Caracatița Grup Romet s-a mutat la Primăria Buzău

Publicat: 08 nov. 2022, 08:54, de Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
Caracatița Grup Romet s-a mutat la Primăria Buzău

Primăria Buzău și instituțiile subordonate au devenit o adevărată caracatiță. După ce primarul municipiului Buzău și-a falimentat holdingul Grup Romet, directorii și angajații au fost trecuți de la PRIVAT la STAT. Zeci de funcționari publici au fost plasați în posturi cheie.

Înlăturarea foștilor angajați din Primăria Buzău și instituțiile publice, a avut un scop, reintroducerea foștilor subordonați ai primarului Constantin Toma, în subordinea sa.

La momentul respectiv, toți angajații din subordinea Primăriei Buzău au primit eticheta de „omul lui Boșcodeală”, fostul primar al municipiului Buzău, dar iată că acum am ajuns să vorbim și despre oamenii lui Toma.

Foștii directori ai companiei falimentare s-au mutat la stat

Lista funcționarilor publici, foști angajați sau directori la societatea falimentată de edilul municipiului Buzău:

  • Simona Săvulescu, directorul Companiei de Apă Buzău. În trecut a ocupat funcția de Director Executiv la Grup Romet;
  • Dan Cuza, directorul SC URBIS-SERV SRL, companie subordonată Primăriei Buzău ce se ocupă de asfaltări, ecarisaj și spații verzi. În trecut a ocupat funcțiai de Director General Adjunct al Grup Romet;
  • Gheorghe Cojocaru, director comercial la URBIS-SERV SRL;
  • Ivan Elena, directorul Piețe Târguri și Oboare S.A., a activat mai bine de 26 de ani în Grup Romet, printre care a deținut și funcția de Manager al turnătoriei Aromet;
  • Cristi Ceaușel, director executiv Direcția Economică – Primăria Buzău și Preşedintele Consiliului Director al Sport Club Municipal Gloria Buzău. În trecut a ocupat funcția de director general adjunct la Grup Romet SA;
  • Cuza Rodica, consilier la Primăria Buzău și nevasta lui Dan Cuza de la URBIS-SERV SRL;
  • Aurel Gubandru, fost director al RAM Buzău(a părăsit societatea înainte să intre în lichidare, după procedura de faliment) și fost director general adjunct la Grup Romet. Printre altele Gubandru este și rudă spirituală a edilului Constantin Toma;
  • Gică Toader, Trans Bus SA – socitatea publică de transport în comun. În trecut a ocupat funcția de director la Grup Romet;
  • Dumitru Toader, director tehnic-producție URBIS Serv SRL;
  • Lucian Sălcuțan, administrator Compania de Apă Buzău;
  • Cristina Dinu, șef personal Primăria Buzău;
  • Doina Știrbăț, consilier achiziții Primăria Buzău;
  • Ștefan Oprea, referent Primăria Buzău.

Lista ar putea continua cu alte câteva zeci de exemple, însă sunt doar simpli angajați în Primăria Buzău.

Codul Penal | Art. 291 Traficul de influență

Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. (lege5.ro)

Falimentul ascuns de primarul Toma

Cele trei firme care fac parte din holdingul industrial-agricol „Romet” din Buzău, controlat de omul de afaceri Constantin Toma, au intrat în insolvenţă în anul 2013 la cererea patronatului. După spusele proprietarului de atunci Constantin Toma, s-a solicitat insolvența din lipsa de lichidităţi şi blocajul în accesarea fondurilor europene, mai cu seamă POS Mediu, prin care sunt finanţate o mare parte din vânzările grupului.

Principalele firme din holding sunt: Grup Romet, Aromet şi Romtet.

Cele trei firme aveau, la finele anului 2011, datorii totale de 316,9 mil. lei (74,8 mil. euro) şi afaceri cumulate de 1,3 mld. lei (311 mil. euro). Totodată, capitalurile proprii ale celor trei firme din grupul Romet însumau 159 milioane de lei (37,5 mil. euro).

Nu foarte mulți buzoieni cunosc adevărata istorie a modului în care orașul Buzău a fost lăsat pe mâinile unui om de afaceri lefter, plin peste cap de datorii și căutat de bănci, suspect pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

A ajuns primar să scape de problemele cu legea

Aducerea edilului Constantin Toma, de Marcel Ciolacu în PSD nu a fost una întâmplătoare. Edilul își băgase în faliment și în insolvență toate firmele pe care le-a avut pe mână și era percheziționat, fiind suspect într-un dosar de spălare de bani.

La alegerile județene ale PSD Buzău, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma a declarat modul prin care a ajuns candidat la Primăria Buzău: ,,În 2016, Marcel Ciolacu m-a invitat la o ciorbă de burtă și după câteva discuții am decis să candidez la Primăria Buzău”.

