Cantități enorme de echipamente de protecție, dispozitive medicale, ventilatoare: Haos în depozitele Unifarm. De ce nu s-a folosit totul în criza Covid
Compania Unifarm, societate cu capital deţinut integral de statul român şi aflată sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, cere modificarea de urgenţă a legislaţiei pentru a permite utilizarea stocului de produse şi echipamente necesare combaterii Covid19 cumpărate în 2020.
Acestea deja s-au degradat pentru că au fost depozitate în condiții improprii, iar în timp ce altele deja au expirat. Autoritățile statului au nevoie de ajutor internațional pentru gestionarea eficientă a pandemiei. În tot acest timp, în depozitele acelorași autorități zac uitate și nefolosite cantități enorme de echipamente de protecție, dispozitive medicale, ventilatoare, combinezoane, mănuși, măști, viziere, dezinfectant, etc., unele în pericol de deteriorare, altele pe cale de expirare.
Compania Unifarm, societate cu capital deţinut integral de statul român şi aflată sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, cere modificarea de urgenţă a legislaţiei pentru a permite utilizarea stocului de produse şi echipamente necesare combaterii Covid19 cumpărate în 2020, inclusiv 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măşti, ochelari şi combinezoane de protecţie, dezinfectanţi şi alte materiale sanitare şi dispozitive medicale. Potrivit conducerii interimare a Unifarm, aceste echipamente au fost achiziţionate în perioada stării de urgenţă din 2020, în condiţiile unei pieţe extrem de volatile, cu o finanţare calificată eronat la acel moment drept credit comercial. Evoluţia ulterioară a preţurilor a cauzat nevandabilitatea şi blocarea acestui stoc din cauza calificării greşite a operaţiunii de finanţare a achiziţiei. ”Deblocarea de urgenţă a acestui stoc pentru care Statul Român a cheltuit sume impresionante de bani este impusă de evoluţia negativă a pandemiei şi de necesitatea ca autorităţile să nu cheltuiască noi resurse financiare pentru achiziţionarea altor produse identice”, se arată într-un comunicat al Unifarm semnat de directorul general interimar, Dan Junior Gătăianţu, şi de preşedintele CA, Speranţa Munteanu.
„Situația este dezastruoasă!”
Fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, arată faptul că în cadrul Comisiei de Sănătate din Senat s-a prezentat un raport privind echipamentele medicale cumpărate în perioada stării de urgență și aflate în depozitele Unifarm.
„Compania Ministerului Sănătății, Unifarm, nu a reușit nici măcar să facă un inventar al acestor bunuri în valoare de aproape 1 miliard de lei (200 de milioane de euro). Marți, 12 octombrie, în cadrul comisiei de Sănătate din Senat, am avut o discuție cu membrii conducerii Unifarm. Situația este dezastruoasă! E haos pentru că guvernele Orban și Cîțu nu au făcut NIMIC, dar absolut nimic pentru a pregăti valul 4. Înțeleg că ex-ministrul Mihăilă și recunoaște asta, dar nu are curajul să o facă în România, ci doar în presa externă.
Guvernul și Ministerul Sănătății habar nu au ce au cumpărat, pe banii românilor, fără licitație, habar nu au ce echipamente, ce materiale, ce medicamente dețin, când expiră, câte s-au deteriorat, iar acum am ajuns să ne milogim pe plan internațional pentru ajutor. Pe scurt: PNL și USR au dat foarte mulți bani, din care nimeni nu știe exact pe ce, materiale care au fost depozitate în condiții improprii, iar acum unii și-au dat seama că se deteriorează și expiră.
Criminalii ăștia care ne conduc de doi ani chiar nu merită nimic bun pe lumea asta! Îmi pare foarte rău să spun așa ceva, dar e revoltător ce am descoperit, e monstruos câtă nepăsare au în ei!”, scrie Florian Bodog pe pagina de Facebook.