Canicula afectează și bebelușii din pântecul mamei

Publicat: 23 iun. 2024, 13:17, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Canicula afectează și bebelușii din pântecul mamei
bebeluși caniculă risc de pneumonie astm

Bebelușii care au fost expuși la căldură excesivă înainte de a se naște suferă efecte alarmante pe tot parcursul vieții. De exemplu, riscurile de pneumonie în copilărie cresc cu 85%  cu fiecare grad Celsius în plus, în perioada sarcinii.

Multe studii au stabilit legătura între creșterea temperaturii și riscul de naștere  prematură și de deces al pruncului la naștere. Dar nu s-au prezentat consecințele pe termen lung în cazul bebelușilor expuși, în timpul sarcinii, la temperaturi ridicate. Acesta este subiectul unei anchete, cu concluzii alarmante, prezentate în The Conversation.

Autorii acestei cercetări au analizat 29 de studii ce acoperă în total mai mult de un secol de viață. Unele studii au realizat monitorizarea sarcinilor și altele au analizat registre de populație unde sunt notate data și locul de naștere, permițând estimarea expunerii la temperaturi extreme în perioada uterină. Rezultatul este clar: persoanele, care au fost expuse la călduri excesive înainte de naștere, s-au confruntat cu efecte alarmante de-a lungul vieții , asupra sănătății și asupra nivelului socio-economic.

Efecte pe viață, uneori nebănuite

Printre aceste efecte, se află riscul crescut de boală cardiacă și hipertensiune, dar și de astm și pneumonie, în cazul copiilor. În medie, riscurile de pneumonie infantilă cresc chiar cu 85% cu fiecare grad Celsius în plus în perioada sarcinii. De asemenea, o legătură a fost stabilită și între expunerea la temperaturi foarte ridicate în timpul copilăriei și bolile  mintale, în special risc crescut de tulburări alimentare și schizofrenie. Aceste efecte ar fi mai frecvente la fetușii de sex feminin, cu o speranță de viață redusă.

Dar problemele de sănătate  nu sunt singurele consecințe: un bebeluș expus la călduri excesive în timpul sarcinii înregistrează mai târziu rezultate slabe la școală și, ulterior, venituri modeste, ca adult.

Explicațiile? Căldura excesivă, pe lângă impactul asupra mamei,  sub forma unor boli ca preeclampsie și diabet, afectează în mod direct dezvoltarea bebelușului.  În special, este afectat sistemul nervos , ducând la  malformații congenitale. Totodată, poate fi modificat direct ADN-ul bebelușului, prin schimbarea ”semnăturii” epigentice, un mecanism care ne permite să ne adaptăm rapid la mediu, activând și dezactivând genele.