Cardul european de sănătate: valabilitate, actele necesare
Cardul european de asigurat este gratuit, valabil 24 de luni de la data eliberării și conferă titularului asigurat dreptul la prestații medicale necesare în perioada unei șederi temporare într-un stat al Uniunii Europene.
Documentul se eliberează la cererea persoanei asigurate, pentru deplasări scurte (de maxim 12 luni), în afara granițelor României si este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE.
Cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este condiționată de prezentarea acestuia, fiind suficient orice alt tip de asigurare medicală.
Beneficiari
De cardul de sănătate de asigurat pot beneficia toți cetățenii care au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate și fac dovada achitării la zi a contribuției.
Drepturi
Serviciile medicale acordate în statele membre UE, în baza cardului, sunt cele prevăzute de legislația fiecărui stat și nu trebuie să depasească ceea ce este necesar din punct de vedere medical in timpul șederii temporare.
Documentele necesare
Pentru a obține un card european de sănătate trebuie făcută dovada calității de asigurat în România și trebuie depuse documentele de mai jos la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate de care aparține fiecare:
- Copie după actul de identitate
- Copie după un document care atestă calitatea de asigurat, în funcție de statut – salariat, pensionar, somer etc. Toate detaliile la pe website-ul CNAS
- Cerere de eliberare card european de sănătate semnată și ștampilată.
De reținut că acest card nu este valabil în situația în care asiguratul se deplasează într-un stat membru UE cu scopul de a beneficia de tratament medical pentru afecțiuni preexistente deplasării.
Pentru informatii privind serviciile de care beneficiezi în baza cardului european pe teritoriul UE/SEE, accesează aici.