Dosarul este ținut la sertar. Edilul așteaptă prescrierea

Acum, dosarul de spălare de bani (670/P/2015) a fost mutat la IPJ Dâmbovița, sub coordonarea Parchetului Dâmbovița, condus de buzoianul Duțoiu Gheorghe, după ce acesta ar fi ieșit la pensie în urmă cu câțiva ani. De ani buni dosarul este ținut pe loc pentru a se ajunge la termenul de prescriere, potrivit fostului președinte al Tribunalului Buzău – Florescu Constantin.

Edilul a cerut strămutarea dosarului

Deși Constantin Toma a cerut și a obținut în anul 2017 strămutarea dosarului de la Buzău la Parchetul din Dâmbovița, invocând faptul că în municipiul Buzău ,,există un conflict mare în care sunt implicați oameni politici, persoane care ocupă funcții publice importante, organe de presă, procurori și judecători”, dosarul a ajuns pe mâinile unui procuror buzoian de care Toma a „fugit”.

După ce prim procurorul delegat Duțoiu Gheorghe a condus prin delegație Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău din 2021, până la începutul anului 2022, la câteva zile distanță a fost mutat la Parchetul din Dâmbovița.

Un fost judecător scoate la iveală protejarea edilului

La solicitarea Puterea.ro, fostul judecător, Laurențiu Florescu, a oferit un punct de vedere referitor la dosarul de spălare de bani al edilului buzoian.

,,Prin acestă decizie privind prescripția în sistemul judiciar, cu referire la dosarele penale a intrat în ‘faliment’. Dacă se ridică și MCV suntem pierduți. Doar politicienii beneificiază de această penalizare. Vor zburda în continuare și vor continua să fure bani publici, este o victorie a lor!

Edilul Constantin Toma mai are 3 ani și scapă și el de răspunderea penală. Este cea mai gravă faptă penală, delict cu ocazia întocmirii și aprobării legilor, asta au făcut și fac în contiunuare aleșii ‘poporului’.”, a declarat Constantin Florescu, pentru Puterea.ro.

Primăria Buzău obligată să-i plătească edilului datoriile la stat

Prin cererea înregistrată pe rolul instanţei la data de 28.09.2016, sub nr.13966, creditoarea MARFIN BANK SA, în contradictoriu cu terţul poprit Primăria Municipiului Buzău şi debitorul TOMA CONSTANTIN, a solicitat validarea popririi în sarcina terţului poprit până la concurenţa sumei de 3.043.200,26 lei, la care se adaugă dobânzile , penalităţile, precum şi orice alte sume datorate conform titlului executoriu, inclusiv cheltuielile de executare, care vor fi calculate până la data achitării integrale a debitului, conform publicației de investigații liberinbuzau.ro.

În motivare, s-a arătat că MARFIN BANK SA prin sucursala Buzău, a acordat societăţii SC GRUP ROMET SA un împrumut în baza Acordului de împrumut nr. FA 1478/31.08.2011 în sumă de 2.201.250 lei.

Debitorul TOMA CONSTANTIN a semnat acest împrumut în calitate de Garant fidejusor, obligat în solidar şi indivizibil cu împrumutatul SC GRUP ROMET SA, renunţând la beneficiile diviziunii şi discuţiunii.

Întrucât împrumutatul SC GRUP ROMET SA nu şi-a respectat obligaţiile contractuale şi nu a rambursat împrumutul, Banca a solicitat începerea executării silite în baza titlului executoriu reprezentat de Acordul de împrumut.

Obligă terţul poprit PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUZĂU să plătească creditorului MARFIN BANK (ROMÂNIA) SA, în limita creanţei de 3.043.200,26 lei, la care se adaugă dobânzile, penalităţile datorate conform titlului executoriu şi cheltuielile de executare care vor fi calculate până la data achitării integrale a debitului, sumele datorate debitorului TOMA CONSTANTIN.

Colegii de partid nu-l mai vor pe Toma

Unele voci din cadrul Partidului Social Democrat spun că edilul Constantin Toma nu mai este susținut de toți membrii partidului, candidatul ideal pentru alegerile locale 2024 fiind actualul viceprimar al municpiului Buzău, Ionuț Sorin Apostu.

Există două variante însă, varianta ca edilul să fie trimis în judecată și să fie înlătura din funcție după o posibilă condamnare sau la următoarele alegeri să candideze din nou pentru a beneficia de susținerea politică și să scape cu o prescripție.

Cu Toma la Primimărie, s-au ruinat afaceri, iar oamenii au rămas fără locuri de muncă

Sursă foto: Ionuț Sorin

Este o situație dificilă la Buzău, taximetriștii au iești în stradă după ce au rămas fără stațiile de așteptare a clienților, mai multe afaceri din centrul municipiului Buzău s-au închis din cauza închiderii unor artere pentru lucrări de infrastructură de lungă durată, iar peste 300 de polițiști locali au fost disponibilizați.

Printre altele, Constantin Toma ocupă funcția de președinte executiv al Asociației Municipiilor din România.