Card energie – Cum dă Hidroelectrica peste cap planurile lui Marcel Boloș

Publicat: 29 apr. 2023, 12:30, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Card energie – Cum dă Hidroelectrica peste cap planurile lui Marcel Boloș

Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), a anunțat recent că urmează să fie extins termenul pentru plata cu cardul de energie a facturilor vechi de anul trecut, față de octombrie 2022, cum este acum. Decizia a fost luată pentru a veni în ajutorul beneficiarilor care sunt clienții Hidroelectrica, ale căror probleme sunt cunoscute de toată lumea.

Emiterea cu întârziere a facturilor Hidroelectrica i-a pus pe clienți în imposibilitatea de a folosi cardul de energie. Acum se are în vedere extinderea termenului până la care vor putea fi plătite facturile, fiind luată în calcul luna februarie 2022.

‘’Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor cardului, modificarea ordonanței care reglementează întreg mecanismul cardului ar putea fi aprobată în guvern poate chiar săptămâna viitoare. Pentru ca datoriile de anul trecut, începând cu februarie 2022, când este eligibil acest tip de cheltuială pentru decontarea din fonduri, să-l putem plăti” a declarat ministrul Marcel Boloș, în urmă cu câteva zile la digi24.ro.

Boloș a recunoscut că nu s-a așteptat să apară astfel de situații, adică să existe companii care la acest moment să emită facturi pentru anul 2022. Ultima factură emisă la Hidroelectrica în urmă cu câteva zile vizează consumul pentru luna octombrie 2022.

‘’Încercăm acum ca modificarea de ordonanță să ducă spre această folosire a cardurilor pentru aceste tipuri de facturi”, a precizat Boloş.

La începutul anului, Hidroelectrica anunţa restanțierii că pot să opteze pentru eșalonarea sumelor, pe o perioadă de șase luni.

Ce plăți au fost făcute până la acest moment

Până în prezent, peste două milioane de familii şi-au achitat facturile la utilităţi prin intermediul cardului de energie, în perioada 20 februarie – 26 aprilie 2023, valoarea totală a plăţilor efectuate ajungând la 464 milioane lei, potrivit datelor MIPE. În total, au fost emise şi distribuite aproximativ 2,1 milioane de carduri de energie destinate românilor vulnerabili.

Ajutorul se acordă în două tranşe, a câte 700 lei fiecare, şi poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

Termenul până la care pot fi folosite cardurile alocate ambelor tranşe  este 27 decembrie 2023 inclusiv, sprijinul neputând fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut. Bugetul total al programului este de 2,8 miliarde de lei.

Citeste si Cum se folosește cardul de energie pentru plata lemnelor de foc