Canicula și somnul. Fără ecrane, fără alcool!
În nopțile caniculare, cu disconfort termic scade calitatea somnului: ne trezim frecvent, suntem agitați și prin urmare nu ne odihnim. Specialiștii au o lungă listă de recomandări care ne pot ajuta să avem un somn odihnitor, printre care hidratarea, dar și renunțarea la ecrane și alcool.
Trebuie să știm că somnul este o parte esențială a vieții noastre, având un impact semnificativ asupra sănătății și tonusului general. De aceea trebuie să fim atenți la durata și calitatea somnului, mai ales în cazul copiilor, persoanelor în vârstă sau cu afecțiuni cronice.
Pentru un somn nocturn odihnitor se recomandă:
Hidratarea. Este important să bem suficiente lichide pe parcursul zilei, în primul rând apă, compoturi și ceaiuri neîndulcite. Deshidratarea poate afecta calitatea somnului și vă poate face să vă simțiți mai obosit. Evitați băuturile care conțin alcool și cofeină, deoarece acestea pot avea un efect diuretic și pot duce la deshidratare.
Ventilatoare, aer condiționat. Pentru scăderea temperaturii în dormitor, este foarte util un ventilator care are în fața lui un vas cu gheață. Atenție, aerul condiționat usucă aerul, motiv pentru care nu este recomandat în timpul nopții mai ales în cazul bebelușilor. În cazul acestora, se recomandă folosirea unui umidificator sau periodic să le pulverizăm apă pe corp.
Lenjeria. Folosiți lenjerie de pat din bumbac și perne speciale cu umpluturi bio. De asemenea, sunt indicate pijamale foarte subțiri, din bumbac.
Cina. Luați cina cu cel puțin două ore înainte de a merge la culcare. Cina să fie ușoară, formată din alimente proaspete, care nu provoacă sete.
Dușul. Înainte de a merge la culcare, puteți face un duș sau o baie cu apă călduță pentru a vă răcori corpul. Nu insistați să vă ștergeți după ce ați ieșit de sub duș. Evitați dușul cu apă rece, deoarece în loc să vă răcoriți, vă veți încălzi, întrucât corpul va încerca să revină la temperatura inițială. Dușul cu apă călduță vă ajută să vă simțiți mai confortabil și să adormiți mai ușor.
Fără ecrane. Renunțați la ecrane, inclusiv la telefonul mobil. Deoarece acestea perturbă secreția de melatonină, hormonul somnului. Și să nu uităm, aceste aparate generează căldură.
Consultați medicul de familie: Dacă aveți dificultăți persistente în obținerea unui somn odihnitor este recomandat să consultați în primul rând medicul dumneavoastră de familie. El vă poate oferi sfaturi și soluții personalizate.