Caniculă și toxiinfecții alimentare. Cine este mai expus

Publicat: 14 iul. 2023, 17:51, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Caniculă și toxiinfecții alimentare. Cine este mai expus

În ultimele zile, a crescut numărul persoanelor care se prezintă la camerele de gardă cu simptome de toxiinfecții alimentare. Cei mai expuși la toxiinfecții alimentare sunt copiii, vârstnicii, femeile însărcinate, persoanele cu sistem imunitar slăbit.

În general, dar mai ales în ziele caniculare, mâncarea și băuturile alterate, fructele și legumele care nu au fost bine spălate, mâinile nespălate temeinic înainte și după ce mâncăm, înainte și după ce folosim toaleta pot mări riscul de toxiinfecții alimentare.

Cele mai multe tipuri de toxiinfecții alimentare sunt provocate de bacterii, paraziți sau virusuri. Carnea, ouăle și produsele lactate pot fi  frecvent contaminate.

Pe de altă parte, ANSA – Agenția Națională pentru Siguranța  Alimentelor, atrage atenția și asupra locului de unde ne procurăm alimentele.  ”Procurarea alimentelor din locurile neautorizate, unde nu sunt respectate normele sanitare și regimurile termice de păstrare a produselor, îi face pe consumatori mai vulnerabili și mai expuși la toxiinfecții”, notează ANSA.

Simptome

Toxiinfecțiile alimentare pot apărea izolat, individual, sau la un număr mai mare de persoane care au consumat aceleași preparate.

În funcţie de germenele cu care este contaminat alimentul, simptomele pot apărea fie după numai o jumătate de oră de la ingerare, fie după 24-48 de ore.
De exemplu, debutul este rapid, la ingestia unui aliment contaminat cu stafilococ: după o jumătate de oră până la 6-10 ore.

Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, precizează că toxiinfecțiile alimentare se manifestă prin greață, vărsături, scaune diareice, stare generală alterată.

„Dacă este o persoană în vârstă sau un copil mic există riscul să se deshidrateze în câteva ore. De regulă, dacă în 48 de ore lucrurile nu s-au rezolvat putem apela la medicul de familie, nu neapărat camera de gardă”, precizează dr. Marinescu.

În toxiinfecţiile alimentare nu se recomandă administrarea de antidiareice. Pentru că interesul este să se elimine agentul patogen din organism.