Cânepa industrială – soluția pentru a scăpa de emisiile de carbon?
Știați că planta de cânepă industrială este un excelent purificator al aerului de emisiile de carbon? Mai ales autoritățile ar putea să rețină această informație. Un hectar de cânepă industrială (cannabis sativa) stochează într-un an, circa 24 de tone de carbon.
Laurențiu Petrinjel este un cultivator de cânepă industrială din localitatea Mușenița, județul Suceva. Producătorul spune despre cânepa industrială că este extrem de valoroasă nutritiv și ideală pentru curățarea aerului de emisiile de carbon. „În regnul vegetal, cânepa industrială este undeva pe treapta cea mai de sus, atât ca potențial nutritiv, cât și ca purificator al emisiilor de carbon din aer și de curățare a solului, fiind ideală pentru rotația culturilor în agricultură. Un hectar de cânepă industrială absoarbe într-un an 24 de tone de carbon. Cei de la Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului ar trebui să fie mai deschiși la încurajarea cultivării acestei plante”, a declarat pentru Puterea.ro, Laurențiu Petrinjel.
Uleiul de cânepă este valoros sub aspect nutrițional
De mai bine de zece ani, Laurențiu Petrinjel cultivă cânepă industrială. Planta este înrudită cu cânepa indiană, dar nu are efectele psihotrope ale acesteia, fiind admisă în catalogul european pentru plante agricole, deci și în România. Anul acesta, Petrinjel a cultivat 12,5 ha de cânepă (cannabis sativa), dar de la anul dorește să cultive planta pe o suprafața de 30-35 de hectare. Până recent, avea încheiat un contract cu un producător de ulei de cânepă, acum agricultorul și-a cumpărat propria presă de ulei și vrea să producă singur. „Uleiul de cânepă este un ulei de calitate, cu o proteină de foarte bună calitate. Raportul de acizi grași de Omega 3 și Omega 6 conținuți de acest ulei este același cu cel din sângele uman, iar organismul îl asimilează în totalitate”, mai spune Petrinjel.
De la locul II în Europa la cultivarea de cânepă industrială, la doar 25 de cultivatori în toată țara
Înainte de 1989, România se afla pe locul doi în Europa și pe patru în lume la producția de cânepă industrială (planta este utilizată pentru uleiul din semințe, dar și pentru fibră), cu 60.000 ha cultivate, din care 5.000 ha pentru ulei. Astăzi, sunt în jur de 25 de producători de cânepă, care cultivă puțin, între 0,5 și 10 ha. Cel mai mare cultivator este un olandez care cultivă în județul Alba circa 600-700 ha, prelucrează sămânța și fibra și o exportă în Europa.
Documentația cerută pentru a fi cultivator de cânepă industrială
Pentru a deveni producător de cânepă industrială nu este nevoie de multă documentație – o copie după buletin, o adeverință de la primărie privind utilizarea terenului (titlul de proprietate, contract de arendă etc.), o copie după contractul cu un procesator de cânepă și schița parcelei, iar după ce se cumpără sămânța pentru cultivare factura și certificatul de calitate al seminței. Toate se depun la Direcțiile Agricole Județene pentru autorizare. „Nu am avut probleme cu autorizarea în județul Suceava. Știu însă că alte județe din țară nu vor să se încurce cu această plantă, fiindcă se face confuzia cu cânepa medicinală. Ori acea plantă intră în altă categorie. Cânepa industrială nu are canabinoizi, soiurile admise în catalogul european și omologate în România sunt soiuri create special cu THC sub 0,2%, nu există riscul de a avea plante cu efect psihotrop.
Uleiul de cânepă industrială nu conține canabinoizi
Uleiul obținut din semințele plantei industriale nu conține canabinoizi fiindcă sămânța este bine curățată și selectată de braseolele cu perișori care produc rășini cu posibil conținut canabinoid (oricum mult sub cel din planta de canabis), iar în coaja seminței și germenii din sămânță nu există canabinoizi. De aceea, uleiul este bun pentru consum și foarte indicat pentru organismul uman”, mai spune Laurențiu Petrinjel. Uleiul de cânepă se vinde cu 130 de lei/litru în magazine. Cânepa obișnuită, despre care scria Ion Creangă în „Amintiri din copilărie”, este indicată pentru producerea de fibre, dar și în construcții, nu numai pentru ulei. Mai mult, planta poate fi un foarte bun fertilizator, fiindcă absoarbe carbonul, iar carbonul este la fel de bun la fertilizarea solului precum azotații și fosfații.