Canicula favorizează formarea calculilor renali. Cum evităm acest risc
Când este foarte cald, calculii renali sunt mai frecvenți. Care este explicația și cum prevenim formarea acestora?
Atunci când organismul nostru suferă din cauza lipsei de apă (pentru că transpiră mai mult și nu bem suficientă apă), sărurile minerale se cristalizează mai rapid la nivelul rinichilor, ceea ce permite formarea de ”mici pietre”.
Calculii renali sunt ”mici pietre” care se pot forma la nivelul rinichilor: compuși din săruri minerale (oxalat de calciu în 90% dintre cazuri). Ei pot avea în diametru între câțiva milimetri până la mai mulți centimetri.
Majoritatea calculilor renali sunt eliminați în mod natural pe cale urinară, fără simptome. În schimb, cei mai voluminoși pot fi la originea unor dureri foarte puternice, situație în care vorbim despre colica nefritrică.
Calculii renali sunt mai frecvenți în cazul bărbaților cu vârste între 30 și 50 de ani. Unele boli (diabetul, boala Crohn, boala celiacă…) și folosirea în mod constant a unor medicamente (diuretice, antiacide pe bază de calciu, antivirale…) reprezintă factori de risc.
Sfatul medicului
Urologul Megan Bollner de la University of Texas Southwestern Medical Center (SUA) face următoare recomandări:
- Beți multă apă. Cel puțin 8 pahare. O bună hidratare stopează procesul de cristalizare a sărurilor minerale.
- Adăugați în apă zeamă de lămâie. Acidul citric are capacitatea de a bloca fenomenul de cristalizare.
- Renunțați la sare. Sodiul favorizează formarea calculilor renali.
- Mâncați soia, tofu, lactate, varză,brocoli…, care sunt bogate în calciu, oligoelement care contribuie la eliminarea oxalatului de calciu.