Capacele care nu se mai desprind: reciclarea devine un șoc cultural pentru americanii ajunși în Europa

Publicat: 06 oct. 2024, 06:04, de Radu Caranfil, în SOCIAL , ? cititori
Capacele care nu se mai desprind: reciclarea devine un șoc cultural pentru americanii ajunși în Europa

Reciclarea salvează planeta, dar uneori zgârie pe față. Cam acesta pare să fie sentimentul turiștilor americani atunci când, după ce zboară peste Atlantic, ajung să înfrunte o problemă de care n-au mai auzit: capacele de plastic care nu se mai desprind complet de pe sticlele de apă și sucuri. O schimbare aparent banală, dar care a stârnit deja confuzie, ironii și, de ce nu, frustrări. Pentru europeni, aceasta este doar o măsură de protejare a mediului, însă pentru turiștii veniți de peste ocean, reprezintă o experiență demnă de un șoc cultural.

În tinerețile noastre zglobii, exista o adjectivare ardelenească peiorativă (de regulă pentru o persoană) care suna cam așa: mă, ăsta-i prost ca dopu la sticlă. În sensul în care dopul, la o sticlă de țuică, e ceva tare prost, n-are sens să-l pui până nu se gată glaja. Poate ar trebui revizuit adagiul, azi ar suna mai bine ceva gen mă, ăsta-i prost ca dopu atașat de sticlă

Când capacele devin mai mult decât simple capace

Începând cu luna iulie a acestui an, capacele din Europa s-au conformat unei noi directive UE, care impune ca acestea să fie atașate de sticlele de plastic. Ideea de bază este simplă: mai puține capace aruncate la întâmplare, mai multe șanse pentru reciclare. Conform Wall Street Journal, reacțiile turiștilor americani variază de la surprindere la… stupoare.

Am deschis o sticlă de apă și m-am întrebat: Ce mă zgârie pe față? Era capacul”, a mărturisit Abby Gendell, o tânără newyorkeză în vârstă de 22 de ani, care a avut parte de această experiență inedită într-o zi toridă de iulie, vizitând Orașul Vatican. Din perspectiva ei, banalul capac a devenit un element de intrigă și de disconfort, deoarece noua sa formă „rămâne agățată” și face din simplul gest de a bea apă o mică aventură.

Cultură și capace: o poveste cu fundal legislativ

Legislația europeană care a provocat această mini-revoluție a fost adoptată în 2019, iar producătorii au avut timp până în iulie 2024 să se conformeze noilor reglementări. Motivul principal? Capacele de plastic sunt printre cele mai frecvente deșeuri găsite pe plajele europene și contribuie semnificativ la poluarea cu microplastice.

Capacele sunt mici și ușor de pierdut. Foarte des, ajung pe jos, în guri de canalizare și, de acolo, direct în râuri și mări”, explică Jean-Marc Devaud, expert în reciclare și sustenabilitate. „Atașarea capacului de sticlă înseamnă că, chiar și cei care ar fi tentați să arunce capacul pe jos vor fi acum puțin mai conștienți. Trebuie să arunci toată sticla, nu doar capacul. Și așa sperăm să vedem mai puține capace în natură.

Un capac de sticlă și un bideu – repere ale unui șoc cultural

Nu este prima dată când turiștii americani întâmpină dificultăți în fața unor obiceiuri europene. Să ne amintim doar de faimosul bideu, acea enigmă sanitară care a provocat numeroase reacții de nedumerire și umor pe rețelele de socializare.

În mod similar, capacele care nu se mai detașează de pe sticle au devenit deja subiect de discuție. Nathan Baschez, fondatorul unui start-up din Los Angeles, a mărturisit că inițial i s-a părut ciudat, însă după ce a băut câteva sticle de apă în Spania în această vară, a descoperit și avantajele: „Îți poți ține copilul mic într-o mână, iar în cealaltă, sticla, fără să-ți mai faci griji cu privire la unde să pui capacul.

Schimbarea este, în definitiv, o măsură ecologică, dar felul în care oamenii reacționează la ea spune multe despre relația lor cu obiectele cotidiene. Un gest banal, cum ar fi deschiderea unei sticle de apă, este un lucru la care ne gândim rareori. Însă, când acel gest este modificat, devine o ocazie de introspecție: suntem atât de obișnuiți cu comoditatea, încât orice schimbare, oricât de mică, poate să ne destabilizeze.

Un pas mic pentru reciclare, un salt uriaș pentru confuzie

Europenii sunt obișnuiți să se adapteze legilor privind mediul și reciclarea, dar pentru americani, e puțin diferit. Nu pentru că nu ar exista inițiative ecologice, ci pentru că multe dintre ele sunt aplicate la nivel de stat, nu federal, și nu sunt la fel de omniprezente”, explică sociologul britanic Paul Radcliffe. „Pentru mulți, acesta este doar un alt exemplu al felului în care Europa se concentrează pe detalii. Dar detaliile acestea fac o diferență uriașă.”

Capacele rămân, așadar, un simbol al unei realități mai complexe: atunci când mediul întâlnește comoditatea, de multe ori apar scântei. Și nu doar la nivel legislativ. Turiștii americani, înfruntând aceste capace care le „zgârie pe față”, poate că vor duce acasă și o lecție subtilă despre impactul comportamentului uman asupra mediului.

Sincer? Ne cam enervează… dar ce nu facem noi pentru trendul ”eco”?

Poate că a venit timpul ca fiecare dintre noi să își schimbe perspectiva. Fie că e vorba de a privi cu alți ochi un bideu sau de a învăța să trăim cu capace care nu se mai desprind, adaptarea este, până la urmă, cheia progresului. Iar reciclarea, chiar și în forma ei „ciudată”, nu este decât un nou mod de a ne provoca să ne gândim la lumea din jurul nostru.