Cardiacii și canicula. Sfatul medicului: Medicație. Hidratare. Efort fizic redus

Publicat: 19 iun. 2024, 13:43, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Cardiacii și canicula. Sfatul medicului: Medicație. Hidratare. Efort fizic redus
cardiaci hipertensivi caniculă

Adaptarea medicației, hidratare corespunzătoare și limitarea efortului fizic sunt principalele recomandări adresate persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, în perioadele caniculare.

Aceste  recomandări sunt valabile în cazul tuturor persoanelor în perioadele caniculare, dar mai ales în cazul persoanelor hipertensive, cu afecțiuni cardiovasculare,

Medicul cardiolog Florin Mitu precizează că sunt persoane cu afecțiune cardiovasculară care mai prezintă și diferite comorbidități: diabet zaharat, complicații cardiovasculare, accidente vasculare  etc.

”Aceşti pacienţi trebuie să fie atenţi în special la valorile tensiunii arteriale care trebuie controlate, pentru că în perioada caniculei şi prin vasodilataţie putem avea variaţii tensionale, atât creşteri, dar şi scăderi de tensiune arterială”, precizează prof. univ.dr. Florin Mitu, şeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iaşi.

Specialistul cardiolog subliniază că, în unele cazuri, este necesar ca medicația să fie supravegheată de medic.

„Să nu uităm că sunt persoane care pot să aibă diferite simptome, gen ameţeli, palpitaţii, dureri toracice, care nu trebuie trecute cu vederea. Trebuie anunţat întotdeauna medicul curant pentru a vedea dacă este pe o problemă cardiovasculară adăugată sau pe anumite elemente care ţin de expunerea excesivă la căldură”, a mai precizat, pentru Agerpres, dr. Mitu.

De asemenea, dr. Mitu subliniază importanța hidratătrii, care trebuie adaptată în cazul pacientului cu insuficiență cardiacă gravă.

”Hidratarea trebuie adecvată în funcţie de profilul pacientului, pentru că fiecare bolnav are anumite recomandări. Uneori însă trebuie limitată această hidratare. Spre exemplu, la pacientul cu insuficienţă cardiacă gravă, decompensat, aportul excesiv de lichide poate să accentueze simptomele. Deci această hidratare trebuie puţin diferenţiată în funcţie de bolile pe care le are fiecare bolnav în parte. Trebuie să fim atenţi la minerale, la adăugarea în alimentaţie în special de crudităţi care să aducă potasiu, să aducă magneziu, care sunt frecvent deficitare, mai ales la pacienţi cu boli coronariene şi cardiovasculare. Şi atunci această alimentaţie poate să aducă supliment de astfel de electroliţi care sunt necesari inclusiv pentru fibra miocardică, deci pentru funcţionarea normală a inimii”, explică prof. univ. dr. Florin Mitu.