Captură de 110 tone de cocaină, ascunsă printre legume și fructe, în Portul Anvers
Cantitatea de cocaină capturată în portul Anvers a atins noi recorduri. Pentru OEDT (Observatorul european pentru Droguri și Toxicomanie), Europa devine un loc de import, dar și de producție a acestui drog. Cu toate riscurile pe care le implică asupra sănătății și securității europenilor.
În 2022, vameșii belgieni au capturat aproape 110 tone de cocaină în portul Anvers, în apropierea frontierei olandeze. O mare parte a drogurilor erau ascunse în transporturi de fructe și legume, transmite Eurinews.
Când vedeți cantitățile capturate, ceea ce îți vine în minte este ”ce intră?” Dacă atât de mult se capturează, înseamnă că mai mult poate trece, spune Laurent Laniel din cadrul OEDT. Și ce daune provoacă pe lângă consecințele asupra sănătății consumatorilor de cocaină și societății în termeni de violență și corupție?!, adaugă acesta.
Potrivit raportului pe 2022 al OEDT, cocaina este al doilea drog cel mai consumat în Europa, după canabis.
14 milioane de europeni declară că au fost sub influența drogului de-a lungul vieții, majoritatea fiind consumatori din Vestul Europei.
Creșterea traficului de cocaină are un impact negativ pe termen lung asupra consumatorilor, inclusiv asupra serviciilor de sănătate.
În prezent, se estimează că, din cauza drogurilor, anual, 6.000 de persoane mor în medie, din cauza supradozei.
Este heroină, este MDMA în pastile într-o concentrație mult mai mare ca în trecut, ceea ce poate fi periculos în primul rând asupra sanătății consumatorilor, precizează Laurent Laniel,
Odată cu extinderea traficului, OEDT se teme că oferta se diversifică. Este vorba despre produse cu cocaină de fumat, de exemplu,care provoacă îngrijorări cu privire la consecințele asupra sănătății.