Capșune, spanac, mere… Lista fructelor și legumelor cu conținut mare de pesticide
Asociația americană Environmental Working Group (EWG) a întocmit o listă cu 12 fructe și legume cu conținut mare de pesticide, transmite Ouest-France.
Pentru a elabora această listă, asociația a folosit ”datele Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA) și ale Agenției americane a medicamentelor (FDA). Înaintea fiecărui test, fructele și legumele au fost spălate, decojite, curățate.
Potrivit analizelor efectuate, capșunele conțin cele mai multe pesticide. Acestea sunt urmate de spanac, kale, piersici, pere, nectarine, mere, struguri, ardei, cireșe, mure și fasole verde.
De reținut că unele pesticide sunt deja suspectate că ar fi cancerigene sau ar conține perturbatori endocrini.
Cum reducem riscurile?
Medicul nutritionist francez Arnauld Cocaul, abordat de Ouest-France, precizează că toate fructele conțin mai mult sau mai puține urme de pesticide. Pentru a reduce riscurile legate de pesticide, el recomandă legumele și fructele din producția locală și de sezon ce provin din surse bio. Peste 85% din vegetalele bio nu prezintă urme de pesticide periculoase, spune acesta.
Specialistul mai recomandă să avem o alimentație variată, bogată în legume și fructe sigure, deoarece în felul acesta se reduce impactul urmelor de pesticide și influența perturbatorilor endocrini. De asemenea, specialistul spune că este esențial să spălăm temeinic legumele și fructele și să le decojim. Se recomandă chiar o ”baie” a legumelor și fructelor de circa zece minute în apă cu oțet sau cu bicarbonat.