte a războiului hibrid. Insituțiile cu competențe trebuie încurajate și promovate și ar trebuie să lucrăm la credibilitatea lor. Dacă nu găsim o formulă pentru a crește credibilitatea, această componentă va fi privită de populația ca în sensul agresiunii, nu al protecției

19:58, 29 Apr. 2025

Cristian Terheș, despre principalele probleme ale românilor

Întrebare Terheș: Sunt oameni care trăiesc sub limita sărăciei, victime ale violenței domestice și sexuale, pacienți psihiatrici, cu toții așteaptă ceva. Ce cale ați alege pentru a le arăta, dincolo de demagogie, că cineva se gândește în mod real la ei?

Cristian Terheș: O temă extrem de sensibilă. Astăzi trebuia să avem o alianță a partidelor suveraniste- un laș care fuge de confruntare (n.r Simion). Înainte să vorbim despre modificarea constituției e important să discutăm despre valori. Cei care comit agresiunile au primit o educație propice? Milioane de romani iau calea pribegiei – e important pt următorul președinte să ajute la crearea unei românii puternice și prospere.

19:58, 29 Apr. 2025

Daniel Funeriu, atitudine reticentă

Daniel Funeriu a fost foarte reticent când a primit întrebarea din partea jurnalistului și, ușor agitat, s-a plimbat pe scenă, nu și-a păstrat locul, ca ceilalți colegi și a avut un ton agresiv.

Întrebare: De unde provine următorul text?

Daniel Funeriu: „Vreau să cobor, nu vreau să fiu pe scenă (coboară de pe scenă). Mă bucur că ați ales un text din Proclamația de la Alba Iulia. Din 1918 încoace românii și-au ținut cuvântul, au respectat minoritățile, au fost un model în Europa. Voi fi un președinte tămăduitor. Administrația prezidențială a ținut închisă biserica de la Cotroceni. A mai fost odată o biserică închisă, în decembrie 1989 în Timișoara. Statul clădit pe biserica închisă de la Timișoara și-a arătat limitele. Promit un stat care dă siguranță, dă oamenilor controlul (…).”

19:54, 29 Apr. 2025

Cum combate Lasconi corupția?

Elena Lasconi a continuat și azi în aceeași manieră ca seara trecută și s-a dovedit a fi revoltată.
Întrebată cum ar combate ea corupția din țară, a precizat că ar face schimbări drastice în ceea ce privește CCR.

Întrebarea pentru Lasconi: Care ar fi cea mai drastică soluție împotriva corupției?

Elena Lasconi: O puteți face voi prin vot să nu-i mai vedem pe cei care au avut puterea și au călcat în picioare instituțiile statului. Țin la reformarea CCR. Președintele poate numi 3 judecători ai CCR. Voi da exemplu de cum ar trebui să fie făcute numirile – prin audiențe live, să nu fi avut carnet de partid și să fie foarte buni profesioniști. Aș scoate merele stricate din justiție.

19:52, 29 Apr. 2025

Ce lideri europeni apreciază Ponta

Întrebare pentru Victor Ponta: Lângă care doi lideri europeni ați dori să apăreți într-o fotografie?

Victor Ponta: Ca președinte, voi participa alături de prim-ministru la ședințele Comisiei Europene. Nu putem vorbi despre România fără a menționa SUA. Cu mare plăcere îi voi revedea pe Donald Tusk și Giorgia Meloni.
19:49, 29 Apr. 2025

Întrebat cum va organiza Guvernul dacă va câștiga alegerile, Sebastian Popescu a precizat că va ocoli jocurile politice, se va adapta și va alege să fie un bun mediator.

Roxana Zamfirescu: Veți crea un Guvern mai aproape de afinitățile dumneavoastră? Ce partid ați alege să facă parte din Guvern și ce partid nu?

Sebastian Popescu: Indiferent dacă imi place sau nu actuala configurație a actualului Guvern sau prestația actualului prim-ministru, sunt obligat de Constituție să colaborez. Nu voi intra în jocuri politice, ca predecesorii mei, voi exercita funcția de mediere pentru a-i aduce pe calea cea dreaptă.

19:38, 29 Apr. 2025

Cum va gestiona Lavinia Șandru criza demografică din România

Întrebată cum va gestiona criza demografică din România, Lavinia Șandru a precizat că deja are un program stabilit în acest sens și se va implica în acest sens, spre deosebire de cei aflați la conducere înainte.

Cristian Petru, TVR: Ce măsuri luați pentru a încuraja tinerii să își facă familii și să își crească copiii în Ro?

Lavinia Șandru: Politicienii nu au făcut nimic pentru a readuce acasă românii din diaspora. Am un program pentru toți românii – o să îl ridic la grad de prioritate absolută.

19:31, 29 Apr. 2025

A început dezbaterea

Toti cei 10 candidați la prezidențiale, cu excepția lui Simion, care a anunțat că nu va lua parte la eveniment, au ajuns la dezbatere. Pe scaune sunt așezați în funcție de ordinea pe care o au și pe buletinele de vot.

În această seară, Palatul Cotroceni se transformă într-o adevărată arenă democratică. Sub lumina reflectoarelor și în fața camerelor de filmat, cei 11 candidați la alegerile prezidențiale din 4 mai vor participa la o dezbatere fără precedent, organizată de TVR. Evenimentul va dura peste trei ore și se anunță intens, pe alocuri tensionat, într-un moment în care nervii unora dintre aspiranții la cea mai înaltă funcție în stat încep deja să cedeze.

Dezbatere electorală. Cine sunt cei care vor lupta cu vorbele pentru voturi

Organizatorii anunță că vor exista nu doar declarații de intenție și programe politice, ci și o confruntare veritabilă de idei, replici directe între candidați și posibile dezvăluiri care ar putea schimba dinamica campaniei. Jurnaliștii prezenți vor avea libertatea de a pune întrebări incomode, în timp ce candidații vor fi provocați să răspundă unor scenarii de criză cu miză reală.

Conform informațiilor oferite de TVR, 10 din cei 11 candidați care au trecut de etapa înscrierii oficiale în cursa pentru Cotroceni participă la dezbatere, după ce Simion și-a anunțat absența:

  • Crin Antonescu (Alianța Electorală România Înainte – PSD, PNL, UDMR)
  • Nicușor Dan (independent)
  • Victor Ponta (independent)
  • Elena Lasconi (va apărea pe buletinul de vot drept candidat USR, deși partidul i-a retras susținerea)
  • Daniel Funeriu (independent)
  • Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român)
  • Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)
  • Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
  • Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
  • John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)

Temele mari ale serii: viziune, criză, diplomație

Dezbaterea va fi structurată pe teme-cheie, gândite să reflecte complexitatea funcției prezidențiale și provocările viitorului mandat. Fiecare candidat va trebui să răspundă la întrebări legate de:

  • Prioritățile mandatului prezidențial: ce își propune să facă în primii ani de mandat și cum își definește rolul;

  • Politica externă și parteneriatele strategice: care este direcția de politică internațională și cum va fi reprezentată România pe scena globală;

  • Strategia de securitate națională: cum va răspunde la amenințările de tip hibrid, război informațional și crize regionale;

  • Rolul de mediator al președintelui: într-o societate din ce în ce mai polarizată, cum poate președintele aduce echilibru;

  • Încrederea în instituții: ce măsuri ar lua pentru a restabili credibilitatea autorităților statului.

O secțiune specială, intitulată „Situația de criză”, îi va provoca pe candidați să răspundă spontan la scenarii ipotetice, dar inspirate din realitatea ultimilor ani – de la pandemii și conflicte regionale, până la crize constituționale și economice.