,,Cantindatul” caragialean Nicușor Dan și ,,sforăraia” Coldea – Badea, care l-a făcut primar

Publicat: 31 mai 2024, 19:51, de George Andrei, în ACTUALITATE , ? cititori
,,Cantindatul” caragialean Nicușor Dan și ,,sforăraia” Coldea – Badea, care l-a făcut primar

,,Cantindatul” caragialean, Nicușor Dan, la Primăria Generală, are o istorie și legături vechi cu unul dintre afaceriștii controversați din domeniul construcțiilor, Petre Badea, patronul Aedificia Carpați, și cu generalul SRI anchetat de DNA, Florian Coldea, ,,proptelele” lui în alegerile pentru Pimăria generală din 2020.

Presa a relatat că Nicușor Dan, candidatul susținut de USR, și Petre Badea s-au și întâlnit cu Florian Coldea, în 2019, când generalul SRI-st i-a oferit susținerea pentru câștigarea Primăriei Capitalei.

,,Printre sponsorii neoficiali ai lui Nicușor Dan, candidatul susținut de USR la Primăria Capitalei, s-ar fi numărat proprietarul UTI, Tiberiu Urdăreanu (care în 2023 a scăpat de o condamnare pentru evaziune fiscală și instigare la spălare de bani, prin prescrierea faptelor) și Petre Badea, președintele Aedificia Carpați,  unul dintre cei mai discreți oameni de afaceri de pe piața locală. Discret, dar și cu probleme la DNA, unde are încă un dosar în care s-au formulat acuzații de cumpărare de influență, comentează Cetățeanul.net.

Pe când conducea asociația Salvați Bucureștiul, Nicuşor Dan a dat în judecată Universitatea București, cerând demolarea noului sediu al Facultății de Sociologie, din Universitatea București, pe motiv că ar fi fost ridicat în perimetrul protejat al unui monument istoric. Nici vorbă de așa ceva, după cum au stabilit ulterior judecătorii.

Manevra celui ce se pretinde salvatorul Bucureștiului avea legătură cu interesele sponsorului său neoficial în campanie, patronul Aedificia Carpați, declara rectorul Universității București, Marian Preda.

Corupția marca Nicușor Dan are remificații adânci.

În 2016, atunci când era președinte al Senatului Universității din București, Marian Preda spunea că Nicusor Dan a fost susținătorul „intereselor necinstite ale Aedificia Carpați” în conflictul declanșat între firmă și Universitate în cazul Complexului Panduri. „Nicușor Dan salvează Aedificia Carpați, nu Bucureștiul!”, atrăgea atenția actualul rector al Universității București.

„Cu câțiva ani în urmă, după ani de eforturi birocratice și financiare uriașe pentru Facultatea de Sociologie a Universității din București, s-a construit în Complexul Panduri un al doilea sediu, foarte modern și un cămin pentru doctoranzi, masteranzi și oaspeții străini (…) Nicușor Dan și Salvați Bucureștiul au dat în judecată Universitatea și au cerut demolarea lor. Gurile rele mi-au spus (cu argumente) că el a făcut-o la comanda și în interesul domnului Badea, un om de sistem, patronul Aedificia Carpați, unul dintre sponsorii importanți ai campaniei sale electorale. (…) Pe cine reprezintă în realitate, sau pe cine și de cine salvează Nicușor Dan? Salvează Aedificia Carpați, o firmă de construcții cu mare putere financiară și cu mari interese imobiliare, de Universitatea din București? De aceea, eu nu cred în Nicușor Dan, în onestitatea lui și nu îl votez!”, afirma Preda, potrivit Cetățeanul.net.

Reputatul profesor universitar a dezvăluit și interesele Aedificia Carpați: „Acele clădiri sunt vecine cu Aedificia Carpați și firma a făcut diverse propuneri Universității București în legătură cu spațiul pe care sunt construite (de exemplu, au participat cu un proiect la licitație cu o variantă care era convenabilă pentru ei, ca vecini și nu pentru noi, ca instituție beneficiară). Invitația insistentă transmisă lui Nicușor Dan prin Mircea Kivu (care a si fost să vadă clădirile), a fost refuzată si procesul a continuat ani de zile”.

Petre Badea a fost unul din oamenii extrem de apropiați de Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI, a scris ziarul Capital, citându-l pe Dan Dan Andronic.

„Badea a primit o mulțime de contracte fără licitație, prin încredințare directă. Vorbim despre contracte cu Statul de sute de milioane de euro, o parte din ele de la SRI, prin încredințare directă. Aedificia Carpați a fost implicată și în lucrările de modernizare și consolidare a Băncii Naționale. De-a lungul timpului a efectuat lucrări de construcție la Palatul Cotroceni, Palatul Parlamentului, Teatrul Național, Ateneul Român și Ambasada Chinei. Contracte uriașe, profit pe măsură, nici un scandal, nici o suspiciune din partea DNA, numai o mare tăcere. Să fie beneficiarul unei protecții totale, fără nici o explicație, patronul Aedificia Carpați, Petre Badea? Înclin să cred că da, întrucât relația sa cu Florian Coldea este trainică și veche. Chiar se glumea în interioriul SRI că, după ce va pleca din activitate, Coldea va prelua firma de construcții. Era ca un tată pentru el, comentau cârcotașii din SRI…”, citează Cetățeanul.net, ziarul Capital.

Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, același Petre Badea ar fi fost gazda unei întâlniri la care ar mai fi participat Nicușor Dan și Florian Coldea.

„Ieri (17 octombrie 2019) a avut loc o întâlnire, numită strategică, între Nicușor Dan și Florian Coldea, găzduită de un apropiat al celor doi, omul de afaceri Petre Badea! (…) generalul Coldea își reorientează sprijinul către Nicușor Dan, căruia i-a promis atât sprijin (…) pentru candidatura la Primaria Bucuresti, unde Dan are șanse reale!

Florian Coldea este considerat artizanul USR, cel care a construit această structură politică a statului paralel, cu scopul de a redobândi puterea politică după ce fostul prim adjunct al SRI a fost exclus din „câmpul tactic”. Să mai spunem ca Petre Badea, actionar principal la Aedificia Carpati, cel care a găzduit întâlnirea, este unul dintre cei mai vechi apropiati din business ai lui Florian Coldea”, consemna Ziua News, chiar a doua zi după amintita întâlnire a celor trei.

Deci, când voci din popor spun că ,,serviciile sunt de vină”, se pare că au mare dreptate.